Andreja:) 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 Zakaj pa bi kdo odkrival ponovno toplo vodo, če so analize že narejene? In javne niso samo zaradi lepšega, ampak da bi jih videlo čim več ljudi. http://www.cosgan.de/images/midi/boese/c030.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Alan_New 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 zakaj ne narediš nekih svojih analiz, svojih anket in izračunov, zakaj vedno prodajaš tujo pamet, ki je največkrat odraz nekega ožjega interesa (ekonomski, politični), zato je tudi nastala...Seveda, najbolje, da gre vsak sam delat analize... Pa naredi še ti tvoje lastne analize v zagovor mesa. Citiraj Possible—but highly unlikely. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
alef 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 Seveda, najbolje, da gre vsak sam delat analize... Pa naredi še ti tvoje lastne analize v zagovor mesa. Zanimiva stran vseh analiz je ta da je rezultat pogosto odvisen od tega kdo je analizo naročil... Citiraj Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.Lord Alfred Tennyson - Ulysses Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 Zanimiva stran vseh analiz je ta da je rezultat pogosto odvisen od tega kdo je analizo naročil... Hja, ko je v naši fari brat Pohrustus preizkušal izbrana mesna jedila po priporočilih svetega Mandibulusa in ob litanijah Porciunkule podkriške, je (tako kot vsako leto) ugotovil, da so brbončice res najbolj sublimno in negovanja vredno vseh čutil tega greha polnega dušnega vozila. Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 Zanimiva stran vseh analiz je ta da je rezultat pogosto odvisen od tega kdo je analizo naročil... sej v tem je finta...če boš nekomu naroču neko raziskavo, kjer je že vnaprej določen namen in približen rezultat, bo pač le ta poiskal vse "argumente", ki bi približali rezultatu, v nasprotnem primeru pa kontra argumente...to se vsak dan dogaja...lepa primerjava je naprimer kadilski zakon, ki ni prinesel nobenih pozitivnih ampak več negativnih učinkov, pa je bilo argumentov na stotine. Če vlada naredi raziskave so rezultati drugačni, kot če jih naredi neodvisna institucija (ki jo tudi nekdo plača in zagotovo malo nakaže kaka naj bi bila). Tko j tud to okol vegetarianstva, me prav zanima kolikšno je v resnici razmerje med vsejedci in vegetarianci, številčno mislim. Pa nimam nič proti vegetariancem, to sem že velikokrat povedal in zagotovo pojem več vegetarianske hrane, kot mesne. Od vseh ožjih znancev, ki jih poznam je samo eden, a na osnovi tega ne morem presojati procente, imam pa občutek, da jih v resnici ni niti 2%. Ali je bila pri nas že narejena kaka taka anketa? Tema je vegetarianstvo in pričakoval bi, da bi se v tej temi izmenjevali izkušnje z pripravo hrane, učinke le te, nadomestila in podobno ( se pri tem tudi sam kaj naučil) in ne, koliko vode popije krava in kake revce so živali za zakol. Nihče se pa ne vpraša koliko vode steče pri tuširanju, kopanju, pomivanju, čeprav lahko vsak pogleda na števec porabe vode in se potem zamisli, kaj je nekaj sto litrov porabljene vode na dan proti 50 litrom, ki jo krava popije. Tu kjer bi lahko malo omejili porabo, kjer bi se odrekli kakem tuširanju in nenazadnje popravili pipo, ki nam kaplja, pa nismo dosledni. To je pa že zasebno in nikogar ne sme brigati.....lahko se pa vtikamo v Indijske krave......in samo o tem pišem, ko sem napisal pred svojim pragom, saj edino pred svojim pragom lahko tudi konkretno dodamo kapljico svojega prispevka, krave v Indiji pa zagotovo ne bomo rešili.... Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest VilaSonca 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 tralalali, pica z jurčki in slanino ... kdo bi razmišljal, ko se masti ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. julij 2008 Prijavi Deli 14. julij 2008 Nisi mi se odgovorila na to kako bi ti pisala glede na kritiko (na strani 106):Namrec tebe jezi ker pisem kot pisem. Kako pa naj bi PO TVOJE napisal torej?Bos moj vzgled ali samo kritika? -----Hvala za dopolnitev. ma, veliko pisem, pa se mi ne da zmeraj drobnjakat. velikokrat sem slisal uporabljati tudi drugi izraz. sorry. mozno. samo dvomim da se zelo mocno motim kot pravis! Vem pa da je eko kmetijstvo vedno bolj IN in to je bil tudi moj point za tem, ko sem rekel da je klasicno in integralno vedno bolj out. Mozno pa da sem se za integralno ustel. Namrec, ali mi lahko pjasnis kako gre skupaj! Kako je lahko vse in?in ce so vsi vedno bolj in kot pravis (povezava ne deluje!) sklepam, da ljudje vedno vec kupujejo. In glede na to kar pises, da se torej kakor vegetarijacni kakor mesojedci vedno bolj zanimamo za "bolj zdravo hrano", torej sledimo tocno temu za kar se zavzevam(o)! lokalna pridelava hrane, brez zivalskih koncentracijskih taborisc, sekanja dezevnega gozda za pasnike, unicevanja podtalnice z vodo prasicjih in drugih farm, brez GSO, bioloska pridelava hrane, ki ne dopusca pesticidov in kemijskih substanc kot jih recimo integrirano kmet., pa ceprav v manjsi meri kakor recimo klasicna pridelava. (iz strani ki si jo podala:Integrirana pridelava Integrirana pridelava pomeni uravnoteženo uporabo agrotehničnih ukrepov ob skladnem upoštevanju gospodarskih, okoljskih in toksikoloških dejavnikov. Ob tem imajo pri enakem gospodarskem učinku naravni ukrepi prednost pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi ukrepi. Uporaba kemičnih sredstev za varstvo rastlin je pri tem omejena na najnujnejšo količino. Omejitve pri integrirani pridelavi pa so potrebne zaradi zadrževanja škodljivih organizmov pod mejo, ki povzročajo gospodarsko nesprejemljivo škodo ali izgubo. Temelj integrirane pridelave je dolgoročno ohranjanje zdravega okolja in s tem dobrih bivalnih razmer za živa bitja (predvsem koristnih živali). Kaj je ekološko kmetovanje? Ekološko kmetijstvo je posebna oblika kmetijske pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Je način trajnostnega kmetovanja, ki upošteva kmetijo kot celosten, enovit sistem, v smislu tla-rastline-živali-človek in skrbi za ravnovesje vseh vključenih elementov. Poseben poudarek je dan ohranjanju rodovitnosti tal z večanjem humusa in z uporabo organskih gnojil. V dobro pripravljenih tleh se razvijejo krepke rastline, ki se ob pomoči koristnih živali lažje upirajo škodljivcem in boleznim. Na ekološki kmetiji pridelamo kakovostno krmo, ki ob ustreznih bivanjskih razmerah, prilagojenim potrebam živali, prispevajo k dobremu počutju in zdravju živali in s tem h kakovostni prireji mesa, mleka, jajc. Povpraševanje po ekološko pridelanih živilih se je zaradi vedno večje občutljivosti potrošnikov za zdravstvena, okoljevarstvena vprašanja ter vprašanja glede zaščite živali, močno povečalo. Prve kontrolirane ekološke kmetije so se v Sloveniji pojavile leta 1998 in od takrat, njihovo število iz leta v leto narašča, saj delež ekološko obdelanih površin danes dosega 3 % vseh kmetijskih površin v Sloveniji. K temu je prispevalo tudi