Skoči na vsebino

Ravnanje z odpadki

Marsa

Recommended Posts

• Komentarji 69
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

:vragec:

svinjica....reku sm ena piksna...

drgach pa she u zhivljenju nism spraznu karbitke kr nekje ob poti....zmeri lepo vrechka pa v zabojnik....sej je res, da po porabi karbida ostane apno....samo lepo pa ni.... :xx!: ....pol pa sredi kake jame naletish na packarijo :xx!: .....pa lepo shpohtl pa krtacho u roke pa pucat za drugimi prasicami (brez zamere...pujsika x;)x )...

666 zlobijeu....

Sem vedla, da te narobe razumem.

x:Dx :palec: za vse ki vsaj za seboj v naravi pospravljajo.

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.
Deli na socialnih omrežjih

• 7 months later...

Sem vedela, da imamo taksno temo...

Pa da ne iscemo teh infotov po Dnevnikih itd...

Mari je namrec odkrila varianto, kako lahko ravnamo z oblekami in podobnim stafom, cesar ne potrebujemo vec..

Tekla je debata o tem, kako natancne so organizacije, kot je rdeci kriz in karitas oz. kakse stroge kriterije imajo - najveckrat zahtevajo, da so cunje ociscene v cistilnici, morajo biti zlikane in podobno.

No, jaz recimo ne likam (imam dbest siistemcek susenja in ne hodim pomeckana okol) in vecino perem v pralnem stroju, torej zelo redka oblacila nosim v cistilnico.

In zdaj naj likam in nosim v cistilnico in konec koncev cashiram zdaj, da bo za druge dobro - zame je pa takole lahko OK?

Malo mimo...

No, in je Mari odkrila varianto, ki je dbest.

Pa podajam se sem:

marsa: tole sem že mislila dat pod temo: kaj bom danes naredil za lepši dan, pa zdele berem in tud sem paše:

v službi sva s sodelavko pospravljali pisarne in nabrali ogromno materiala (vzorčne torbe, maje,...) vse še zapakirano v folije. Pa sva se odločili, da naredimo tako kot 2 leti nazaj: vse pošljemo v materinski dom Ljubljana, so zelo veseli karkoli uporabnega.

in ko sem brala tele tvoje poste kam s cunjami, ki jih ne nosimo več, sem jih poklicala. Gospa, ki trenutno nadomešča vodjo je bila zelo vesela in povedala, da sprejemajo tudi oblačila, ki niso poškodovana ali res res groooozno stara in da je dovolj, da se vidi, da so oprana! Ko sem ji omenila RK in čistilnico je rekla, da itak mame same še enkrat operejo in da to sploh ni problem. Ko sem jo vprašala še za plišaste igrače, ki jih imam doma cel kup in jih s sinom zbirava ravno v ta namen, jih tudi z veseljem sprejmejo, čeprav sem ji priznala, da so nekatera malo prašna, (oprana kako leto dni nazaj).

v kolikor pa jih zadeve ne zanimajo, jim niso všeč.... jih podarijo drugim ustanovam.

torej, če je kdo zainteresiran.... tu je kontakt:

Materinski dom Ljubljana, Ga. Tanja Žavbi, Karunova 16b, Ljubljana

še telefon: 01 283 37 45

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Kul, sem ravno mislila predlagat, naj se se v drugih mestih kdo pozanima, da ne bomo imeli samo za LJ konec, ker smo od vsepovsod. :)

Ja, ej fino res... ker je res skoda, da se ne poveze. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

• 3 years later...
Oj, kje oz. kam lahko odvrzem razne kemicne odpadke (kot so recimo stare barve za lase itd.)?

Picasso

ne vem. lahko pa vprasas tam kjer si kupila, saj bi menda tam morali vedeti! x;)x

Ce prodajalec ne ve, reci da hoces govorit z poslovodjo ali direktorjev firme, da ti razlozi kam naj das odpadno embalazo produkta, ki si ga kupila pri njih! x^x

ce pa ne vedo, pa je skrajni cas da se zamislijo kaj prodajajo! xcivx x:Dx

sicer pa spodbudno, da sploh razmisljas v tej smeri! :palec: :palec: vecina ljudi bi verjetno odvrgla v navadne smeti ali celo v naravo :xx!:

Podjetje Snaga zbira, sortira in zagotavlja ustrezno odstranjevanje nevarnih odpadkov, vendar

samo tiste, ki nastanejo v gospodinjstvu. Podjetja in obrtniki so dolžni nevarne odpadke, ki

nastajajo pri opravljanju dejavnosti predati pooblaščenim organizacijam, ki so registrirane za

to dejavnost.

