Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

ko smo ravno pri nutritien facts x:o)x

dr. luca moretti predsednik mednarodnega prehranskega raziskovalneag centra INRC je odkril, da vsebnost beljakovin v zivilih ni pogojena z njihovo kvaliteto!

Torej to, da ima zivili veliko ali vec beljakovin sene pomeni, da bodo te tudi primerno izkoristljive!

In ce smo ze pri tem, lahko mirne volje povem, da imajo ravno jetra, ki si jih omenjala vec izkoristljivih belajkovin po nekaterih meritvah kakor tofu, mleko, orescki itn.

po tej logiki so jetra sigurno cenejsa od tofuja. ker ap vegetarijacni ne uziamosamotofuja, ampak tudi zelejnjavo ter kombinaciej razlicnih zivil, kar daje primerno kolicino razlicnih aminoklislin, saj je potrebno teh imeti ravno v pravem razmerju az dobro izkorisstljivostost je vegetarijanstvo tudi glede an stevilo ljudstev in gvegetarijancev vseeno dovolj primerno, da se kot vrsta normalno razmnozujemo naprej, ob tem pa smo veckrat se bolj zdrvi kakor mesojedci.

najvec pa jajca! cca. 45% izkoristek po anabolni poti.

kar se mi zdi kar logicno saj se iz jajca porajanovo zivljenje, veliko hrane iz katere se poraja novo zivljenje pa ima vecjo prehransko vrednost (kalcki, poganjki itn).

vec o MAP in izkoristku beljakovin si lahko preberes recimo tukaj in tukaj, je pa se veliko clankov tukaj

OK, tole me je zdajle res firbec začel matrat.. šla primerjat..

(sam ne vem, free, a je tofu recimo ena taka stvar, kii naj bi vegetarijancem nadomestila meso? nisem zihr, da bi trdila, da je tole primerljivo, ampak zdi se mi pa, da so tofu in sejtan in vegi klobasice mišljene kot nadomestki mesa, a ne?)

nutrition facts za 100g

beef liver

135cal (fat33)

holesterol:275

carbohydrate:4g

protein:20

vit A:338% PDV

iron:27% PDV

tofu

62 cal (24fat)

hol:0

carbo:2g

prot:7

vit A: 0% PDV

iron: 6%PDV

pa vse ostalo... se mi ne da več prepisovat...

http://www.nutritiondata.com/facts/beef-products/3468/2

http://www.nutritiondata.com/facts/legumes...products/4411/2

Deli na socialnih omrežjih

mah glih zato sem dala tole primerjavo, da se vidi, da 100g mesa NI prehransko več vredno kot 100g tofuja x;)x

pa pustmo, ja... nima veze..

sam take volje sem bla, da se mi je dal mal bockat... pa ker vsake tolk berem tole temo in mal osebno vzamem tole grdo gledanje mesojedcev, ker se nekak, po vseh pravilih, moram mednje uvrščat tud sama, ker vegiji pač ne priznate za vegija nekoga, ki enkrat na teden poje tam ene 100g mesa x;)x

in ja, osebno vzamem tole (ker najbrž itak je tko mišljeno, a ne, da se vsakega osebno dotakne, drugač ne bi mel smisla pisat...) posploševanje in razlaganje ljudem kako morajo živet na vseh področjih, da bodo eko, bio, natur..

moja (najina) prehrana je sestavljena, količinsko po vrsti: zelenjava, stročnice, žita, občasno meso oziroma nekje 3/4 - 1/4 sojinih nadomestkov - mesa. in se niti slučajno ne čutim krivo zarad tistih treh bedrc piščančjih na mesec, mi gre pa zelo na živce, da sem zaradi njih tlele vržena v tale koš, mesojedcev.

perem 1x tedensko, ko se nabere za cel stroj, z oreščki in kisom. in občasno z vanishom, kadar svinjarija od mojega jahanja ali fantovega montiranja kolesa ne gre stran s sodo.

luči in aparate ugašam za sabo skoz.

vodo pri pranju las in zob in tuširanju striktno zapiram, ko je ne rabim.

ločujem odpadke.

v firmi uvedla poseben predal za napačno sprintane papirje, na katere se zdaj dela zapiske, prej se jih je pa direkt stran metalo.

začela se vozit (mal) tud s kolesom. Ja, mam pa avto in motor, čist ekološko bljak. sam se ne odpovem.

.

..

...

kukrkol obrnem, sem bolj na tvoji strani, kot pa na strani ekološko potratnih onesnaževalcev in svinjalcev sebe in okolja. pa mi še vedno vsakič, ko prebiram tele 'tvoje' teme dvigne mal pritisk in si ne morem kaj, da se ne bi iz inata postavljala na drugo stran, ne pa na tvojo, ker si za moje pojme preveč fanatičen, ni pa dejansko nikjer videt konkretnih rezultatov in jih niti nikoli še nisi predstavil. svojih. (mogoče se motim pa sem zgrešila?)