kontinuirano spodbujanje in pospeševanje ekološkega kmetijstva s strani države. Iz tega lahko vidiva da integrirano kmetijstvo vseeno uporablja pesticide itn (ceprav kao v nekih mejah ki so kao dovoljene). Ekolosko pa ne!Kaksna je kontrola uporabe pa je druga pesem.In ce se vsi vedno bolj zavzemamo za bolj zdravo hrano kot pravis, ima pri tem vsekakor eko kmetijstvo prednost! To pa pomeni veliko! Med drugim tudi to, da bi verjetno klavnice kaj kmalu ukinili! V sklopu debate izzsek clanka o: Razvoj ekološke živinoreje: možnosti in omejitve živinorejske prakse za ohranjanjezdravja in dobrega pocutja živali ter kakovosti živil V Sredozemlju so crede goveda zaradi pomanjkanja paše na pašnikih obicajno v hlevu pozimi in poleti, vendar pa to ni povsem v skladu z Uredbo EU 1804/1999.predstavil analizo dejavnikov, ki bodo vplivali na razvoj ekoloških sistemov reje ovac in kozv Grciji, kjer je vecina cred sicer že sedaj polekstenzivnih, vendar pa se velikosti cred insedanje rejske prakse mozno razlikujejo. Priporocil je živinorejske prakse, ki bi v tehrazmerah lahko bile ustrezne za ekološko živinorejo. Ryszard Kostuch in kolegi iz Krakova soopisali, kako je mogoce v Zahodnih Karpatih s sredinsko pašo pri telicah doseci višjo prirejov primerjavi z nenadzorovano pašo. Andrea Martini in kolegi iz Firenc so primerjali živali, ki so bile v zadnji fazi pitanja predvsem na pašniku, s tistimi, ki so bile v hlevu celotno zakljucno obdobje pitanja. Pri živalih na pašniku ni bilo nobenih zdravstvenih težav, znacilnosti ucinkovitosti reje (rejskih dosežkov) so bile v splošnem boljše, boljša pa je bila tudi struktura klavnih polovic. vir >>>itr.si - ekoloska vzreja zivali >>>Najprej, ni "integralno"(integrale imamo v matematiki) , ampak je "integrirano" kmetijstvo!!..... ...in drugič...močno se motiš....!!!...vse to, pa še ekološko kmetijstvo je vedno bolj IN (VIR: http://www.kon-cert.si/kategorija.php?kategorija=5) ...in tretjič..ne samo vegiji ...tudi vsejedci se zanimajo za bolj zdravo hrano....... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 Ce ves kje znanje iskati je to ze del znanja! To ponavadi tudi mediji pocnejo - posredujejo informacije tistega kar vidijo. Koliko objektivno in s kaksnimi interesi pa je druga zadeva. A da nimam pravice? Odvisno.Povezave, linki so najveckrat se celo reklama za tistega ki je clanek objavil, saj zato se se nihce ni pritozil. Pa tudi zato, ker ce je clanek pisan z namenom, da ga bere cim vec ljudi, bo vsakdo se vesel, ce ga kje objavijo. Pa cetudi, ce bi mi kdo rekel da skinem dol ali zatezil urednistvu, bi to vsekakor storil. Do sedaj, kolikor vem, pa ga se ni bilo.A to je zdej tvoj izgovor, da ti ne poiscec proti-argumente, za katere pravis da jih je lahko najti na interentu al kako!? Morda je interes nekoga drugega, a ne mojega! v tem je bistvena razlika!Informacije lahko uporabljas na vec nacinov. Sicer pa ti to dobro ves kajne. Za moj namen ne potrebujem novih raziskav. Bi bile prevec potrosne. Veliko je ze dokazanega! Bi bilo povsem neekonomicno, energetsko prepotratno, neekolosko in pravzaprav nespametno, ce vem da informacije ki jih potrebujem ze obstajajo. je pa tu se nekaj. Jaz svojega prav ne zagovarjam kot to predstavljas ti. Jaz posredujem informacije!Tratim pa cas s tem da tebi vedno znova odgovarjam na tvoja reagiranja na moje pocetje! V tem je velika razlika! Torej se zagovarjas pravzaprav ti, ki se ocitno cutis ogrozenega ali pac v ragiranju zaradi informacij ki jih podajam. Konec koncev si ze velikokrat napisal da te moti to ali ono, tretje, cetrto, glede mojega pisanja.Zanimivo ane. za 90% civilnih inciativ... ja in!? hoces rect, da so vse slabe a kaj? In moje pisanje meces v isti kos! Enacis s tem. Morda bi se rajsi vprasal ali zaradi tvojih "slabih" izkusenj, neazupanja v ljudi, ali pa morda pretiranega pesimizma! Namrec ce pogledam stalisce, ki si ga izpostavil, da naj bi jaz pisal zaradi lastnega interesa kot to hipoteticno pocne z vlaganji zasebni interes kapitala, ne vidim v tvoji tezi nikakrsne povezave. Namrec jaz od tega da tule pisem ne dobim niti pocenega grosa! Celo obratno. Ti pa moje pisanje enacis s kapitalom! Glede na to, da poudarjas da naj se vsakdo sam odloca, da se ne sme "siliti" ljudi, itn.. je najbolj zanimivo zakaj torej ti mene in mojega pisanja koncno ne (s)pustis! Tukaj vas je kar nekaj ticev, katerih (medkulturni) dialog res ni ravno na vrhuncu!Dialog se ponavadi zacne s tem, da sprejmemo drugacnost komuniciranja sogovornika.To pa je sploh osnova za komuniciranje in moznost neke kontruktivne debate. In ce ne mores da vsake toliko vkljucis mene v tvoje poste, je morda vsaj vprasanje tvoje distance tisto, ki ti bo dalo misliti zakaj je temu tako. se strinjam, vsekakor zanimiv predlog. a glede na tvoje stevilcno komentiranje mojih postov, bi rekel da sam sebi govoris. Obenem imam glede kajenja drugacne poglede kot ti, ki so debata druge teme. Jaz tudi napisem samo svoje mnenje. Samo tebe to moti! (kot pravis) Lahko noc sej drgač s verjetno v redu tip, sam kitiš se z tujim znanjem in to je narobe, brez vednosti avtorjev limaš njihove prispevke...čeprav so javno dostopni jih nimaš pravice posredovati in uporobljati zase za zagovarjanje svojega prav imeti.....zakaj ne narediš nekih svojih analiz, svojih anket in izračunov, zakaj vedno prodajaš tujo pamet, ki je največkrat odraz nekega ožjega interesa (ekonomski, politični), zato je tudi nastala... za 90% civilnih inciativ, ki so po zakonu o referendumumu dovoljene stoji zasebni interes kapitala, čeprav na široko razlagajo skupno dobro....prav tako je z anketami in raziskavami... zakaj nisi šel pozimi po Ljubljani, preštel vse plinske gorilce (od 30 000 prodanih) in ugotovil kolikšno ekološko škodo delajo, koliko kisika pokurijo, kako oneznažijejo okolje in koliko kadilcev je zarad tega nehalo kaditi, koliko nekadilcev se pod istim grelcem stiska z nekadilci, ker sami nimajo kaj početi v toplem in čistem zraku v lokalu.....to bi bil naprimer tvoj kondstruktiven in koristen prispevek........... ok vsak čevljar po svojem kopit čevlej meri, jaz napišem samo svoje mnenje...lep preostanek dneva ti želim Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 razmerje je irelevantno glede na temo pogovora. oziroma je sploh irelevantno in kaze na tvoje razumevanje, dojemanje pogovora in te teme. Kaze tudi na tvoj pogled na to, kako sprejemas stvari - ali preko tega kar pocno drugi, ali preko tvoje notranjosti. Ocitno je zate meril ovecina in ne ti sam.Pa tudi o razmerju sem ze pisal v tej temi. kaj pricakujes ti je pac tvoje pricakovanje! sicer pa ze imamo temo z recepti! in tudi sama tema ni bila zastavljena tako kot pricakujes ti, da se bo odvijala. obenem pa za moje pojme tudi to kar pisem zelo sodi v to temo, se najveckrat pa morda v temo mesojedci. odvisno kaj sem pisal in podajal. hm, ocitno res ne beres veliko. ce bi bral bi vedel, da pri vzreji nikakor ne gre samo za vodo!ceprav na nakaterih predelih predvsem! Sem