Občani lahko nevarne odpadke, ki nastanejo v gospodinjstvih oddajo ali v
zbirnem centru
ali

pa v premični zbiralnici nevarnih odpadkov. Zbiranje s premičnim zabojnikom se izvaja na

vnaprej določenih lokacijah, ki so napisane po urniku.

V zbirnih centrih oz. reciklažnih dvoriščih zbiramo komunalne odpadke (papir, karton, steklo,

plastika, vse vrste kovin, les, biološki odpad, organske kuhinjske odpadke, tekstil, oblačila,

stare avtomobilske pnevmatike in odpadno gumo, belo tehniko, vzmetnice, pohištvo in vse

ostale kosovne odpadke, zdravila, čistila, kozmetiko, motorno olje, škropiva, baterije,

akumulatorje) in vse ostale nevarne odpadke.

V premični zbiralnici prevzemamo sledeče odpadke:

• topila

• kisline

• alkalije

• fotokemikalije

• pesticide

• odpadke, ki vsebujejo živo srebro

• zavržena oprema, ki vsebuje klorofluoroogljike

• olje in maščobe

• premazi črnila, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi

• čistila, zdravila

• baterije in akumulatorji

• zavržena električna in elektronska oprema

• les, ki vsebuje nevarne snovi

Oj, kje oz. kam lahko odvrzem razne kemicne odpadke (kot so recimo stare barve za lase itd.)?

• 5 months later...

– pogovor z Ilijo Kitićem

(22:30) Kaj se zgodi z gorami odpadkov, ki jih dnevno mečemo v, po možnosti, ločene smetnjake? Končajo na raznih odlagališčih ali pa se reciklirajo? Kje in kako poteka postopek reciklaže? V goste smo povabili Ilijo Kitića iz podjetja
, ki nam je podal nekatere izčrpne odgovore na zgornjim podobna vprašanja. Vabljeni k ogledu.

• 2 weeks later...

Smer Eko:

(26:30) Radovedna najstnica naleti na problem. Zaveda se pomembnosti pravilnega ločevanja odpadkov in ne ve v kateri smetnjak bi odvrgla žarnico … Raznorazna vprašanja se kar vsipajo in v svojem zanimivem razmišljanju končno pride do rešitve. Poglejte si razburljivo raziskovanje po sledeh recikliranja in zvedeli boste kako se zgodba z žarnico konča.

No, da razširim naše delovanje okrog odpadkov:

Biološki - gredo na humosni kup

gorljive zadeve (karton, papir, lesna embalaža - recimo embalaža od zelenjave, ki jo vzamem v trgovini namesto vrečke) - zgorijo v peči

plastenke in pločevinke dam sosedi, da jih proda na Hrvaški - 0,5 hrk dobi za plastenko oz. pločevinko...meni se tole zdi krasna zadeva in če ste slučajno opazili - nič več plastenk se ne valja kar tako ob cestah.

Ostane tu in tam kakšna steklenica - pa še te ponavadi odvlečemo v smetnjak s stekli.

Nabavili smo torej pred par leti kanto - ki jo uspem napolnit v roku...hm...treh štirih mesecev. Morala bi iti po manjšo kanto in torej tudi manj plačevati za odvoz smeti.

Ampak: nikogar ne zanima, če sortiramo odpadke. Na tem naslovu smo prijavljeni štirje, torej nam pripada po smetniški logiki ta velka kanta.

Cunje:

Pravi problem se tole pokazal: dobile smo krasno bundo - problem? Ta velki prevelika, meni in ta mlajši premala.

Komaj smo ji uspele najti novega lastnika...

Odslužene mobilce lahko odvržete v vseh Mobitelovih poslovalnicah. Jih bojo veseli menda.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

:vragec:

dzhizs kera stara tema.... xrolleyesx

je pa blo nekoch zhivahno klele po forumu.... x:Dx x:Dx x:Dx

lochevanje odpadkov od neodpadkov?.....direkt na gobec

zlomk.....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

• 4 weeks later...

