Andreja:) 7. februar 2009 Prijavi Deli 7. februar 2009 Čudno, da nebi jemali. Po zakonu mora srejeti robo, ki jo prodaja vsak... Vem pa da se v časih ni dalo in so organizirali akcije vsaj 1x na leto, kjer so posebej zbirali zdravila s pretečenim rokom... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. februar 2009 Prijavi Deli 8. februar 2009 Zivjo Nisem preprican ce imas prav ali pa je novinar oziroma oni olepsali zadevo; namrec v clanku, ki si ga podala pise:"Tehnologija je bolj sprejemljiva z ekološkega in ekonomskega vidika," je večkrat poudaril Markež in trditev podkrepil: sistem deluje kot popolnoma zaprt, brez izpustov v zrak, podtalnico ali zemljo. ...argumenti zastopnikov angleške tehnologije MCI, ki mariborski občini ponujajo koncept predelave komunalnih odpadkov s suho paro, so močni, vsekakor vredni natančnejše primerjalne analize. pomeni, da morda pa ne gre ravno kaj dosti v zrak?sem pa ta clanek ravno pred dnevi bral in se mi je zdel zelo zanimiv:- "Pri obdelavi 160 tisoč ton smeti se pri termični obdelavi s suho paro izloči od 30 do 40 tisoč ton vode, ki se lahko uporabi tudi v tehnoloških postopkih.- Obrat v Manchestru zadosti potrebam za 450 tisoč prebivalcev, je poudaril, medtem ko je pri nas ta številka za polovico manjša.- Strošek predelave ene tone smeti je od 25 do 45 evrov, medtem ko je cena pri toplarni trikrat višja. Kje se torej ustvari prihranek? Markež pojasni, da že pri odpadkih na izvoru, saj se v njihovi prvi fazi v rotirajočem bobnu zmešajo vse smeti, tako da nimajo stroškov ločenega zbiranja." tale v resnici pa tudi mene zanima!?!?! Zdej, kakor sem ze pisal v temi Ekologija in okoljevarstvo, je to dolg postopek - namrec da osvestimo ljudi, da bodo povzrocali manj odpadkov. Zamenjati ali spremeniti bi morali nekatera osnovna delovanja tega sistema, kar seveda ne moremo storiti cez noc, razen, ce se v nekem momentu vse sesuje in ostanemo brez energije, elektirke. Kljub temu je osvescanje zelo zelo potrebno in pomembno; a dejstvo je, da imamo odpadke sedaj, da potrebujeo energijo sedaj itn... kar pomeni, da potrebujemo neke optimalne resitve za obstojeca stanja tudi sedaj! Zanimivi pa so drugacni sistemi, ki so jih ze uvedli in jih uvajajo v Franciji in Avstriji; pri nas pa se se pogovarjamo...Kmetje sami dostavljajo kupcem biolosko pridelana zivila na dom ali v nek zbirni center. Gajbico s biolosko pridelano hrano. Prez posrednikov torej. Kar pomeni, da je tudi manj pakiranja itn:http://www.urgenci.net/index.php?lang=enhttp://land.lebensministerium.at/article/a.../70291/1/13752/ URGENCI brings citizens, small farmers, consumers, activists and concerned political actors together at global level through an alternative economic approach called Local Solidarity Partnerships between Producers and Consumers (LSPPC): ...Kaj pa mislite o tem, da mariborski župan razmišlja o sistemu kompostirnica (načeloma v redu, odvisno, kako narejena)+sortirnica za reciklažo+sežigalnica(fuj!) ALI piroliza - malo bolj fancy sežigalnica VSEGA skupaj??!! brez reciklaže, glede da trenutno trg za recikliranje ni najboljši??!!Mislim, to je tako kot rečt, trenutno cena zlata ni kul, dejmo zažgat vse skupi! repostam link iz sosednje teme: http://nepremicnine.si21.com/Novice_iz_sve...714241233563162 (če verjameš, da je vse tk