odprl temo ekoloski oddtis! ce si kdo upa napisati njegov ekoloski oddtis! Odziva ni bilo. Verjetno si vecina ne upa, ali pa se jim sploh ne da zracunat! Toliko o lastnem pragu!Ko pa ravno govoris o tem koliko ti sam lahko naredis, bi bilo temu vzporedno zanimivo slisati tvoj osebni ekoloski oddtis, kakor tvojega podjetja! ce si upas seveda!? tukaj je povezava >>> ... Tko j tud to okol vegetarianstva, me prav zanima kolikšno je v resnici razmerje med vsejedci in vegetarianci, številčno mislim. Pa nimam nič proti vegetariancem, to sem že velikokrat povedal in zagotovo pojem več vegetarianske hrane, kot mesne. Od vseh ožjih znancev, ki jih poznam je samo eden, a na osnovi tega ne morem presojati procente, imam pa občutek, da jih v resnici ni niti 2%. Ali je bila pri nas že narejena kaka taka anketa? Tema je vegetarianstvo in pričakoval bi, da bi se v tej temi izmenjevali izkušnje z pripravo hrane, učinke le te, nadomestila in podobno ( se pri tem tudi sam kaj naučil) in ne, koliko vode popije krava in kake revce so živali za zakol. Nihče se pa ne vpraša koliko vode steče pri tuširanju, kopanju, pomivanju, čeprav lahko vsak pogleda na števec porabe vode in se potem zamisli, kaj je nekaj sto litrov porabljene vode na dan proti 50 litrom, ki jo krava popije. Tu kjer bi lahko malo omejili porabo, kjer bi se odrekli kakem tuširanju in nenazadnje popravili pipo, ki nam kaplja, pa nismo dosledni. To je pa že zasebno in nikogar ne sme brigati.....lahko se pa vtikamo v Indijske krave......in samo o tem pišem, ko sem napisal pred svojim pragom, saj edino pred svojim pragom lahko tudi konkretno dodamo kapljico svojega prispevka, krave v Indiji pa zagotovo ne bomo rešili.... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 razmerje je irelevantno glede na temo pogovora. oziroma je sploh irelevantno in kaze na tvoje razumevanje, dojemanje pogovora in te teme. Kaze tudi na tvoj pogled na to, kako sprejemas stvari - ali preko tega kar pocno drugi, ali preko tvoje notranjosti. Ocitno je zate meril ovecina in ne ti sam.ok free...bom odnehal, ker enostavno ne razumeš kaj hočem povedati. Še ekrat bom. Vegetarianstvo ni nič slabega, a tudi splošna prehrana ne, najbolje je neka uravnovešena sredina. Samih vegetariancev je le peščica v skupnem piskru jedcev, je pa prav, da vsak napiše svoje izkušnje in tako mogoče tudi drugemu da kak namig, zagotovo pa ni poslanstvo vegetariancev da zbirajo ovčice za v svoj hlev, ampak zadovoljstvo vsakega posameznika, če uživa v taki hrani..... kar se pa ekologije tiče j pa po mojih izkušnjah samo tako prav, vsak pred svojim pragom, to je edino učinkovito, kar lahko narediš, neglede na velikost in globino praga. Vsake razprave in drobnjakarstvo okol detaljev je nepomembno, ker je to lapanje, ki se večine ne dotakne. Neučinkovito je vse do tam, dokler ne pride do lastne kože in do ukrepanja zaradi posledic na lastni koži. Res je, da smo že zasvinjali našo zemljo, kar se vsak dan tudi kaže, a kaj lahko ti kot posameznik narediš, lahko opozarjaš, argumentiraš, sporočaš, a to je vse bob ob steno, ker glavni akterji v tem pač ne poslušajo teh opozoril in peljejo vlak po svoji poti. Največji osneževalci so med drugimi tudi avionski poleti, pa povej, kako jih boš zmanjšal ali prepovedal. Lahko pišeš romane, a ljudje se bodo še naprej vzili z avioni, pa pokurijo ogromno kisika, samo na območju NY WS jih je konstantno čez 200 v luftu....čez mojo hišo povprečno na vsake petnajst minut vsaj en avion in kot Free ne moreš prav nič drugega narediti, kot, da se ti osebno odpoveš poletu ali pa vožnji z avtomobilom in boš tako prispeval kapljico v morje. Zato sem tudi napisal že nekajkrat, da nobeno filozofiranje, analiziranje in ostali dokumenti ne pomagajo več, ker smo že pregloboko zabredli in, da lahko samo z konkretnimi akcijami kaj dodamo, k zaustavljanju hitrosti padanja v brezno....Samo te akcije niso pisanje o analizah, ampak konkretno odreči se kaki nepotrebni vožnji z avtomobilom, zapirati pipe, ugašati luči, se ekološko obnašati v naravi in prostoru. To pa je v naši moči in s tem lahko malo pripomoremo. Koliko kaka krava vode popije ni moje poslanstvo, moje je, da vem koliko jo jaz, kako količino lahko zmanjšam, da bo učinek boljši, cenejši in ekološki. Vem, napisal boš, da je potrebno folk ozaveščati in, da je to tvoj namen, a verjemi mi, folk ni neumen in je zelo ozaveščen na "nivoju folka", kjer se lahko kaj pripomore k izboljšanju, vendar tisti ki bi pa lahko kaj več storili, pa tovjih ozaveščanj ne berejo, ker jim je drug interes pomembnejši od tvojega. Saj se zadeve premikajo in izboljšujejo, vprašanje je samo, ali lahko še kaj popravimo ali lahko samo zadevo upočasnimo. Dokler ne bo resnično tudi tiste udarilo, ki onesnažujejo na veliko, se kaj dosti spremenilo ne bo. Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 1) Najprej da ne bluzis dalje: Od kej ti podatek da je vegijev samo pescica?In ce jih je res, kaj potem? nisi razumel kaj pisem - ocitno torej to tebi pomeni, da manjsina pac nima prav! Vecina pa. In nisi razumel tega kar sem ti napisal, da to ni merilo, temvec je merilo tvoja notranjost, ne pa vecinsko misljenje. Eno dejstvo (da se omejim na slovenijo) govori o tem, da je rast prodaje bio hrane tudi do 300% letno! V trgovino kalcek, ki je tudi najvecja bio trgovina v slo. povedo da je tudi vegetarijancev vedno vec! Je pa to itak irelevantno za to debato. 2) se vedno nisi podal linke ki jih je tak ozelo lahko dobiti na intetrnetu kot pravis! torej? ali bos samo nakladal o tem ,da jih je lahko dobiti ali bos ukrepal? Sicer prav lahko razumemo tvoje pisanje kot nakladanje! 3) Trosis take da je ze kar cudno! Kako lahko reces da je edina ucinkovita ekologija taka kjer vsak posameznik pomete pred svojim pragom, ko pa to dandanes sploh ni vec mogoce! Obenem pa je zelo globalna zadeva in ne vec samo zadeva posameznika! Zadeva povezovanja, zdruzevanja ukrepanja na globalno-lokalni ravni! V sebi gojis okostenele koncepte. Zavajas ljudi in SPET bremzas stvari, kot mnogokrat doslej! Ce pa pisem na forumu svoje mnenje pa se cutis ogrozenega! Halo!!Kako ti lahko sodis kaj se koga dodakne!? Sodis po sebi, ne mores pa govort za vecino samopomembnez! Kako ves da glavni katerji ne poslusajo! Saj tudi sam pravis, da se stvari premikajo. Res da prepocasi ampak se! Govoris neutemeljeno.In ko ravno omenjas glavne akterje si pravi TI med njimi! Morda ne zelo glavni, vsekakor pa pomemben. Ampak ti rajsi drugim dajes odgovornost kot bi jo prevzel nase! To je problem! In to pocne prevec ljudi, tudi politikov!TI SI TA! Ne pa vsi drugi! Najlazje je bit zrtev in rect, ja drugi so krivi, jaz nice ne morem! matr, direktor medijev pa pravi, da nic ne more, sala leta!!!! za pop...kako sprenevedanje! :xx!: :xx!: 4) Vidim da si malo nerazgledan. Premalo beres in prevec trdis o stvareh ki jih ne poznas dovolj!ce bi malo bral bi videl da je EU (sele) ukrepala v tej smeri. Seveda dosti dosti premalo! in ena od stvari (KI TE MOTI) je