zato si vsake tolk vzamem cajt in ti mal kontriram. in ti mečem tlele surova jetra na krožnik x:o)x , medtem ko fantu mečem tofu, ko je od doma navajen na normalna kosila z mesom vsaj parkrat na teden.. najprej se mu je mal meglilo, zdaj se je pa navadil in že sam kdaj tole pripravi, tud če mene ni zraven. sva pogruntala omakce in začimbe, da sva stvar naredila užitno, ker na začetku nama ni bla preveč.. tko da.. delam tud jaz na tem, da vzgajam vegetarijance x;)x

pa ja, evo :palec: , vsak na svoj način... dost mava do naslednjič, kar se mene tiče. vsak svoj prav. jaz spoštujem tvojega. upam, da ti tud mojega.

vec o MAP in izkoristku beljakovin si lahko preberes recimo tukaj in tukaj, je pa se veliko clankov tukaj

x:o)x komaj čakala, da MAP omeniš, da ti lahko rečem, da enim praški pač ne dogajajo in da men zdrav način prehranjevanja definitivno ni 5 različnih kapsul dodatkov na dan, da dobiš vse, kar ne dobiš s hrano x;)x )

jajca, kul :palec:

definitivno JE vegetarijanstvo primerno, halo, itak da je!!! nikol trdila obratno. ampak... x;)x

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

jaz nisem rekla da sem vegetarijanka, ampak da prakticno ne uzivam mesa, ,

Teoretična uživalka torej. A veš, da se praksa in teorija razlikujeta po tem, da v teoriji med njima ni nikakršnih razlik, v praksi pa je? :vio:

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

:palec:

*ceprav... x:o)x xDDx

ko sem bla nekoc dve leti prav *veganka* (kako ne maram opredeljevanj takihle, ampak tko se pac 'razumemo' x:)x), sem *svetovala* (astro, tarot) v nekem duhovnem centru (z znanim imenom), kjer je blo vse zlo etericno, poduhovljeno, cisto itd., jasno so bili vsi vecletni vegetariajnci in tako dalje.

No ko sem prisla, me jih je ene par zlo nenakloonjeno gledal in so bli clo kr mal sovrazni do mene, kar me je presenetilo, nakar se je izkazal, da so bili prepricani, da jem meso. x:px

valjda sem se jim zdela cist divja. x:o)x x:Dx x;)x

ampak poanta: prvic sem, kot sem rekla, bla clo veganka, se pravi nisem uzivala NIC zivalskega (pa so me tko dolocl zgolj zato k nisem bla cist izi, tko k ostali), poleg tega pa so med nami oni bli tisti, k so mel (napacen) predsodek, kar pomen, da jim vse njihovo vegetarjanstvo ni kaj prida pomagalo. :vragec: x;)x (kar se je izkazalo tud kasnej v zvezi z manj etericnimi nivoji bivanja x:px x;)x)

Tako da jaz tle ne bi posplosevala.

Tudi zdaj prakticno ne jem mesa, pa bi zame (po energij) najbrz vsakdo dal roko v ogenj, da ga jem....

valjda zgledam tok primitivna in surova. x:)x x;)x

(sicer pa tud mene dolocjo da 'sm kumrna' xDDx)

Ja, maš prav Marsa, res ni za posploševati, kakšni so mesojedci ali vegeterjanci; zato sem tudi dejala, da lastnosti, ki sem jih omenjala opažam pri mesojedcih samo VČASIH, pa še to pri tistih najbolj strastnih - ki jedo zjutraj salamo, opoldne zrezke, zvečer pa klobaso.

Tudi vegeterjanci so(smo) lahko kdaj netolerantni - se strinjam! in tudi neobčutljivi in surovi; živahnost in energičnost pa iz vegeterjanstva naj ne bo izvzeta - le ta ni isto kot surovost in nesenzibilnost.

Opažam pa da je v šolah in vrtcih res preveč mesa - z redkimi izjemami vsak dan, kar tudi otrokom ne paše v tolikšni količini. Otroke se posiljuje z tisto trapasto prehrambeno piramido - kaj da človek vse mora jesti, da bo zdrav. Vsak bo sam začutil kaj njegovo telo potrebuje za zdravje in tisto naj je.

Zato naj vsak je tisto, kar mu paše, kar čuti da potrebuje njegovo telo.

Sem pa zelo proti živalskim vrtovom - zame so izraz človekove skrajne sebičnosti.

Lp

Nekaj me močno zanima... x:Dx

Zakaj naj bi obstajalo, se proizvajalo in prodajalo neka kar naj bi bilo nadomestek mesa?

A ga človek rabi, nadomestek mislim, če se že odloči za vegetarijanstvo?

Drugo kar me pa zanima pa je kako je z ostanki pesticidov, umetnih gnojil itd. v vegetarijanski hrani?

Ker bio zelenjave si pač vsi ne morejo privoščiti, niti ni vsem dostopna.