fajn - v resnici pa dioksini in težke kovine v luft! Pa že itak je ful raka pa srčnih bolezni, mentalnih bolezni, genetskih defektov itd.. ) Ali se vam zdi fair, vse skupaj kr zažgat (na bolj ali manj fancy način) ne da bi folk prej dobro opozorili na nevarnosti sežigalnic in dali ljudem šanso, da se naučijo delat manj odpadkov itd?!! Mislim, se trudiš pa recikliraš in delaš manj odpadkov, oni bi pa kr vse zažgali?!! grr!!Vsekakor, js se bom še naprej trudila delat ČIMMANJ odpadkov, nočem, da dobi kdo raka al pa mentalne bolezni zarad mene!! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 8. februar 2009 Prijavi Deli 8. februar 2009 (popravljeno) Živjo! Ja, članek sem re-postala iz sosednje teme, kamor si ga prilepil se mi je zdelo, da se fajn nanaša na tole..Že tam sem dala link na en slovenski forum, kjer so se o tem že malo pogovarjali, in citat ..Evo, re-postam: "Piroliza poteka v odsotnosti ali z zgolj majhnimi količinami kisika. V enoti za pirolizo se snovi segrejejo na 427 do 760 stopinj Celzija. Zaradi pomanjkanja kisika ne pride do vžiga. Praktično nemogoče je, da bi odstranili ves kisik in tako pri teh postopkih prav tako nastajajo dioksini in ostale sorodne strupene snovi. V procesu pirolize nastajajo v tri sestavine – plin, olje in trdi ostanek, imenovan »oglje« (vsebuje težke kovine)."http://www.dn.mojforum.si/dn-about708.html Prilagam pa še naslednje linke:http://beehive.thisisderbyshire.co.uk/defa...amp;PageID=7886 podrobno opisuje pirolizo in pove, da to sploh ni 'nova tehnologija' kot trdijo proizvajalci.. Proizvajalci trdijo marsikaj, vendar pa ne prilagajo rezultatov študij, ki bi potrjevale, kar trdijo.V bistvu je podatkov zelo malo, kar pa jih je, nasprotujejo trditvam proizvajalcev. Citiram: "In their examination of a commercial scale German municipal waste gasification system operating under pyrolysis conditions, Mohr et al. (1997) found that dioxins and furans were formed in the process with particularly high levels in liquid residues from the process. Weber and Sakurai (2001) recently examined the formation of dioxins and furans under pyrolysis conditions and concluded that they were definitely formed from wastes containing chlorine and copper. Several other researchers have found similar results for a range of common wastes, clearly demonstrating that dioxins, furans and potentially other persistent organic pollutants may be formed in pyrolysis/gasification systems. It therefore appears that pyrolysis and gasification systems, while being promoted as clean non-incineration alternatives, are still capable of generating dioxins, furans and other pollutants of concern, despite marketing and promotional claims to the contrary." Tako da, jaz te vode že ne bi pila, kot trdijo v članku... (!) Torej, če je v smeteh bil klor ali baker, so nastali dioksini. - Kako pa se izogniti kloru v smeteh? V naši papirnici prodajalka sploh ni vedela, da obstajajo zvezki brez klora-??!! če sežgeš papir, obdelan s klorom, nastajajo dioksini!! http://no-burn.org/downloads/Incinerators%...ty%20Health.pdf - menda naj bi ponekod (v ZDA in Nemčiji) resnične emisije oz. onesnaženje iz sežigalnic s pirolizo celo presegale onesnaženje iz navadnih sežigalnic-?!Problem pa so tudi okvare, ob katerih lahko pride v okolje ogromno dioksinov