tudi ta, da se ljudem pove tudi s pisanjem na forumu, ker pac ocitno tukaj so ljudje, da poleti povzrocajo veliko CO2! da je bolje da izberejo drugacne pocitnice, da se apelira na kompetetnte resitvah, morda eko-takse za transport itn.Ni dovolj da se samo jaz ne voziz z avionom, temvec da ucimo druge da tako pocetje pac ni smotrno, dokler se premikamo na trda goriva!Ocitno pa je zate resitev to, da pometas pred svojim pragom! Ja, verjetno imas dosti za pomesti pa zato! tako, da se v tem verjetno ne motis! Kaj pa tvoji otroci, prijatelji. Recimo prides na obisk prijatelju in vidis da ne reciklira, da olje zlia v korito, pusti vodo teci, vse odpadke daje v isti kos. zaliva anglesko travico na vrtu za kar porabi galone vode itn... mu reces kaj ali si tiho in si mislis da naj vsak pred svojim pragom pomete??Namrec iz tvojih postov je tocno to razumeti! In ce malo pomislis, ugotovis, kako zelo so ekoloski problemi stvar vseh nas in ne samo posameznika! namrec ce ta isti tvoj prijatelj onesnazuje okolje, se to tice tudi tebe in tvojega zivljenja in predvsem zivljenja tvojih otrok! Takrat pa to ni vec samo njegova stvar, ampak tudi tvoja! In takrat se tvoj prag zelo razsiri! A stekas zdej??? tebe bo udarilo po zepu, ker sosed onesnazuje, in ne samo njega! ti bos moral placevati vecjo vsoto za sanacijo odpadkov, itn, da ne nastevam.A zeni in otrokom pustis da svinjajo po vasi bajti? Zakaj bi torej pustil drugim da svinjajo po skupnem planetu! Prav tako se tice tudi tebe! Kapis?? Jao jao kolk si nazadnjakarski, to sploh ne morm verjet. Isto gonis ze cez vse teme tu. glej elektrarno krsko. sem ti ze opisal, pa se vedno isto lapas, kako si nemocen :xx!: Kaj lahko clovek povzame iz tvojega pisanja tule:Ne mores v sluzbi ker si samo direktor in ne urednik, ne mores v druzbi, ker jo upravljajo drugi in ti menis da nimas vpliva, verjetno torej tudi doma nic ne mores, ker te froci in zena komandirajo! kaksne izgovor imas sam zase torej, sam pred sabo in tvojo vestjo ter notranjostjo! -da reagiras na moje pisanje!? No ocitno nekaj v tebi se zivi! hvalabogu. Mnogi so rajsi tiho, ali pa jih itaq briga kaj se dogaja. Stari, manjka ti nekih pozitivnih uspesnih izkusenj, povezovanja, s svetlimi osebami, optimisti, pa bos kaj kmalu ugotovil, da se stvari premikajo, pa ceprav zelo prepocasi. Pa kaj vasi novinarji delajo? Verjetno si toliko slabih novic poslusal v lifeu, da ti je vse dol padlo. Zna bit. Saj je res za porocat dosti "slabega", so pa tudi fajn okolisicne, ki spodbujajo! Da, da da! koncno se strinjava tudi v necem! Globoko smo sli v brezno in korenite akcije so potrebne!A kot ves ti, kakor vsi da je to najtezje! Zato se premikako tako zelo pocasi! In prav konstantno ozavescanje, konstantno opozarjanje je tudi tisto, ki tudi ljudi premika v najihovih navadah! Res da ima lahko clovek vsega cez glavo, saj nas ze z reklamami skoz bombardirajo. A ker je del zivljenja ene stvari sprejme in vklopi v vsakdan! IN RAVNO TO POCNEM TUKAJ!! Pravim tocno to kar govoris, da ukrepamo pri sebi doma, sluzbi pricnemo s spreminjanjem svojih navad! Kdo pa ima voljo, da naredi tudi kaj vec (kar verjamem da lahko) pa naj vpliva s svojim vzgledom, naravnanostjo, beseda, argumetni, itn.. tudi na druge (drustva, obcine, skupnosti, skupine itn), se posebej taksne ki imajo vecji vpliv v druzbi in konkretno dolocenih okoliscinah!Ocitno pa tebi to pac ni prav, namrec jaz ravno to pocnem! TUKAJ in sedaj! pisem o problemih in resitvah! (razen ce ne ne ukvarjam s tvojimi reakcijami) :xx!: Ocitno ne razumes, da je to potrebno! Kako bodo ljudje, otroci, mladi vedeli, da je neko pocetje skodljivo za okolje, ce jih tega ne naucimo!? In to je glavna poanta mojega pisanja, ki te moti!Z sem drugim kar pa ti vidis ob tem in v mojem pocetju pa so pac neki tvoji filmi. Jaz se ucim vsak dan! In to da pravis da ljudje vedo je iluzija, samopomebnost! Namrec ce bi vedeli, bi bilo drugace! Res pa razumemo vedno vec in zato se tudi spreminjamo. hvalabogu. In ce je clovek dovolj ekolosko osvescen pri sebi doma, mi lahko verjames da slej ko prej zacne vplivati na druge, govoriti o tem drugim. Ker bo o tem razmisljal. In v clovekovi naravi je da o tistem cemer razmislja, spregovori, podeli z drugimi! To pa je kljuc! in verjemi, da bodo ljudje reagirali, ker s tem hote ali nehote spreminjas stare okostenele vzorce bivanja, ki nikakor niso vec primerni.Namrec ce si v neki meri ekolosko osvescen, pricnes o tem razmisljati vsak dan, pred odhodom in pred nakupom v trgovini, pred to in to akcijo, pred, med in tem ko tece voda iz tvoje pipe itn...kdaj bos likal, kdaj izkoristil svetlobo, kako kuhal, kaj zmetal v lonec, ce sploh in morda rajsi uzival hladno hrano itn. Kaj kupil kje kupil in koliko kupil! in to pomeni miselni priskok, mislene preskoke v mentalnem polju posameznika, ki se stopnjujejo! Od tega da pricne pri sebi doma, nato sluzbi in nato druzbi! Logicna posledica! Tisto v kar verjames bos pocel redno! In to je tisti kar se posledicno dogaja, da se tudi v politki vedno vec ljudi pojavlja ki ukrepa, v vladnih instancah, EU itn. V drustvih je vec aktivnih oseb, ki zelijo in hocejo pomagati; ki se zelijo izobrazevati, da bi lahko pomagali. In zato je ravno vsak posameznik zelo kljucen! Skupine in predvsem mediji pa vplivajo na javno mnenje! Se posebej mediji imajo kljucno vlogo!Ce bi mediji neodvisno porocali o stvareh bi zavset ljudi bila dosti vecja. Dosti hitrjeje bi se premikale zadeve kot se! Tudi politiki in tisti ki odlocajo so podvrzeni javnemu mnenju, volitvam, pogledu itn. Tudi v nasih politicnih krogih se ravnajo politki v smeri zelje in pobud organizacij, ljudi, javnega mnenja Zatorej je ZELO pomembno kaj mediji govorijo in pisejo! Lahko izboljsamo! Nekatere okoliscine pa verjetno ne moremo vec spremeniti! A izboljsanje je zelo zelo pomembno! Saj govorimo o zivljenju miljard! Upam, da s tvojo crnogledostjo in topostjo, pesimizmom vsaj malo preides v optimizem in spodbudo!Nmrec prvo nikomur ne koristi! Drugo pa vsaj komu lahko polepsa dan, trenutek, misel in custva, ter prinese vedrino na obraz! Tolk iz moje strani! Sem se veliko ukvarja s tabo. Mnogo tega si rajsi preskocil in ne odgovoril, ti ves zakaj. Odlocitev je pac tvoja kam bos svoje misli in dejanja obnil!Pa lep podzdrav ok free...bom odnehal, ker enostavno ne razumeš kaj hočem povedati. Še ekrat bom. Vegetarianstvo ni nič slabega, a tudi splošna prehrana ne, najbolje je neka uravnovešena sredina. Samih vegetariancev je le peščica v skupnem piskru jedcev, je pa prav, da vsak napiše svoje izkušnje in tako mogoče tudi drugemu da kak namig, zagotovo pa ni poslanstvo vegetariancev da zbirajo ovčice za v svoj hlev, ampak zadovoljstvo vsakega posameznika, če uživa v taki hrani..... kar se pa ekologije tiče j pa po mojih izkušnjah samo tako prav, vsak pred svojim pragom, to je edino učinkovito, kar lahko narediš, neglede na velikost in globino praga. Vsake razprave in drobnjakarstvo okol detaljev je nepomembno, ker je to lapanje, ki se večine ne dotakne. Neučinkovito je vse do tam, dokler ne pride do lastne kože in do ukrepanja zaradi posledic na lastni koži. Res je, da smo že zasvinjali našo zemljo, kar se vsak dan tudi kaže, a kaj lahko ti kot posameznik narediš, lahko opozarjaš, argumentiraš, sporočaš, a to je vse bob ob steno, ker glavni akterji v tem pač ne poslušajo teh opozoril in peljejo vlak po svoji poti. Največji osneževalci so med drugimi tudi avionski poleti, pa povej, kako jih boš zmanjšal ali prepovedal. Lahko pišeš romane, a ljudje se bodo še naprej vzili z avioni, pa pokurijo ogromno kisika, samo na območju NY WS jih je konstantno čez 200 v luftu....