Je bilo o tem kaj raziskav, obstajajo kakšne analize, podatki... x?x

Ker, ko jemo zelenjavo oz. kakršnokoli hrano rastlinskega izvora, smo prvi v prehranjevalni verigi, ko pa jemo meso smo pa drugi... :inocent: x?x

Grem pa tudi sam malo brskat za kakšnimi podatki o tem.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Ja, nama so tud smešne tele hrenovke, klobasice, salame.. kaj sem že zadnjič srečala? vegi kranjsko klobaso al nekaj takega x:Dx x:o)x

tolk kar se imen tiče. nadomestke za meso pa človek rabi, ja, ker nekje moraš dobit beljakovine, ki jih drugače iz mesa dobiš... zato tofu, sejtan in podobni izdelki iz soje...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

a lahko nekaj vprašam - ja, sem danes kupovala na eko tržnici al kako se reče. pa korenje pa kumare pa krompir na prvi pogled delujejo isto kot pri naših na kmetih (ja včasih so bili veleposestniki ;) pred 100 leti haha)... torej, ker vem na kak način raste pri nas vse to (opazna razlika v velikosti, trdoti, lepoti v primerjavi s kupljeno zelenjavo) me zanima kdaj je lahko kmetija eko* kolk let mora biti zemlja čista? koliko na to vpliva ozračje, podtalna voda, blabla... ne mi rečt da je kar nnaenkrat tolk eko kmetij v sloveniji? ma kul, kaj se sploh z onesneževanjem ukvarjamo... očitno pretiravamo

Ja, nama so tud smešne tele hrenovke, klobasice, salame.. kaj sem že zadnjič srečala? vegi kranjsko klobaso al nekaj takega x:Dx x:o)x

tolk kar se imen tiče. nadomestke za meso pa človek rabi, ja, ker nekje moraš dobit beljakovine, ki jih drugače iz mesa dobiš... zato tofu, sejtan in podobni izdelki iz soje...

xrolleyesx x:o)x

Ne, nadomestkov za meso človek ne rabi in enostavno ne razumem komu in zakaj so namenjeni.

Beljakovine, minerale in vitamine lahko dobimo direktno iz rastlinske hrane, sveže ali kuhane in ne razumem zakaj je treba to predelovta v neke klobase, hrenovke, čevapčiče itd.

Saj se verjetno s to predelavo marsikaj izgubi, uniči... x?x

Tofu in sejtan sta pa meni :xx!: :xx!:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

xrolleyesx x:o)x

Ne, nadomestkov za meso človek ne rabi in enostavno ne razumem komu in zakaj so namenjeni.

Beljakovine, minerale in vitamine lahko dobimo direktno iz rastlinske hrane, sveže ali kuhane in ne razumem zakaj je treba to predelovta v neke klobase, hrenovke, čevapčiče itd.

Saj se verjetno s to predelavo marsikaj izgubi, uniči... x?x

Tofu in sejtan sta pa meni :xx!: :xx!:

Se strinjam, da človek ne rabi nadomestkov za meso. Telo mu bo povedalo kaj rabi, to pa je zelo individualno.

Glede na to, da zelo različni narodi na svetu jedo zelo različno hrano in imajo vsi PLODNE POTOMCE (kot ugotavlja naš cenjeni prof. Drašler - res fajn možakar, ga imam v super spominu kot izjemno osebnost), potem verjetno ni tako zelo nujno, da potrebujemo nadomestke za meso. Kaj pa Eskimi ali Laponci, ki so jedli (jedo) skoraj samo meso - a oni potem rabijo nadomestke za zelenjavo in sadje?

Pred leti sem bila v Mehiki, kjer sem izvedela, da najrevnejši mehičani, ki zaslužijo manj kot dolar na dan jedo trikrat dnevno fižol na tortilji in praktično nič drugega - ker si edino to lahko privoščijo - pa imajo tudi plodne potomce. Morda živijo krajši čas, živijo pa vseeno.

Obstajajo tudi ljudje, ki se prehranjujejo samo z surovo hrano - frutorjanci ali nekaj takega, pa čisto funkcionirajo, če to seveda odgovarja njihovim telesom. Poleg teh pa še ljudje, ki živijo od čiste prane - torej ne jedo in tudi pijejo NIČ!

Torej naj znanost že neha posiljevati ljudi z dogmo, da kaj vse mora človek nujno jesti, ker po mojem je glede poznavanja človekovega fizičnega in tudi subtilnejših teles še v "srednjem veku"!

ne vem v kaksne okvirje in normative ti sama sebe postavljas in meni osebno ej to pvosem nepomembno.

akr poudarjam je, da je na svetu 2x vec zivine kot ljudi! meso ap se uziva predvsem v razvitih drzavah! Ob tem da je recimo (ugibam) 10% ljudi vegijev, 20% jih uziva meso zelo obcasno (recimo 1x tedensko), 20 pa recimo 2x tedensko. Kdo potem pouzije vse drugo!

Ves koliko otrok je predebelih, koliko jih uziva meso tudi veckrat dnevno!

To ni mali problem.

to ce si ti vrzena kam je izkljucno tvoj problem! Tvoja reakcija na neke standarde s katerimi se ocitno strinjas. jaz nikogar ne klasificiram ker nimam te potrebe.

Razen ce hocem razloziti neko stalisce zaradi razumevanja samega.

odlicno! :palec: :palec: ce bi bilo se ostalih 90% ljudi tako osvesceno tudi v praksi tako kot ti ,danes ne bi bilo tako kot je!

ja, malo si zgresila x:o)x sem ze povedal, kdor hoce lahko o meni veliko izve. nic ni skrito.

