Skoči na vsebino

Ravnanje z odpadki

Marsa

Recommended Posts

Sicer smo se na forumu ze veckrat tako ali drugace, v tej ali oni temi dotaknili smeti oz. ravnanja z odpadki, nimamo pa odprte se prav taksne teme, pa se mi zdi primerno, da imamo prav to konkretno temo.

Veckrat se zgrozim, koliko odpadkov proizvajamo in kako neodgovorno in nespametno ravnamo z njimi! :O:

Sem bomo nizali tako svoje izkusnje in nasvete, kot tudi morebiti kaksne pomembne informacije, kot je npr. datum in kraj odvoza kosovnega materiala ipd., deponije, itd.

Kako sami doprinesemo k cistejsemu okolju, kako sami ravnamo z odpadki - jih locujemo? Stiskamo kartonsko in plasticno embalazo, da ne zavzamemo v kanti toliko prostora? Itd.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 69
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Javno podjetje Snaga - Tukaj sama vcasih kaj najdem (kaksen koristen info) - datume odvozov kosovnega, kje se da odlozit kaksne zoprne odpadke... in podobno.

Velja za Ljubljano in okolico... :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Ja, pa res, koliko smeti proizvedemo, neverjetno. Se učim od modrejših, kako ravnati z njimi, pa se mi zdi, da imamo na vasi bolj možnost poskrbeti za smeti. Mama vse kar je papirnatih smeti pokuri, kar je sadja in zelenjave viška, gre na kompost, potem ostane malo smeti, ki gredo v kontejner. Približno pol kante napolnimo 4 osebe v tednu, kar se mi sicer ne zdi dosti, ampak na leto je pa to ogromno. Kam vse te zadeve gredo in kako se to obdela, da ne škoduje naravi :eek: x?x ? Po mojem se bomo v lastni svinjariji zadušili.

Pa potem če človek pomisli koliko mil, detergentov za pomivanje posode, praškov in zagotovo to pride v zemljo, pa potem v podtalnico, pa potem v pridelke in v nas.... :xx!:

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.

O, fino, Janjak, svaka cast - nihce ni povzel v tejle temi nic... :sori:

Jaz sem kar natancna - v bistvu kar vedno locujem odpadke.

Ful stiskam embalazo, da je na manjsem prostoru.

Ja, folk pretirava, potem bomo pa vsi nastradali zato. :xx!:

Picasso

V svojih lastnih smeteh se bomo zadušili. Tudi sama plasiko in tetrapake stiskam skupaj vendar na žalost zato, ker se mi ne ljubi smeti kar naprej nosit v veliko kanto, ampak namen je vseeno dosežen ! x;)x

Najbolj je žalostno, ko vidim , da kje vse nastlano okrog leži.

LP!

Guest sanjalica

Že leta imamo pri nas ločevanje odpadkov; mislim da smo bili med prvimi v Sloveniji...

In ločevanje je prišlo prav v trenutku, ko sem obnavljala kuhinjo, zato sem pod štedilnikom naredila izvlečno omarico...v kateri sta dve kanti..."biološki" in "ostali" različnih barv...in mesec dni smo se "učili" sedaj pa podzavestno vržeš tja, kjer je temu mesto.

Za steklo, papir, baterije pa imamo posebne kante na koncu ulice...

Moj greh: nikoli ne stisnem pločevink, plastičnih steklenic, tetrapakov... (me pa jezi, ker to potem na skrivaj naredi moj mož).

Meni je to zelo vsec in se mi zdi edino pravilno. Ze od nekdaj locujem odpadke ampak do zdaj je bila moznost le papir in steklo, zdaj so pa malo razsirili ponudbo. Nad tem sem bila navdusena v skandinavskih dezelah bilo mi je ful zabavno, jogurtov loncek v eno kanto, pokrovcek pa v drugo ali pa plastenko v en kontejner, etiketo, ki jo olupis dol pa med papir.

Vsako leto na smucariji v Avstriji, doktoriramo iz smetologije, ker imajo visoke zahteve tudi po locevanju zelenega in rjavega stekla itd...

Tudi pri nas smo dobil nove kontejnerje, za locevanje odpadkov, temu primerno sem tudi iskala manjso kanto za smeti, ki bi imela locene predele a zal se nic uspeha pri nas.

En model, mi je bil premajhen, en model, ki je pa misljen kot stojalo in gor navesis vrecke, mi je pa prevelik.

V Belgiji tudi locujejo odpadke in ce tega ne naredijo, kot je zahtevano placujejo zelo visoke kazni.

Pri nas je se vse v povojih a se pocasi razvijamo...seveda na bolje x:Dx

Cistila uporabljam skoraj vsa bioloska (kjer se da in sem na to pozorna).

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Ja, pa po mojem bi morala tudi proizvodnja malo spremeniti pakiranje. Zakaj je npr. zobna pasta v tubi, potem pa še v kartonasti škatlici, pa zakaj niso tudi plastenke povratne - pred časom so poskusili to s Coca colo, pa se nekako ni prijelo.