čez mojo hišo povprečno na vsake petnajst minut vsaj en avion in kot Free ne moreš prav nič drugega narediti, kot, da se ti osebno odpoveš poletu ali pa vožnji z avtomobilom in boš tako prispeval kapljico v morje. Zato sem tudi napisal že nekajkrat, da nobeno filozofiranje, analiziranje in ostali dokumenti ne pomagajo več, ker smo že pregloboko zabredli in, da lahko samo z konkretnimi akcijami kaj dodamo, k zaustavljanju hitrosti padanja v brezno....Samo te akcije niso pisanje o analizah, ampak konkretno odreči se kaki nepotrebni vožnji z avtomobilom, zapirati pipe, ugašati luči, se ekološko obnašati v naravi in prostoru. To pa je v naši moči in s tem lahko malo pripomoremo. Koliko kaka krava vode popije ni moje poslanstvo, moje je, da vem koliko jo jaz, kako količino lahko zmanjšam, da bo učinek boljši, cenejši in ekološki. Vem, napisal boš, da je potrebno folk ozaveščati in, da je to tvoj namen, a verjemi mi, folk ni neumen in je zelo ozaveščen na "nivoju folka", kjer se lahko kaj pripomore k izboljšanju, vendar tisti ki bi pa lahko kaj več storili, pa tovjih ozaveščanj ne berejo, ker jim je drug interes pomembnejši od tvojega. Saj se zadeve premikajo in izboljšujejo, vprašanje je samo, ali lahko še kaj popravimo ali lahko samo zadevo upočasnimo. Dokler ne bo resnično tudi tiste udarilo, ki onesnažujejo na veliko, se kaj dosti spremenilo ne bo. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 Stari, manjka ti nekih pozitivnih uspesnih izkusenj, povezovanja, s svetlimi osebami, optimisti, pa bos kaj kmalu ugotovil, da se stvari premikajo, pa ceprav zelo prepocasi. Pa kaj vasi novinarji delajo? Verjetno si toliko slabih novic poslusal v lifeu, da ti je vse dol padlo. Zna bit. Saj je res za porocat dosti "slabega", so pa tudi fajn okolisicne, ki spodbujajo! še tole pol pa dost.....veš stari je veliko tega počel v življenju, veliko tudi ekološkega, ko smo "gradili to domovino", ko si ti še iz jajca v jajce skakal. Pa se s tem ne hvalim in tudi nisem žaljiv.....se boš pač še moral kaj tudi v življenju naučiti, predvsem, da so dejanja tisto kar šteje in dajo vrednost in ne filozofiranje.... lep dan ti želim Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 Koliksna je morala neke generacije se kaze v tem, kaj je zapustila naslednjim! Tolk o (vasih) dejanjih! Ko pa smo ze pri tem, pa v osnovi tebe moti moje pisanje in ne obratno! hvala enako.Ne nasilju Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
enja 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 Porny: Strinjam se s teboj, da je neumnost povezovati vegetarijanstvo z ekologijo.Veg. pojmujem kot način prehranjevanja in nič drugega .Ne strinjam pa se, da so vedenjski vzorci tisti, ki določajo kaj bomo jedli.Način prehranjevanja nam je privzgojen le mogoče v 30%, vse ostalo imamo v našem genskem zapisu. Free:žaljiv je samo tisti, ki mu zmanjka argumentov...... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Lotus' 15. julij 2008 Prijavi Deli 15. julij 2008 čista resnica. kako je že tisto.... "težko je govoriti želodcu, ker nima ušes"? Sej zto pa so občutki,kaj je zate in kej ni. Prisluhinimo telesu,ki ve use odgovore Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 Zaljiv? Jaz svojega pisnja ne vidim tako! ce je nekdo samopomemben je hitro uzaljen!Se vedno nisi odgovorila na moje vprasanje (KAKO BI TI TOREJ PISALA), pa sem te ze dvakrat vprasal! S tem da se spotikas vame pa lahko! In ce je ze kaj zaljivo je to vsekakor bolj! Tvoje sprenevedanje.Zaljivo je, da govori da naj se doma sami zase birgamo, ob tem pa se ubija zivali! Da naj se gremo ekologa doma, ob predlogu da si izrauna eko odtis, pa se spreneveda(te)! To je zaljivo -govoriti eno dalati drugo, potem pa tukaj drugim tezit zakaj pisejo svoje mnenje! kar pises je velika neumnost! sorry! imam odlocno zelo drugacno mneje kot ti!!tvoja izjava je dejansko za okvir! Menim da resnicno ne ves kaj pises in ti predlagam, da si malo prebrskas internet na to temo. V tvoje dobro in dobro vseh.ce bi malo podrobneje prebrala to temo, (ampak se vam ne da, se vam pa da pljuvat iz vasih crevesij vasa reagiranja) bi lahko nasla veliko argumetnov ki govorijo nasprotno kar trdis! obenem tudi povezave na strokovne clanke, izjave strokovnjakov, okojevarstvenikov, itn! Tolk! Vecina clovekovega zivljenja ima ZELO veze z ekologijo! Najprej pa je potrebno sploh razumeti kaj to ekologija je! *** In ce pogledamo to se iz malo drugacne strani: Vsaka nasa akcija ima reakcijo! In ce podpiramo vzrejo krav, ki jih pitajo z antibiotiki, sekajo dezevni gozd za pasnike itn, so posledice katastrofalne! Ali lahko to zanikas?Ali pa bos spet tiho in nacela kako drugo temo, namesto da podas odgovor! Kot mnogi tule, ko vam svoje trditve ki VAS motijo, nervirajo, jezijo itn) argumentiram, ali pa vsaj obrazlozim in odgovorim, ce drugega ne. A si si pogledal film Pojedli bomo zemljo, si polgedala karkoli od tega kar sem dajal tukaj povezave na flimcke? sploh?? Ce si si, potem ne vem ali se sprenevedas ali pa pac se vedno ne dojemas! Sorry. Probam bit ne zaljiv, ker vidim da ste u iber samopomembni (obcutljivi), samo drugac skoraj ne gre povedat kot tako skozi vase okostenele mentalne blokade!!" Hvalabogu pa to temo bere se kdo drug, ki informacije manj samopomembno sprejema. In ce bi trdila da je vegetarijanstvo neumno povezovati z okoljevarstvom, bi tudi ta trditev bila smesna, ce ne celo pateticna! :xx!: Pa lep dan se naprej! Ne nasilju ***Ekologija Iz Wikipedije, proste enciklopedije Ekologíja je znanstvena veda, ki preučuje porazdelitev in bogastvo živih organizmov in odnose med živimi bitji ter živim in neživim okoljem. Okolje organizma vsebuje njegovo fizično naravno bivališče (habitat), ki ga lahko opišemo z vsoto krajevnih samovzniklih dejavnikov kot sta podnebje in geologija in tudi drugih organizmov, ki si bivališče delijo. Pojasnjuje, kako živijo rastline in živali v povezavi druga z drugo, kako so odvisne od naravnih virov in dobrin (tla, voda, zrak, sončna svetloba). Preučuje prilagoditve življenjskim razmeram, kjer organizmi živijo. Znanstvenik, ki deluje na področju ekologije, je ekolog. http://sl.