(zal vceraj nekako nisem uspel priti na srecanje, da bi kako rekli, upam, da kdaj drugic).

meni je vredu ce se ljudje odzivajo, ker pomeni da se s tem ukvarjajo in jim ni mar. To pa je ze korak naprej! veliko ljudjem je se vedno vseeno. in niti brat ne bodo sli, kaj sele da bi se spustili v komentar ali razmisljanje.

verjetno tudi eden od razlogov zakaj tule sploh pisem in kje drugje recimo ne.

ce malo pogledamo kaj pomeni extremizem:

ce se malo oddaljimo od te teme, custveno, mentalno itn... se postavimo izven ekrana, ven na cesto, mesto, med ljudi, morda prizgemo televizijo, malo saltamo programe itn... in kaj lahko vidimo?

pogledamo porocila, te ali one tezave, probleme, neurja, orkane, nesrece itn... droge, piancevanje, izsiljevanje, prodaja ljudi, kraja ljudi za organe, vojne, grozote, pretepanje, lakota, podnebne spremembe... itn.

potem pa pogledamo zivali, njhov ciklus bivanja, delovanja, zivljenja itn.

kaj mislis ali lahko pravzarpav o cloveku kot samemu govorimo kot nekem normalnem bitju, brez da ga pravzaprav kot celoto potavimo nas sam vrh ekstremizma med vsemi zivmi bitji tega planeta!?

No, mislim da je odgovor jasen vecini.

in ce se ze samo odpavimo v klavnico in pogledamo kak filmcek (katerih naslove sem tudi v tej temi podajal) lahko se slepi vidi, da clovek nima vseh "kolesc v glavi" ravno dobro nastimanih!

In ce sem jaz ekstremist s svojim nacinom zivljenja, kakor misljenjem in s tem pisanjem, mene prav nic ne moti! Dokler bom gledal klavnice, gledal kako se ljudje nazirajo z mesom, ob tem pa po svetu milijon nimajo niti za vodo sem vsaj zase vsej prej kakor ekstremist!

In dokler bo vsem tem, ki uzivajo meso zaradi nevemcesa vsega in ne predvsem zato da bi preziveli in ostali dovolj zdravi za delo, ki ga opravljajo, bodo zame ekstremisti, ki so potrebni osvescanja!

Glede na 2x toliko zivine na svetu kot je ljudi, pa zal takih ljudi dejansko ni ravno malo! Pa mi lahko kdorkoli tule pise, da pretiravam.

Na Zemlji živi dvakrat toliko klavnih živali kakor ljudi! Za človeško prehrano je vsako leto pobitih
45 milijard živali
. Samo v Nemčiji je bilo v letu 2002 pobitih 300.000 govedi, 44.300.000 prašičev, 2.100.000 ovc in koz, 31.300.000 piščancev, 30.800.000 puranov, 13.800.000 rac in 400.000 gosi. Poleg tega lovci letno postrelijo 5 milijonov divjih živali.

viri:

Vir:
Freiheit für Tiere 2/2007

Vir slovenskega prevoda:
Revija Osvoboditev živali, julij 2007

Ves, temu jaz pravim ekstremizem!

Ne pa to, da opozarjam na to da je ravnanje z zivalmi pri nas in svetu neprimerno!

In ne to, da opozarjam da nekateri pojedo prevec mesa!

Opozarjam da. Pisem tudi sebi, pa zato da se kaj naucim zraven ob tem. Ni pa mi namen kogarkoli pepricevati, saj se bo itaq vsak odlocil kako in kaj. Nisem tako samopomemben da bi mislil da bo zdaj moje pisanje tule obracalo gore ali pa da bodo kar vsi vegiji postali.

Ce jim nasveti in vzgled pametnejsih in modrejsih od mene ni k temu pomagal, jim tudi moji ne bodo kaj dosti. Malo po malo in s tisto lucko v njih, pa bodo vseeno zaceli obracati usesa v smer kjer piha malo drugacen veter. veter duse!

tolk o ekstremistih in extremih.

"The greatness of a nation and it's moral progress can be judged by the way its animals are treated!" - Gandhi

kul! nisi brezbrizna na dogajanje izven tebe in to je zelo pomembno! fajn! :palec:

se strinjam glede dodatkov prehrani. Ni vse za vsakega in tudi vedno ne. Se vedno so (samo) dodatki! Kar nas v resnici drzi skupaj je ljubezen! x:Xx

Vse drugo so samo pomagala nasemu orodju (organizmu) da sluzi duhu in dusi.

:sori:
se malo o extremih:
pa je nekaj kar nasa dusa sigurno ne mara! (obcutljiv boljs da ne gledate).

mah glih zato sem dala tole primerjavo, da se vidi, da 100g mesa NI prehransko več vredno kot 100g tofuja x;)x

pa pustmo, ja... nima veze..

sam take volje sem bla, da se mi je dal mal bockat... pa ker vsake tolk berem tole temo in mal osebno vzamem tole grdo gledanje mesojedcev, ker se nekak, po vseh pravilih, moram mednje uvrščat tud sama, ker vegiji pač ne priznate za vegija nekoga, ki enkrat na teden poje tam ene 100g mesa x;)x

in ja, osebno vzamem tole (ker najbrž itak je tko mišljeno, a ne, da se vsakega osebno dotakne, drugač ne bi mel smisla pisat...) posploševanje in razlaganje ljudem kako morajo živet na vseh področjih, da bodo eko, bio, natur..

moja (najina) prehrana je sestavljena, količinsko po vrsti: zelenjava, stročnice, žita, občasno meso oziroma nekje 3/4 - 1/4 sojinih nadomestkov - mesa. in se niti slučajno ne čutim krivo zarad tistih treh bedrc piščančjih na mesec, mi gre pa zelo na živce, da sem zaradi njih tlele vržena v tale koš, mesojedcev.

perem 1x tedensko, ko se nabere za cel stroj, z oreščki in kisom. in občasno z vanishom, kadar svinjarija od mojega jahanja ali fantovega montiranja kolesa ne gre stran s sodo.

luči in aparate ugašam za sabo skoz.

vodo pri pranju las in zob in tuširanju striktno zapiram, ko je ne rabim.

ločujem odpadke.

v firmi uvedla poseben predal za napačno sprintane papirje, na katere se zdaj dela zapiske, prej se jih je pa direkt stran metalo.

začela se vozit (mal) tud s kolesom. Ja, mam pa avto in motor, čist ekološko bljak. sam se ne odpovem.