U, kaka super tema!!

Sem razmišljala o žarnicah (takih navadnih, varčne vem, da je notri živo srebro in jih je treba odgovorno reciklirati, jih ne smeš vreči v smeti.. Čeprav nisem zihr, kako z razbitimi?)

Drgač pa je na netu kar precej informacij pa tudi blogov v angleščini, kjer se ljudje trudijo, kako čimbolj zmanjševati število odpadkov, kar pa je, pa reciklirati.. Recimo http://myzerowaste.com/ mi je super!! Luštna družinica iz Anglije, ata, mama, 7letnica in mačka. Prej so odvrgli eno kanto smeti na teden, zdaj pa so napolnili eno kanto v šest mesecih!! Cilj imajo 100g smeti na teden, dostikrat je tudi dosti manj!!

Vidim pa, da so nekateri na tem forumu tudi zelo blizu!! :) (Ali morda še boljši, pri ločevanju in zmanjševanju odpadkov...?)

Še en lušten blog je tole: http://therubbishdiet.blogspot.com/ - The Rubbish Diet (avtorica, ki pravi o sebi, da je 'skoraj čisto navadna ženska' je pred kratkim praznovala 1 leto tega, kar je začela z blogom in izzivom, kako narediti čimmanj odpadkov - prvi 'zero waste' teden z nič odpadki je njej in njeni družini uspelo producirati samo en obliž za na roko!)

Potem jih je pa še en kup, iz Anglije, Amerike, Kanade.. povezave so na teh dveh blogih..

Mene zelo skrbi, da so zdaj planirane sežigalnice po celi Sloveniji (12 vseh skupaj menda), najprej v Celju.. Kot da ni zrak v Celju že tako dovolj zastrupljen, pa polno raka, srčnih obolenj in mentalnih bolezni - a je res treba še bolj zrak zastrupljat?

Imam veliko žlahte v Celju in so nekateri že tako zadosti bolani ali pa imajo alergije ipd! :(

Ali ne bi bilo lepo, če bi tudi v Sloveniji en kup ljudi reklo: 'Ne, nočemo sežigalnic, dejmo se raje potrudit in delat čimmanj odpadkov?'

Kam lahko odvržem tablete s pretečenim rokom?

Pa ali obstaja seznam katere tablete so še uporabne po pretečenem roku in katere spremenijo svojo kemično sestavo in lahko postanejo celo strupene?

Enkrat je bila oddaja na TV, da naj bi bilo še najmanj škodljivo če jih odvržemo v wc školjko, ampak ne vem koliko je to ok če pomislim da s tem še bolj zastrupljamo vodo. Lekarne nočejo tega jemat ker bi bilo preveč dodatnega dela s selekcijo zdravil, poleg tablet so pa tu še razni sirupi, kapljice, mazila...

Kam s tem?

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg

(popravljeno)

Živjo! Lepo, da še koga to zanima!

Tablet ni prav splakovati v WC školjko. Mi jih doma zbiramo čez celo leto in oddamo takrat, ko zbirajo posebne odpadke in kemikalije, takrat lahko oddaš tudi ostanke čistil, kozmetike, barv itd. Zdaj nekaj let se je lahko hkrati oddalo tudi elektroniko kot so stari računalniki, monitorji itd, ki se tudi ne smejo kar tako proč metati, ker so nekatere stvari v njih zelo strupene.. (nekateri smetarji jih vseeno poberejo kar tako ali pri kosovnih odpadkih, kar pa ni v redu, saj v tem primeru ne gredo v ločeno zbiranje odpadkov in eventuelno reciklažo) Po novem lahko v trgovini oddaš npr. star TV, če kupiš novega..

Tudi glede tablet je bilo lani avgusta slišati, da se bodo spet zbirale v lekarnah, nekako vsaj od avgusta 2009 naprej - nisem pa prepričana, kakšno je trenutno stanje.. Mogoče je fajn, če pokličeš lokalno komunalo in jih vprašaš. ali pa najprej pogledaš na njihovi spletni strani. Veljalo pa bi vprašati tudi v lokalni lekarni.

http://www.dnevnik.si/novice/zdravje/1042202815

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/321747

(če pogooglaš 'zdravila po pretečenem roku', najdeš še kar nekaj člankov itd)

Imaš pa prav, res bi bil koristen seznam tablet idr., ki so ok tudi po pretečenem roku trajanja, in tistih, ki niso..