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/magnify-clip.png Eugenius Warming Izraz ekologija je leta 1866 skoval nemški biolog Ernst Haeckel iz grških besed oĩkos - hiša, dom + lógos - beseda, govor, znanost: »nauk o naravnem domu«. Za začetnika ekologije kot znanstvene discipline pa velja danski botanik Eugenius Warming, ki je leta 1909 napisal učbenik o ekologiji rastlin[1] in prvi poučeval predmet ekologija na univerzi. Warmingu je z delom o ekologiji živali sledil angleški zoolog in ekolog Charles Elton, ki je začetnik sodobne populacijske ekologije in sinekologije.Kadar govorimo o konkretni vrsti ali drugem taksonu, pomeni ekologija skupek vseh interakcij tega taksona z živim in neživim okoljem, torej habitat, kjer lahko živi, njegovi plenilci, zajedavci, plen idr.V zadnjem času se izraz pogosto, a nekoliko neustrezno uporablja kot sopomenka za sorodno, a mnogo ožje področje okoljevarstva (oz. naravovarstva), ki obravnava človekovo prizadevanje za zmanjšanje lastnega škodljivega vpliva na okolje. Porny: Strinjam se s teboj, da je neumnost povezovati vegetarijanstvo z ekologijo.Veg. pojmujem kot način prehranjevanja in nič drugega .Ne strinjam pa se, da so vedenjski vzorci tisti, ki določajo kaj bomo jedli.Način prehranjevanja nam je privzgojen le mogoče v 30%, vse ostalo imamo v našem genskem zapisu. Free:žaljiv je samo tisti, ki mu zmanjka argumentov...... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 Citiram s strani Umanotere:Jejmo manj mesa! Živalske farme so velike onesnaževalke s toplogrednimi plini (TGP): živinoreja je ena glavnih onesnaževalk z metanom in dušikovim oksidom. Za primerjavo: enaka površina kmetijske zemlje lahko prehranjuje enega mesojedca ali deset vegetarijancev. Mislim, da komentar ni potreben. Kljub temu da bote svoje se naprej gonili.To niso za lase privlecene trditeve! To so dokazali!In ker ste tolk pametni naj mi kdo napise (ker pravite da je lahko najti protiargumente na netu) protiargumente! ce lahko seveda! Del porocila Zdruzenih narodov: Recognizing livestock’s effect on the environment Environmental issues related to livestock have been largely ignored by policy-makers, often because of the large role that livestock play in sustaining livelihoods and rural life. However, the impact of livestock on the environment is substantial:• pasture – 26 percent of the earth’s terrestrial surface is used for livestock grazing;• feed – 33 percent of global arable land is used to grow feed grain.This pasture use and the production of feed grain are associated with substantial greenhouse gas emissions, and with land and habitat degradation. For example, the expansion of pasture is a major factor in deforestation in Latin America. In addition, livestock contribute to water pollution, particularly in areas of high animal densities.vec in vir >>> Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 * Zivljenska zgodba: Predah v gibanju - Stanko Valpatič Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mamika 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 Vsi vi imate prav. Dejmo nekej nardit. Vsi, ki smo starši smo dolžni učiti od rojstva naprej otroke varčnosti do dobrin okolja. Varčevati pri porabi pitne vode, ločevati odpadke dosledno , ne glede na sosedove izpade, omejiti porabo čistil (praškov, sprejev,pampers plenic, itd), učiti otroke zdrave prehrane tudi doma , ne samo v šoli. Brati etikete po trgovinah, zahtevati od trgovcev kvaliteto kupljenega. V kuhinji ne metati stran kakršnekoli hrane - jo raje odpeljati rejcem živali- tudi to je nekaka reciklaža. Tisti, ki ste s podeželja, s kmetij dobro veste, da se da vsako stvar predelati, ponovno uporabiti, da viška solate idr zelenjave noben kmet ne bo metal na gnoj , ampak gre za hrano drugim živim bitjem prehranjevalne verige, pa tud če si zaprisežen rastlinojed. Brez hlevskega gnoja, tudi kurjekov ni dobrega humusa, ki na deponijah zori 4 do 6 let , da ga lahko pripelješ na vrt in rečeš zdaj bo pa rasel korenček, čebula da je kaj. Sam kompost še ni dovolj, treba ga je odpeljati na pravo deponijo, kjer deževniki, drobne živalce to predelajo,pojedo,kar lahko in čez leta lahk rože sadiš al pa blitvo. Nepognojena zemlja pa slabo rodi. Sicer pa zato imate agronome, stare kmete, ki so še vedno prave enciklopedije znanja, predvsem zaradi izkušenj, ki se prenašajo iz roda v rod in so dostikrat prave družinske skrivnosti.Tud varčevanje pitne vode s pomočjo zajetij meteorne vode je že stoletja znano in ni nobena kunšt, sam fizično se je treba lotit zadeve na pravi način, pa je. Pa ne gre sam za vodo tud za npr gorivo, oblačila, embalažo,les. V mestih lahko komot varčujete s kolesi, LPP-jem (lepejtpeš) oz LD12(levadesnaenadva),pa še zdravo je, namesto jutranjega teka po zasmrajenih ulicah (Miklošičeva včasih smrdi po urinu in bencinskih hlapih bolj kot v kaki industrijski hali , pa se nihče ne spomni izmeriti emisij, ker so meritve cca 1300 evrov za nekaj parametrov- zahtevajte od mestne občine). Da ne omenjam tranzita. Ko srečujem cele konvoje šleparjev iz vzhodnih držav me zaboli , da je SLO postala v petih letih pravi sekret glede izpušnih plinov. Še dobr da nisem več tako pogosto v mestu, lahk pa rečem, da je zrak tu al pa tam k noč pa dan. Sami sebe moramo vzgajati, se izobraževati in smo to dolžni našim potomcem. Z veliko mero strpnosti do tega al maš rad zrezke al pa korenčke al pa kombinacijo obojega. Vsak zase tekom življenja odkrije kva mu paše, pa magari črvi sred Konga al praženi škorpijoni . Tu sem popolnoma izklopila ostali svet, ker živim tu in zdaj in naredim vse kar zmorem in znam za svoje bližnje in okolje tu. čau. Ekologi smo vsi po malem dolžni biti vsi, brez izjeme. Mal me je zaneslo, pa kva! Zdaj sem pa lačna, me čakajo borovnice z jogurtom, doma pa... Spodaj en omenja Al Gora in Neprijetno resnico. Ta film je za vse , ki se z ekologijo zaradi biznisa resno ukvarjajo navadna holivudska risanka, narejena za neizobražene Američane, ki komaj vejo kaj je za plotom. Tam je le nekaj šokantnih primerjav izvlečkov iz analiz zato , da gledalca šokira. Resnica je globalno (sodelovanje inštitutov po svetu) dosti hujša, o njej se v strokovnih krogih resno lobira že od 80ih let naprej. Vsi pa vemo, da je denar vladar sveta in da ta upravlja tudi raziskovanja, ki niso poceni. Jožef Stefan ima krasno predstavitev (na GZS je bila za neko predavanje za ekologe ena od, v 2007), raziskavo cca 120 letno pač kolikor nazaj obstajajo vodeni zapisi meritev....pa to ni za javnost, tu so desetletja dela, raziskav, stikov s tujimi strokovnjaki, osebnih angažiranj, truda, preverjanja, izračuni,analize, ni da ni. Ima vsaj rep pa glavo. Tud Američani konc koncev niso tk za luno, so tud mel predstavitev v LJ glede raziskav. Pri njih imajo cca 200 energetsko-ekološko grajenih šol , stavb, ki izkoriščajo veter , geotermalno E, se grejejo,hladijo in proizvajajo v lastnih energetskih postajah el.energijo, najdemo jih tudi v Nemčiji, obstajajo tudi poslovni kompleksi zgrajeni v duhu prihodnosti, da premagajo klimatske spremembe. Naprimer TRIMO Trebnje. Vsaka jim čast za vložena sredstva, pa še nekaj jih je po Sloveniji. V LJ in še marsikje pa npr vidiš ogromno dimnikov, klima naprav, ki res hladijo znotraj , v pregreto ozračje pa dodatno spuščajo vroč zrak. Če nočeš, da te kap, se hladiš, zrak na ulici pa zavestno še dodatno greješ. Čez desetletja bodo spet moderne zemljanke, trenutno so narisane v učbeniku za 4 razred iz časa kakih 3000 let nazaj. No ja . Človk postane rahlo depresiven pri vseh teh če-jih. Ma bejž lep dan je, grem na ta prvi hrib, da se nadiham. Porkaflek, dons pa ne morm nehat... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 V kuhinji ne metati stran kakršnekoli hrane - jo raje odpeljati rejcem živali- tudi to je nekaka reciklaža. Tisti, ki ste s podeželja, s kmetij dobro veste, da se da vsako stvar predelati, ponovno uporabiti, da viška solate idr zelenjave noben kmet ne bo metal na gnoj , ampak gre za hrano drugim živim bitjem prehranjevalne verige, pa tud če si zaprisežen rastlinojed. Brez hlevskega gnoja, tudi kurjekov ni dobrega humusa, ki na deponijah zori 4 do 6 let , da ga lahko pripelješ na vrt in rečeš zdaj bo pa rasel korenček, čebula da je kaj. Sam kompost še ni dovolj, treba ga je odpeljati na pravo deponijo, kjer deževniki, drobne živalce to predelajo,pojedo,kar lahko in čez leta lahk rože sadiš al pa blitvo. Nepognojena zemlja pa slabo rodi. Sicer pa zato imate agronome, stare kmete, ki so še vedno prave enciklopedije znanja, predvsem zaradi izkušenj, ki se prenašajo iz roda v rod in so dostikrat prave družinske skrivnosti. Tud varčevanje pitne vode s pomočjo zajetij meteorne vode je že stoletja znano in ni nobena kunšt, sam fizično se je treba lotit zadeve na pravi način, pa je. Pa ne gre sam za vodo tud za npr gorivo, oblačila, embalažo,les. Da ne omenjam tranzita. Ko srečujem cele konvoje šleparjev iz vzhodnih držav me zaboli , da je SLO postala v petih letih pravi sekret glede izpušnih plinov. Še dobr da nisem več tako pogosto v mestu, lahk pa rečem, da je zrak tu al pa tam k noč pa dan. Sami sebe moramo vzgajati, se izobraževati in smo to dolžni našim potomcem. Z veliko mero strpnosti do tega al maš rad zrezke al pa korenčke al pa kombinacijo obojega. Vsak zase tekom življenja odkrije kva mu paše, pa magari črvi sred Konga al praženi škorpijoni . Tu sem popolnoma izklopila ostali svet, ker živim tu in zdaj in naredim vse kar zmorem in znam za svoje bližnje in okolje tu. čau. Ekologi smo vsi po malem dolžni biti vsi, brez izjeme. Mal me je zaneslo, pa kva! Zdaj sem pa lačna, me čakajo borovnice z jogurtom, doma pa... ja mamika, to je konkretno in tu lahko tudi sami kaj pripomoremo...še cel kup drugega, kot naprimer vpliv preko svetnikov na občinske svete....ali sončne elektrarne, za katere se da dobiti posojilo od ministrstva za okolje, tudi pritisk lokalnih skupnosti na industrijo, konkretno če vzamemo Acroni je ogromno tega kar je občina zahtevala na področju ekologije tudi postoril in se še naprej trudi v to smer.... mene zmoti samo filozofiranje o tem, kaj bi morali, kako bi morali, kake so analize (prilagojene seveda potrebam gospodarstva), to je zame samo lapanje, saj to že vse vemo, saj vsak dan na svoji koži občutimo in se pač obnašamo ekološko kot nam razmere dopuščajo.... malo nazaj je Free napadel Enjo, eno najbolj ekoloških osveščenih v našem konc, njena kmetija je vzor in iz biotehnične fakultete prihajajo predavatelji in študentje na ogled, da bi videli, kako naj bi take kmetije izgledale tudi drugod......torej smo zopet pri lapanju v prazno...če je res tak strokovnjak naj jo obišče in ji predlaga kako izboljšavo, mogoče še z kakim fizičnim posegom pomoči lastnega dela kaj pripomore.... se pa strinjam z vsem kar si napisala in se tudi podpišem pod tvoj prispevek.....to je prava pot in ne ameriški in ostali linki iz neta.....saj verjamem, da ima resnično poštene namene, a na žalost je postal že odvisen od tega svojega načina komuniciranja in kakor hitro mu nekdo samo omeni, da je to drobljenje nepotrebno, njegov ego odreagira, včasih tudi že tudi na žaljiv način... Enako je z temo v kateri se nahajamo. Velikokrat sem povedal, da je prav vseeno, kaj nekomu paše jesti in kako se prehranjuje, ker je to njegova odločitev. Če nekdo v tem vidi zadovoljstvo mu iz srca privoščim, da je tako......samo tema je prešla v prepričevanje prepričanih in izpada kot v cerkvi, kjer iščejo ovčice za svoj hlev. Resnično je tu cel kup prispevkov, kjer se druge hoče prepričati, kakšni cepci so, ker niso vegetarianci, kako je normalno prehranjevanje škodljivo in podobno. Več kot 80% ljudi se normalno prehranjuje če imajo pogoje za to, nekaj procentov je ekstremnih mesojedcev in nekaj procentov je vegetariancev...pa nič narobe, saj je tema vegetarianstvo in je namenjena tem nekaj procentov celotne populacije. Narobe je samo to, da ta peščica ki se imnujejo vegetarianci hoče ostale prepričati, da je edino njihova pot pravilna. Z linki in nasilnim vsiljevanjem druge volje uspeha zagotovo ne more biti, lahko pa je tudi uspeh, če je tu zapisana kaka koristna informacija, ki jo potem lahko tudi preizkusiš. V družini imam vegetrianca, pa to nikogar ne ne moti, ne on nas in ne mi njega, edino na kaki skupni večerji je pač prikrajšan za kako dobroto, sam to je njegov problem problem, če je sploh problem. Tudi jaz sem prikrajšan, ker ne popijem ob kosilu kozarca vina, ker alkohola ne pijem, a to druge ne moti, pač to je moja stvar in moja odločitev, ki jo nimam pravice vsiljevati ostalim, čeprav nas je procentualno takih, ki ne pijemo alkohola zagotovo več, kot vegetariancev... Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 Resitve in opozorila in predlogi glede zivinoreje v prehodu na toplejse podnebje >>> Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 Jaz sem omenjal in izbrisal z razlogom. Morda. Toda koliko ljudi se pri nas in po svetu resno ukvarja z ekologijo! Ce pogledamo okoli sebe. Se pa situacija spreminja, hvalabogu.Al Gore je s svojim filmom premaknil vec kot mnogo stevilo znanstevnikov, predvsem pri "navadnih" ljudeh! In to je zelo pomembno! Da nekdo informacije znanstvenikov, politikov, itn priblizuje ljudem!Al Gore je vsekakor oseba ki je za clovestvo naredila ogromno! Glede na to, da sodis film kot risanko, predvidevam, da si tudi ti strokovnjak ali poslovnez, ki se ukvarja z ekologijo kot biznisom?Kaksni je tvoje mnenje in predlogi resitev v povezavi med vegateraijanstvom in okoljevarstvom? ...Spodaj en omenja Al Gora in Neprijetno resnico. Ta film je za vse , ki se z ekologijo zaradi biznisa resno ukvarjajo navadna holivudska risanka, narejena za neizobražene Američane, ki komaj vejo kaj je za plotom. ... Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