.

..

...

kukrkol obrnem, sem bolj na tvoji strani, kot pa na strani ekološko potratnih onesnaževalcev in svinjalcev sebe in okolja. pa mi še vedno vsakič, ko prebiram tele 'tvoje' teme dvigne mal pritisk in si ne morem kaj, da se ne bi iz inata postavljala na drugo stran, ne pa na tvojo, ker si za moje pojme preveč fanatičen, ni pa dejansko nikjer videt konkretnih rezultatov in jih niti nikoli še nisi predstavil. svojih. (mogoče se motim pa sem zgrešila?)

zato si vsake tolk vzamem cajt in ti mal kontriram. in ti mečem tlele surova jetra na krožnik x:o)x , medtem ko fantu mečem tofu, ko je od doma navajen na normalna kosila z mesom vsaj parkrat na teden.. najprej se mu je mal meglilo, zdaj se je pa navadil in že sam kdaj tole pripravi, tud če mene ni zraven. sva pogruntala omakce in začimbe, da sva stvar naredila užitno, ker na začetku nama ni bla preveč.. tko da.. delam tud jaz na tem, da vzgajam vegetarijance x;)x

pa ja, evo :palec: , vsak na svoj način... dost mava do naslednjič, kar se mene tiče. vsak svoj prav. jaz spoštujem tvojega. upam, da ti tud mojega.

x:o)x komaj čakala, da MAP omeniš, da ti lahko rečem, da enim praški pač ne dogajajo in da men zdrav način prehranjevanja definitivno ni 5 različnih kapsul dodatkov na dan, da dobiš vse, kar ne dobiš s hrano x;)x )

jajca, kul :palec:

definitivno JE vegetarijanstvo primerno, halo, itak da je!!! nikol trdila obratno. ampak... x;)x

Free za tebe:

Veliko veš o prehrani in je bilo fajn prebrat malo vaše diskusije. Res, prav poznavalci ste nekateri (nič sarkazma v teh besedah). Sam se trudim čimbolj "zdravo" prehranjevat, pa še vseeno prevečkrat jem sladkarije, še več bi lahko vključil zelenjave, meso tako tako,..vsak teden 1x-2x,..kolikor mi paše. Je še precej prostora za izboljšave, pa sem prevečkrat prelen. ccc.

Nekje na forumu sem bral trditve, da z mesom dobiš v sebe bolj grobo energijo, in tudi da ljudje, ki uživajo meso so potem bolj agresivni, čustveno močneje odreagirajo ipd. In da je vegetarijanstvo zelo potrebno, če hočeš v sebi kultivirat kakšne bolj fine energije.

Recimo, da to drži.

Free, kje so te tvoje fine energije. Veliko se razburjaš v teh debatah. x:Dx x:Dx x:Dx

Se strinjam v celoti. :palec:

fajn da ima tu se kdo malo bolj blag pristop x:o)x

Ja, maš prav Marsa, res ni za posploševati, kakšni so mesojedci ali vegeterjanci; zato sem tudi dejala, da lastnosti, ki sem jih omenjala opažam pri mesojedcih samo VČASIH, pa še to pri tistih najbolj strastnih - ki jedo zjutraj salamo, opoldne zrezke, zvečer pa klobaso.

Tudi vegeterjanci so(smo) lahko kdaj netolerantni - se strinjam! in tudi neobčutljivi in surovi; živahnost in energičnost pa iz vegeterjanstva naj ne bo izvzeta - le ta ni isto kot surovost in nesenzibilnost.

Opažam pa da je v šolah in vrtcih res preveč mesa - z redkimi izjemami vsak dan, kar tudi otrokom ne paše v tolikšni količini. Otroke se posiljuje z tisto trapasto prehrambeno piramido - kaj da človek vse mora jesti, da bo zdrav. Vsak bo sam začutil kaj njegovo telo potrebuje za zdravje in tisto naj je.

Zato naj vsak je tisto, kar mu paše, kar čuti da potrebuje njegovo telo.

Sem pa zelo proti živalskim vrtovom - zame so izraz človekove skrajne sebičnosti.