Najbolje je pa seveda živeti čimbolj zdravo, da rabiš čimmanj zdravil...

Tudi če se jih odgovorno odda tja, kamor je treba, vseeno morajo nekje končati - v kakem starem opuščenem rudniku soli v Nemčiji (kar navsezadnje tudi ni poceni) ali pa v zraku (po sežigu) - tako da je preventiva res najboljša varianta..

Po moje bi bilo pametno nekako najti možnost vračila neuporabljenih izdelkov (ki so še v redu) v lekarne ali oddajo za npr. brezplačne ambulante...

Tole me je kar šokiralo: "Če je v Sloveniji 650.000 gospodinjstev, je po izračunih zdravil na zalogi za približno 9 milijard, nikoli uporabljenih za dobro milijardo tolarjev. Ko omenjamo zaloge zdravil, gre za sistemski problem - za težavo zdravnikov, ki zdravila predpisujejo, farmacevtov, ki zdravila izdajajo, in farmacevtske industrije, ki nekatera zdravila morda celo preagresivno reklamirajo" http://24ur.com/novice/slovenija/usodne-zaloge-zdravil.html (iz leta 2005)

Lep pozdrav & predvsem veliko zdravja želim!

Popravljeno -> Dancerka

Nikar v WC!!!

Veliko čistilnih naprav ne predstavlja samo grobih in finih grabelj, ampak ima vsaj še biološki del. Tam pa za čiščenje poskrbijo mikoorganizmi, ki bi jih marsikatero zdravilo uničlo...

Kot recimo baterije, ki jih komot odneseš nazaj tam kjer si jih kupil, ker morajo imeti za to zbiralnik in tudi mobitele morajo sprejeti tam, kjer jih prodajajo in ustrezno poskrbeti zanje, se tudi zdravila odnese nazaj v lekarno, kjer jih pošljejo v uničenje. In nobena zdravila, ki jim poteče rok, niso več uporabna! Ne se hecat s kemijo. :eek:

Občasno pa imajo celo akcije, kjer na stojnicah v bližini večjih nakupovalnih centrov ponavadi, sprejemajo taka zdravila.

ja, fajn bi blo, sam ni tko, v lekarnah ne jemljejo stafa tega, vsaj v nekaterih, kjer sm js hotla oddat.

sicer pa js tud nc tacga v wc ne mecem, kje pa!

(*cudn k smo tolk velik o tem se ze zgovarjal, tle pa vidm da sta sam 2 strani pa nc kej blazno not :eek: ocitno smo nekje drugje prical oz. malo mesano x:px)

Picasso

V lekarnah morda še ne jemljejo, samo glede na članek, ki sem ga zgoraj pripela, bi morali vsaj avgusta letos začeti jemati...

Morda pa bi bilo dobro še sproti preverjati... (da ne bo kr vse potihnilo..)

Kaj pa mislite o tem, da mariborski župan razmišlja o sistemu kompostirnica (načeloma v redu, odvisno, kako narejena)+sortirnica za reciklažo+sežigalnica(fuj!) ALI piroliza - malo bolj fancy sežigalnica VSEGA skupaj??!! brez reciklaže, glede da trenutno trg za recikliranje ni najboljši??!!

Mislim, to je tako kot rečt, trenutno cena zlata ni kul, dejmo zažgat vse skupi!

repostam link iz sosednje teme: http://nepremicnine.si21.com/Novice_iz_sve...714241233563162

(če verjameš, da je vse tk fajn - v resnici pa dioksini in težke kovine v luft! Pa že itak je ful raka pa srčnih bolezni, mentalnih bolezni, genetskih defektov itd.. )

Ali se vam zdi fair, vse skupaj kr zažgat (na bolj ali manj fancy način) ne da bi folk prej dobro opozorili na nevarnosti sežigalnic in dali ljudem šanso, da se naučijo delat manj odpadkov itd?!!

Mislim, se trudiš pa recikliraš in delaš manj odpadkov, oni bi pa kr vse zažgali?!! grr!!

Vsekakor, js se bom še naprej trudila delat ČIMMANJ odpadkov, nočem, da dobi kdo raka al pa mentalne bolezni zarad mene!! :)

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...