Jaz gledam da uporabim tudi čim manj kemikalij za pomivanje in pranje.

http://www.consumersunion.org/images/garbage.gif

Tudi pri nas...je že dalj časa...uvedeno ločevanje odpadkov.Na začetku je bilo težko...pa mal sem ugibala...kam kaj spada...zdaj to naredim avtomatsko...

Ločim papir, organske odpadke, steklo....in splošne odpadke.Na srečo imam dovolj prostora...za več kant za smeti.

Astra

Per aspera ad astra

Sem se zandnjič spet spomnila na to temo, ko sem pohajkovala (uh mi je všeč ta izraz) po Notranjskih gozdovih. Prekrasna narava v vsakem obdobju leta, pa malo bolj pogledaš, pa vidiš kakšno plastenko, pa pločevinko in škatlico od cigaret. Že itak mi ni všeč, da se smeti mečejo kamorkoli kot v smetnjake, ampak kako lahko človek take zadeve vrže v gozd, ko pa točno ve, da se ne bodo razgradile :eek: :xx!: ?

Ločeno zbiranje odpadkov - na Ptuju x^x :palec:

Sama imam zdaj blazen problem - še nimam kante za smeti....in evo:

vse kar je gorljivo - gori

kar razpada - gre trenutno še v eno posodo...od tam pa bo na humosni kup..kdaj bo ta humosni kup ratal pa še ne vem.

Nič pločevink še nimam...zaenkrat...

Ma..moram se že enkrat končno prijaviti....Čistemu mestu.

Ja..koliko proizvedemo...te nesnage.

V bistvu - ful služijo z odpadki. Humos, les, pvc, železo, papir...vse je. Samo pobrati je treba :palec:

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

....Sama imam zdaj blazen problem - še nimam kante za smeti....

.....kar razpada - gre trenutno še v eno posodo...od tam pa bo na humosni kup..kdaj bo ta humosni kup ratal pa še ne vem. ....

.zrihti čimprej, to je ponos´tut bajte zram x8Dx

.naredi si gmajnco-humusni kup, čim dlje od bajte, de nau smrada al pa nepotrebnih letečih muh, pa podobnih zadev. Tut polži si radi žurko nardijo, pole pa lazjo na bližnjo solato pa tko dalje... :V:

:vragec:

tjah ....janjaK...hehe

piksne union pera po notranjskih gozdovih....

pobavadi zataknjene za kako vejo....

to so jamarske markacije...

sej vem, de se slish grozno...

sam, planinci lohk s svojo rdecho packo flekajo glih kjer se jim zazdi....

jamarji pa ne smemo...

ergo...MAMO PIKSNE PERA x:o)x x:)x

666 PIROPRAKTIKOU.....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Zdajle v Nemčiji v nekaterih trgovinah in supermarketih že velja, da takoj ko kupiš npr.: TV, ga lahko odpakiraš, ga daš v avto, embalažo pa predaš trgovini nazaj. Oni ti pa vrnejo nekaj evrov, za to embalažo, seveda to je logično saj mi plačujemo stroške embalaž. Vendar naj bi imeli kmalu že v vseh štacunah to pravilo odkupa embalaž. Seveda, mnoge privat štacune so se temu uprle. Ampak zakon velja za vse. Kdaj bo tako v Sloveniji x?x
Ja sam ka mali pao s lipe

tjah ....janjaK...hehe

piksne union pera po notranjskih gozdovih....

pobavadi zataknjene za kako vejo....

to so jamarske markacije...

sej vem, de se slish grozno...

sam, planinci lohk s svojo rdecho packo flekajo glih kjer se jim zazdi....

jamarji pa ne smemo...

ergo...MAMO PIKSNE PERA x:o)x  x:)x

666 PIROPRAKTIKOU.....tralala

Eh Zlomk no, ne verjamem, da bi ti moje okolje tkole markiral, vem da ljubiš naravo in da ti ziher ne svinjaš ke po gozdu. x:)x .

Sem začela nosit vrečo za smeti s seboj na sprehod, da tisto kar vidim odnesem v kanto, da se pospravi, to je ena malenkost, ki jo lahko jaz osebno prispevam, če vsak ki ima željo in voljo po malo spremeni, pa se lahko zadeve malo izboljšajo na bolje.

pri nas so pričeli z ločevanjem odpadkov pred kratkim in folk je to zagrabil, rezultat tega, plastnične steklenice ležijo naokrog, kupi na zabojniki, vrečke ob zabojnikih. nekdo se je zakalkuliral, hudo :xx!:

To delo so opravljali v Snagi, dolga leta. Sedaj to delo opravljamo mi, namesto njih. Gre predvsem za cost cut taktiko.

Ja sam ka mali pao s lipe

svinjica....reku sm ena piksna...

drgach pa she u zhivljenju nism spraznu karbitke kr nekje ob poti....zmeri lepo vrechka pa v zabojnik....sej je res, da po porabi karbida ostane apno....samo lepo pa ni.... :xx!: ....pol pa sredi kake jame naletish na packarijo :xx!: .....pa lepo shpohtl pa krtacho u roke pa pucat za drugimi prasicami (brez zamere...pujsika x;)x )...

666 zlobijeu....

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...