Lp

jaz v vecini pisem v primerjavi povprecne osebe in povprecnemu cloveku recimo. mislim da je to tudi dovolj razvidno iz pisanja. le ta pa po mojih izkusnjah uziva dosti vec mesnih jedi kot sem nastel zgoraj.

zato pravim, da ne pretiravam. x:o)x

free ti si skoraj "fanatik"...če bi to držalo bi tudi znal povleči črto med vsejedci in pa vegetarianci ali mesojedci.......prvih je v večini, drugih nekaj procentov celotne populacije in mesojedcev prav tako......

tu pišemo o vegetariancih in načinu prehranjevanja vegetariancov in zato ni nič narobe, če se o tem pogovarjamo...a ti si že tako "sfanatiziran", da ne dopuščaš nobene druge resnice, kot je tista, ki si jo ti zase ustvaril z dolgoletnim delom in čitanjem o tem..

za večino ljudi je važno, da so siti, da jedo tisto, kar jim paše in da zaradi hrane nimajo problemov.....a razumeš

veš, ko sem jaz v neki temi pisal o informacijskem delovanju možganov, ki tudi sloni na številnih teorijah in dokaznih osnovah, in se sam s tem že leta ljubiteljsko ukvarjam, so me nekateri pač napadli, da je drugače in sem take reakcije sprejel, pač razume vsak toliko, kolikor ima podlage, da lahko razume in razume prav toliko, kolikor o tem potrebuje vedeti....nimam pravice nekomu vsiljevati svojo voljo, da bi sebe potrjeval, kako sem pameten in kako imam prav.......

ti si to mejo že prekoračil in se enostavno ne moreš več obladovati, tvoji odgovori so napadalni in velikokrat tudi nesramni in žaljivi, to pa za vegetariance ni značilnost....

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Saj se ne .Tako neko zvilo ocenjuejo pac glede na potrebo tistih, ki so bili mnenja ,da je to potrebno x:o)x

torej ce nekdo ne spraseval kako naj nadomesti meso, se tudi odgovor ne bi izoblikoval da recimo s sojo. temvec bi bila soja pa strocnica kot vaska druga.

z ostanki pseticidov itn je prav tako kot z vsako drugo prehrano!

tudi mesojdci uzivajo zelenjavo, ne samo vegetarijanci.

veckrat pa so vegetarijacni pac malo bolj pozorni na nadomecanje belajkovn in nekaterih vitaminov, ki so jih prej ridobili recimo z uzivanjem mesa.

sicer pa je enostavno veliko ljudi ki pac ne jedo mesa in to je to. vse drugo pa uzivajo prav tako kakor mesojedci recimo.

razlike so predvsem v tem ali uzivamo eko hrano ali ne. in ne toliko med vegetraijanci in nnevegetarijanci kar se tice pesticidov itn. Ceprav naj bi ravno zivalske beljakovine biel najveckrat polne recimo antibiotikov itn.

In ce smo v drugi verigi (kar ni vedno) aj tudi krave pijejo vodo direktno iz potokov polnih pesticidov recimo; pomeni da lahko dobimo neke pesticide se v toliko bolj skoncentrirani obliki.

Tako so izmerili, da so tkiva morskih zivali (medvedi) na antarktiki vsebovala celo do 1000x vec nekaterih strupenih snovi kakor recimo v predelih kjer so jih povzorcili. Saj so so se le ta kopicila in koncentrirala v zaledenelih predelih.

Nekaj me močno zanima... x:Dx

Zakaj naj bi obstajalo, se proizvajalo in prodajalo neka kar naj bi bilo nadomestek mesa?

A ga človek rabi, nadomestek mislim, če se že odloči za vegetarijanstvo?

Drugo kar me pa zanima pa je kako je z ostanki pesticidov, umetnih gnojil itd. v vegetarijanski hrani?

Ker bio zelenjave si pač vsi ne morejo privoščiti, niti ni vsem dostopna.

Je bilo o tem kaj raziskav, obstajajo kakšne analize, podatki... x?x

Ker, ko jemo zelenjavo oz. kakršnokoli hrano rastlinskega izvora, smo prvi v prehranjevalni verigi, ko pa jemo meso smo pa drugi... :inocent: x?x

Grem pa tudi sam malo brskat za kakšnimi podatki o tem.

ne bom spet jova in znova se stabo ukvarjal. si prevec trd.

samo tole zate in druge:

Na Zemlji živi dvakrat toliko klavnih živali kakor ljudi! Za človeško prehrano je vsako leto pobitih 45 milijard živali. Samo v Nemčiji je bilo v letu 2002 pobitih 300.000 govedi, 44.300.000 prašičev, 2.100.000 ovc in koz, 31.300.000 piščancev, 30.800.000 puranov, 13.800.000 rac in 400.000 gosi. Poleg tega lovci letno postrelijo 5 milijonov divjih živali.

viri:

Vir: Freiheit für Tiere 2/2007

Vir slovenskega prevoda: Revija Osvoboditev živali, julij 2007

tolk o fanatizmu! mrte zivali povedo vse!

od teba pa argumentov pac se nismo videli.

free ti si skoraj "fanatik"...če bi to držalo bi tudi znal povleči črto med vsejedci in pa vegetarianci ali mesojedci.......prvih je v večini, drugih nekaj procentov celotne populacije in mesojedcev prav tako......

tu pišemo o vegetariancih in načinu prehranjevanja vegetariancov in zato ni nič narobe, če se o tem pogovarjamo...a ti si že tako "sfanatiziran", da ne dopuščaš nobene druge resnice, kot je tista, ki si jo ti zase ustvaril z dolgoletnim delom in čitanjem o tem..