dbk 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 mene zmoti samo filozofiranje o tem, kaj bi morali, kako bi morali, kake so analize (prilagojene seveda potrebam gospodarstva), to je zame samo lapanje, saj to že vse vemo, saj vsak dan na svoji koži občutimo in se pač obnašamo ekološko kot nam razmere dopuščajo.... http://www.ffx2.com/forum/images/smilies/bow.gif Enako je z temo v kateri se nahajamo. Velikokrat sem povedal, da je prav vseeno, kaj nekomu paše jesti in kako se prehranjuje, ker je to njegova odločitev. Če nekdo v tem vidi zadovoljstvo mu iz srca privoščim, da je tako......samo tema je prešla v prepričevanje prepričanih in izpada kot v cerkvi, kjer iščejo ovčice za svoj hlev. Resnično je tu cel kup prispevkov, kjer se druge hoče prepričati, kakšni cepci so, ker niso vegetarianci, kako je normalno prehranjevanje škodljivo in podobno. Več kot 80% ljudi se normalno prehranjuje če imajo pogoje za to, nekaj procentov je ekstremnih mesojedcev in nekaj procentov je vegetariancev...pa nič narobe, saj je tema vegetarianstvo in je namenjena tem nekaj procentov celotne populacije. Narobe je samo to, da ta peščica ki se imnujejo vegetarianci hoče ostale prepričati, da je edino njihova pot pravilna. Z linki in nasilnim vsiljevanjem druge volje uspeha zagotovo ne more biti... tole, kot pravis, normalno prehranjevanje si po moje v tem sestavku malo narobe zastavil, je namrec videt, kot da je samo mesna prehrana oz. v najboljsem primeru mesana, normalna....jaz bi raje rekel, da je normalna tista, ki ne deluje skodljivo na zdravje posameznika, pa ce je to mesana prehrana, vegetarijanstvo, veganstvo ali kaj druga se to...vsak stomatolog bo povedal, da je konfiguracija cloveskega zobovja se vedno striktno mesojeda... Citiraj Sometimes I wishmy face wouldn't use its freedom of expressionhttp://www.triumphrat.net/images/smilies/Cigar.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
tomazslo 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 http://www.ffx2.com/forum/images/smilies/bow.gif tole, kot pravis, normalno prehranjevanje si po moje v tem sestavku malo narobe zastavil, je namrec videt, kot da je samo mesna prehrana oz. v najboljsem primeru mesana, normalna....jaz bi raje rekel, da je normalna tista, ki ne deluje skodljivo na zdravje posameznika, pa ce je to mesana prehrana, vegetarijanstvo, veganstvo ali kaj druga se to...vsak stomatolog bo povedal, da je konfiguracija cloveskega zobovja se vedno striktno mesojeda...ne nisem mislil samo na mesno prehranjevanje....zame je uravnotežena prehrana normalna, saj ti telo samo pove (seveda če nimaš drugačnih vzorcev zapisanih) kaj telo rabi.Jaz konkretno zase razumem uravnovešeno prehrano tako, kot je moja...pa zagotovo več pojem zelenjave in nemesne hrane, kot pa mesne (nisem pretiran ljubitelj mesa, predvsem ne mastnega in je moje meso predvem belo meso, tu in tam kaka klobasa iz zaske ali na kakem pikniku čevapčiči). Citiraj Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. julij 2008 Prijavi Deli 16. julij 2008 caki mal. jaz sem napadel njo - ali se tako kot ti venomer vidva spuscata vame!! Nakladac! Laznivec! ja in? zakaj pa? spet sebi govoris! jooooj uaaaaa iz biotehnicne prihajajo, ja potem pa je res ZELO pomembna oseba ane!! in zato se nikoli ne moti in ima vedno prav, in vsi jo moramo poslusati! Kot ti, ki te vsi komandirajo! A sem kdaj rekel da sem strokovnjak!? Nisem. Spet si zmisljujes! Laznivec! ce kdo lapa, lapas ti - izmikas se odgovorom! si ne upas izracunat tvojega in tvojega podjetja eko oddtisa, govoris pa o tem kako moramo samo pri sebi doma urediti in spremeniti! Linke ki si jih omenjal da jih je lahko najti nisi podal, argumentiral nisi! oslanjata pa se drug na drugega pomoc! sprenevednez samopomembni! jaz svoje trditve SEM ARGUMENTIAL dal povezave in se jih bom! zdruzenni narodi, slovenski in tuji strokovnjaki! Kaj pa ti!!! ti pa mi govoris o eni slovenski eko kmetiji! sej si prtegnen res! TI se vedno vame spotikas! Kdo ma potem probleme zdej! Se vedno ne prenehas!! Pa kaj bi rad sploh! S kaksnim NEMENOM se spotikas vame venomer!! A se sploh zavedas kaj pocnes! A se zavedas tvojega pocetja! se zavedas zakaj to pocnes?! Al si skoz v nekem krcu, reakciji? A? A mi lahko vsaj na to odgovoris, ce drugega ne mores in ne upas!!! No, navedi cel kup prispevkov, kjer jaz prepricujem ljudi da postanejo vegetarijanci! Prosim navedi jih! Da jih vidimo! ali se bos spet izgognil odgovoru kaj in ostal pri tem da si laznivec, ki me napada in trdi nekaj kar ni res! Kot sem ze rekel NE prepricujem nobenega!! Jaz pisem kar vidim, premalo vem in zato se zelim pogovarjat, debatirat, razumet itn. PA TI!?? TI PA - ze s tem ko se spuscas vame dokazujes da hoces mene prepricati nasprotno o tem kar podajam! tebi je itaq vse zaljivo, ker si tako samopomemeben revcek bogi!kaksne vzgled dajes svojim otrokom in ljudem tukaj - da se nic ne da naredit, da naj vsak za svojo rit skrbi! Da te ni sram! Si omejen starokopitnez, zafiksiran v tvoje vzorce obnasanja in takim je tesko dopovedati! Se najhuje pa je ker te skoz nekaj MOTI in me ne pustis pisat kot mislim da je prav! Kaj je normalno stabo nima smisla debatirat, ker si zafiksiran smopomembni starokopitnes! Linki pa niso samo ameriski ampak tudi slovenski!ocitno ti je odvec karkoli pogledat, rajsi samo svoj ego izfuravas in tezis kle meni. Res si junak! si velikokrat povedal! JASNO daj je njegova, tvoja, moja odlocitev! AMPAK TA ODLOCITEV VPLIVA NA VSE NAS!!! p... si trd k beton!!! a se zdej ne vidis da je VSE povezano!!!!! pa daj malo brat zacni! mas televizijo pa isi se zdej tolk trd, da bi rabu se 10 jih zgleda! cao, pa svojim otrokom povej kot te bodo vprasali zakaj si jim pustil to kar si! :xx!: ...malo nazaj je Free napadel Enjo, eno najbolj ekoloških osveščenih v našem konc, njena kmetija je vzor in iz biotehnične fakultete prihajajo predavatelji in študentje na ogled, da bi videli, kako naj bi take kmetije izgledale tudi drugod......torej smo zopet pri lapanju v prazno...če je res tak strokovnjak naj jo obišče in ji predlaga kako izboljšavo, mogoče še z kakim fizičnim posegom pomoči lastnega dela kaj pripomore.... se pa strinjam z vsem kar si napisala in se tudi podpišem pod tvoj prispevek.....to je prava pot in ne ameriški in ostali linki iz neta.....saj verjamem, da ima resnično poštene namene a na žalost je postal že odvisen od tega svojega načina komuniciranja in kakor hitro mu nekdo samo omeni, da je to drobljenje, nepotrebno njegov ego odreagira včasih tudi že tudi na žaljiv način... Enako je z temo v kateri se nahajamo. Velikokrat sem povedal, da je prav vseeno, kaj nekomu paše jesti in kako se prehranjuje, ker je to njegova odločitev. Če nekdo v tem vidi zadovoljstvo mu iz srca privoščim, da je tako......samo tema je prešla v prepričevanje prepričanih in izpada kot v cerkvi, kjer iščejo ovčice za svoj hlev. Resnično je tu cel kup prispevkov, kjer se druge hoče prepričati, kakšni cepci so, ker niso vegetarianci, kako je normalno prehranjevanje škodljivo in podobno. Več kot 80% ljudi se normalno prehranjuje če imajo pogoje za to, nekaj procentov je ekstremnih mesojedcev in nekaj procentov je vegetariancev...pa nič narobe, saj je tema vegetarianstvo in je namenjena nekaj procentov celotne populacije. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.