za ljudi je važno, da so siti, da jedo tisto, kar jim paše in da zaradi hrane nimajo problemov.....a razumeš

veš, ko sem jaz v neki temi pisal o informacijskem delovanju možganov, ki tudi sloni na številnih teorijah in dokaznih osnovah, in se sam s tem že leta ljubiteljsko ukvarjam, so me nekateri pač napadli, da je drugače in sem take reakcije sprejel, pač razume vsak toliko, kolikor ima podlage, da lahko razume in razume prav toliko, kolikor o tem potrebuje vedeti....nimam pravice nekomu vsiljevati svojo voljo, da bi sebe potrjeval, kako sem pameten in kako imam prav.......

ti si to mejo že prekoračil in se enostavno ne moreš več obladovati, tvoji odgovori so napadalni in velikokrat tudi nesramni in žaljivi, to pa za vegetariance ni značilnost....

jst sm extremist , pa zato! xcivx x:Dx x:o)x

kaj si prebral tri strani, pa sklepas al kako! x:o)x poglej kaksne neumnosti pisejo in to brez karksnikoli argumentov! ce zelis seveda. x;)x

ves kaj so grobe energije stari moj tole - podpiranje tega >>> in sprenevedanje da je to kar se dogaja pac stvar nekoga drugega in ne nas samih, se posebej mesojedcev!

...

Free, kje so te tvoje fine energije. Veliko se razburjaš v teh debatah. x:Dx x:Dx x:Dx

vsekakor. :palec:

Se strinjam, da človek ne rabi nadomestkov za meso. Telo mu bo povedalo kaj rabi, to pa je zelo individualno.

Glede na to, da zelo različni narodi na svetu jedo zelo različno hrano in imajo vsi PLODNE POTOMCE (kot ugotavlja naš cenjeni prof. Drašler - res fajn možakar, ga imam v super spominu kot izjemno osebnost), potem verjetno ni tako zelo nujno, da potrebujemo nadomestke za meso. Kaj pa Eskimi ali Laponci, ki so jedli (jedo) skoraj samo meso - a oni potem rabijo nadomestke za zelenjavo in sadje?

Pred leti sem bila v Mehiki, kjer sem izvedela, da najrevnejši mehičani, ki zaslužijo manj kot dolar na dan jedo trikrat dnevno fižol na tortilji in praktično nič drugega - ker si edino to lahko privoščijo - pa imajo tudi plodne potomce. Morda živijo krajši čas, živijo pa vseeno.

Obstajajo tudi ljudje, ki se prehranjujejo samo z surovo hrano - frutorjanci ali nekaj takega, pa čisto funkcionirajo, če to seveda odgovarja njihovim telesom. Poleg teh pa še ljudje, ki živijo od čiste prane - torej ne jedo in tudi pijejo NIČ!

Torej naj znanost že neha posiljevati ljudi z dogmo, da kaj vse mora človek nujno jesti, ker po mojem je glede poznavanja človekovega fizičnega in tudi subtilnejših teles še v "srednjem veku"!

Tocno to. Si vse povedal! xcivx x:o)x Zato se pobije 45 milijard zivali vsako leto! - In to JE skrajno fanaticno in ekstremisticno!

to je pac tvoje stalisce do tega kar jaz tukaj navajam kar v vecini drugi navajajo! in ce ti to navajanje razumes kot vsiljevanje je to izkljucno tvoj problem! Kot prvo ti tega ni potrebno brati, kot drugo pa je to forum, kjer pisemo svoja mnenja.

In tocno to sem TI tudi napisal vsaj 10x, pa mi se vedno vsiljujes to, da jaz tebi nekaj vsiljujem! x:o)x - ocitno rabis malo uredit tvoje mentalno dojemanje! x:o)x

(ceprav si za spremembo govoril o sebi kot za primer mojega pisanja tu).

sploh pa ko ravno govoris o pravicah, od kje tebi pravica da podpiras ubijanje zivali! od kje ti pravica da imamo zato posledicno vec umazanih rek, podtalnic, vec ekoloskih problemov, vec metana v zraku, manj dezevnega gozda itn! Ampak ti itaq tega ne stekas, ker so zate zivali bitja ki so za ubijanje!

- In dokler tako razmisljas se razlikujeva v osnovnih pojmih dojemanja zivih bitij tega planeta, obstoju in namenu cloveskega bitja na tem planetu!

Ko pa bos enkrat slisal tvojo lastno duso! pa si lahko preprican, da ti niti na misel ne bo prislo podpiranje ubijanja zivali, kaj sele da bi jih uzival! Ce pa ze, bo to izkjucno zaradi lastnega zdravja in prezivetja. Ne pa zaradi preseravanja in premalo zavedanja ter sprenevedanja, kot to pocne ocitno vecina sodobnega prebivalstva, zaradi katerih se pobije 45 milijard zivali letno! (ljudi pa je recimo 7 milijard)! Pa se to pozrejo vecina ljudje razvitega sveta, ki si zivali sploh lahko privoscijo.

Da ne govorim da ta stevilka sploh ni celoten seznam! :xx!:

ti meje sploh nimas, ker si prevec trd! ob vseh mojih argumentih, pa nisi podal niti enega, ob tem pa si lagal - navajal netocne podatke, vecian samo ugibal in ne argumentiral, se sprenevedal in ne odgovoril niti na eno zastavljeno vprasanje tebi iz moje strani! ampak provociral pa si!

- Stari moj si zaljiv 10x bolj!

Pa ne samo to, trd ko beton, v mentalnem razmisljanju tog do skrajnosti, obenem pa z viskom ega ne bos priznal niti milmetra, cetudi ti argumentiram moje napisano.

"Ocka tomaz, zakaj ste ubili naso ovco"? "Ves sinko jem kar mi pase!" xcivx x:o)x x:o)x

Konce debate s teboj iz moje strani! Zguba casa in energije!

Za človeško prehrano je vsako leto pobitih 45 milijard živali.

...

za večino ljudi je važno, da so siti, da jedo tisto, kar jim paše in da zaradi hrane nimajo problemov.....a razumeš

.......nimam pravice nekomu vsiljevati svojo voljo, da bi sebe potrjeval, kako sem pameten in kako imam prav.......

zivjo

pomoje najboljs da vprasas na zvezo biodar ali kaksno drugo organizacijo.

verjetno o tem vedo tudi na mestni obcini, saj menda oni izdajajo certifikate. nisem pa preprican o tem.

lp

a lahko nekaj vprašam - ja, sem danes kupovala na eko tržnici al kako se reče. pa korenje pa kumare pa krompir na prvi pogled delujejo isto kot pri naših na kmetih (ja včasih so bili veleposestniki ;) pred 100 leti haha)... torej, ker vem na kak način raste pri nas vse to (opazna razlika v velikosti, trdoti, lepoti v primerjavi s kupljeno zelenjavo) me zanima kdaj je lahko kmetija eko* kolk let mora biti zemlja čista? koliko na to vpliva ozračje, podtalna voda, blabla... ne mi rečt da je kar nnaenkrat tolk eko kmetij v sloveniji? ma kul, kaj se sploh z onesneževanjem ukvarjamo... očitno pretiravamo

In dokler tako razmisljas se razlikujeva v osnovnih pojmih dojemanja zivih bitij tega planeta, obstoju in namenu cloveskega bitja na tem planetu

boge žvalce, boge solatke, bogi krompir, bogi.........

kot da bi ti ne vedel, da niso na svetu samo krave in, da je vse sinhrono povezano eno z drugim, od rastlinskega do živalskega življenja....krav ni brez trave, solate ni brez gnoja........

prav vsako živo bitje ima svoj informacijski zapis in svojo "dušo" in prav vse je v sinhronem delovanju celotne evolucije, iz tega lahko nekaj ven izbrskaš in napihuješ, kolikor hočeš, lahko drobiš in analiziraš, a v celoti bo še vedno sinhrono povezano in v funkciji globalnega.....ti v tej igri nastopaš samo kot kapljica v morju, ki pa na spremembo programa lahko samo toliko vplivaš, kolikor individualno lahko nekaj dodaš, da boš pa lačnega soseda hotel prepričati kako naj je, da se bo pravilno prehranjeval, mu boš pa moral še vse kaj drugega preje ponuditi...predvsem denar, da bo lahko tudi upošteval tvoja navodila....osnova so predpogoj, šele takrat lahko tudi nekaj narediš....

lahko vlada ocenjuje kako je potrebno dvigniti število rojstev, drugo je pa , kdo si v današnjih pogojih lše ahko otroka resnično privošči, da bo odraščal v normalnih otroku primernih razmerah.....mlade družine si ne morejo ustvariti doma, ni denarja za najemnine in ostalo in kako naj imajo otroke, če njegov otrok v šoli ne bo standardno enakovreden sošolcu...

tako j tudi z prehranjevanjem, vse več je tistih, ki morajo fejst gruntat, kaj bodo dali v krožnik, pa ne zaradi vegetarianstva, ampak zaradi prazne denarnice....

Po liniji najmanjšega napora, torej po liniji nezavednega. Ignoranca je blaženost, pravijo. xcivx

Possible—but highly unlikely.

Po liniji najmanjšega napora, torej po liniji nezavednega. Ignoranca je blaženost, pravijo. xcivx

lahko tud tako razumeš...samo kolikor jaz kontaktiram z "navadnimi smrtniki" so veseli, če imajo sploh kaj za v pisker....

a potem načrtno izbiraš same take? saj so ljudje tako revni, da imajo komajda za hrano in najnujnejše stvari, sam pa verjetno nimaš samo takih "navadnih smrtnikov" okoli sebe? če pa ja, pol pa že same take iščeš.

sej recimo jst tud poznam take, ki jih zmer skrbi, kaj bodo zdej imeli za jest... ampak imajo pa super duper avto, pa ne vem kaj še vse x:o)x

ali pa recimo folk kupuje dražje obleke, šparajo pa pol pri hrani. pa jst sm tud vesela, če mam kej za v pisker, mesa pa še vedno ne jem...

80% ima avtomobile na lizing, obleke na puf, vsakomesečne stalne položnice in zato tudi za hrano bolj malo ostane....

Pa še nekaj Marsa,

Tudi jaz kdaj snedem kakšen pršut (kupujem ga sicer ne), če pa je kje na voljo se mu ne odrečem, ker je res slasten.

Pa kakšna ribica na mesec tudi pristane na mojem krožniku ali pa kakšna tununa paštetka.

Lp

Jejhata jejhata :eek: Kako lahko potem spiš, ko si snedla nekaj ukradene svinjine in tunino tlačenko? A ne veš, da živali tudi čutijo?

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...