itd. Menda so ob večji okvari v Furthu v Nemčiji (1998) morali evakuirati celotno okolico-??!! Pa seveda 'končni produkti', ki jih sicer poskušajo prodajati kot gradivo za ceste ipd, a so potem iz njih strupene snovi šle v okolje.. (Morda se še spomnimo, ko je TE Šoštanj prodajala zidake s strupenimi snovmi, ki so jih čez nekaj časa prepovedali, ker so bili preveč nevarni za zdravje?!) Ni vse zlato, kar se sveti, in ne smemo verjeti vsemu, kar preberemo...Tako da, priporočam še lastno raziskavo, če koga tile linki ne prepričajo.. Drugače pa Friends of the Earth pravijo, da že zato, ker zavirajo napore za recikliranje in kompostiranje in delajo manj odpadkov, so ti sistemi na sežig slabi.. (in piroliza se v EU ter ZDA klasificira kot sežigalnica, da ne bo pomote) Tudi če ne bi delali nič izpustov (ki pa žal jih, ob okvarah itd), gre za razmetavanje z viri.. Vsi smo že kdaj gledali po TV ali na netu/v časopisih, kakšno opustošenje lahko naredi en rudnik v Afriki ipd. Potem pa vse to kr zažgat ali stran vreči...? grozno razmetavanje z dragocenimi snovmi.. Tudi profesor Paul Connet je najprej mislil, kako fajn ideja so sežigalnice na splošno - se pač znebiš problema! http://www.cank.org.uk/connett1.html Definitivno pa problem le prestaviš drugam - v zrak, ali v preostanke oz. stranske produkte procesa sežiga/pirolize... **Gajbice z bio hrano so mi zelo všeč! Tudi trgovine, kjer lahko kupiš stvari s svojo embalažo imajo v ZDA (co-ops itd) - si želim, da bi tudi pri nas lahko kupila recimo riž v večjih (ali manjših) količinah z žakeljčkom/svojo embalažo!!Kako so pa včasih lahko ljudje kupovali stvari brez miljonov plastičnih vrečk in druge odvečne embalaže!! Mislim da bi veliko ljudi, če bi jim pravilno predstavili vse skupaj, kar precej spremenilo svoje nakupovalne navade!! (ostali pa bi naj pač plačevali več za odvoz smeti.. oz. bi se jih vključevalo še v več izobraževalnih programov itd) Popravljeno 8. februar 2009 -> Dancerka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 8. februar 2009 Prijavi Deli 8. februar 2009 Priporočam pa tudi ogled filma Story of Stuff - zelo odpre oči!! http://www.storyofstuff.com/ Lahko celega downloadaš zastonj na http://www.storyofstuff.com/downloads.html Zelo žalostno, da ravno zdaj, ko se toliko ljudi ozavešča o bolj eko izdelkih in načinu življenja, naši politiki rinejo v zastarele tehnologije, kot so sežigalnice.. Načrti zanje so bili ponekod (npr v Celju) sprejeti že pred desetletjem ali več - oz. se ves ta čas ni delalo nič, da bi se problem obravnaval celostno (dobavitelji-trgovci-kupci) pač pa so se obravnavale kratkoročno gledano 'uspešne' variante, ki pa na dolgi rok pomenijo slabo za našo lepo Slovenijo.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 8. februar 2009 Prijavi Deli 8. februar 2009 Super, da si se tolk poglobila in mi bolj osvestila zadevo. Hvala. ..."Piroliza poteka v odsotnosti ali z zgolj ... Jap, poznam. Super filmcek. Da. iskanje kratkorocnih netrajnostnih resitev se kaze kot neprimerno, pristransko in ekonomsko profitno. Zal sledje to ni. V temle vidu to zelo fajn pove / (3:36) Bistveni konflikt>>> Priporočam pa tudi ogled filma Story of Stuff - zelo odpre oči!! http://www.storyofstuff.com/ Lahko celega downloadaš zastonj na http://www.storyofstuff.com/downloads.html Zelo žalostno, da ravno zdaj, ko se toliko ljudi ozavešča o bolj eko izdelkih in načinu življenja, naši politiki rinejo v zastarele tehnologije, kot so sežigalnice.. Načrti zanje so bili ponekod (npr v Celju) sprejeti že pred desetletjem ali več - oz. se ves ta čas ni delalo nič, da bi se problem obravnaval celostno (dobavitelji-trgovci-kupci) pač pa so se obravnavale kratkoročno gledano 'uspešne' variante, ki pa na dolgi rok pomenijo slabo za našo lepo Slovenijo.. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 9. februar 2009 Prijavi Deli 9. februar 2009 You're welcome V tujini že obstajajo consulting firme, ki npr. pomagajo 'ozeleniti' trgovine/supermarkete... Saj tudi pri nas nekaj takega menda že je, samo še premalo.. Doma so mi rekli, naj napišem članek za v Večer, ko sem jim povedala o 'vodi, ki bi jo lahko pili' in o tem, kake rezultate so imele podobne 'nove in najboljše' tehnologije v tujini.. Seveda bojo trdili, da so te tehnologije, ki bi jih pa oni uporabili, 'nove in najboljše', torej, 'dosti boljše kot tiste'.. samo, to so tudi za tiste trdili...?!! Bi blo res fajn 'ozelenit' slovenske trgovine ali pa pripeljat v Slovenijo kake zanimive prakse iz tujine, kot so zabave z menjavanjem oblek, recimo t.i. swish party ali swap-o-ramarama itd. http://www.swishing.org/http://swaporamarama.org/ filmček tule: www.youtube.com/watch?v=w3LJICqN9dE Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 9. februar 2009 Prijavi Deli 9. februar 2009 Ha cool, kaka zanimiva ideja.. zamenjat obleko.se spomnim na skotskem sem sel v cheap-shope (oxfam), kjer so imeli rabljena oblacila, donirana od tistih, ki jih vec ne potrebujejo. sem dobil komplet novo jakno za nosit skoraj brezplacno.zadnjic pa sem gledal na spletu o doniranju cevljev...: http://www.soles4souls.org/index.html (ko se nalovda stran, gres z misko na sredino strani, da se odpre meni s 7 videi. klikni na 5 video iz leve (Shine). Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 10. februar 2009 Prijavi Deli 10. februar 2009 ODBOR ZA OKOLJE O NEIZPOLNJEVANJU ZAHTEV GLEDE ODPADKOV STA, 4.2.2009 Odbor DZ za okolje in prostor se je seznanil s težavami pri ravnanju s komunalnimi odpadki v državi. Slovenija namreč do sredine julija ne bo uspela izpolniti zahtev področne evropske direktive. Glavna težava je neločevanje odpadkov in infrastruktura za njihovo obdelavo. Slovenija do 16. julija letos ne bo uspela prenesti zavez evropske direktive o ravnanju z odpadki, je opozoril okoljski minister Karl Erjavec. "Problem je pereč; stanje je najbolj zaskrbljujoče pri ločevanju odpadkov, tudi ni infrastrukture za njihovo obdelavo," pravi. Odbor je na podlagi razprave soglasno sprejel vrsto sklepov, s katerimi spodbuja sprejetje ustreznih ukrepov za izboljšanje stanja in tudi izpolnjevanje zavez. Člani odbora so ugotovili, da iz poročila o izvajanju strateških usmeritev glede ravnanja s komunalnimi odpadki, s katerim so se seznanili, ni razvidno, kako se bo odvijalo ravnanje z odpadki po 16. juliju letos, ko se morajo obstoječa odlagališča prilagoditi zahtevam direktive. Je pa v operativnem programu zmanjševanja odpadkov določeno, da jih bo od sedanjih 40 delujočih odlagališč po 16. juliju delovalo še 23, nadalje pa naj bi celotno odlaganje prevzelo 15 regijskih centrov za ravnanje z odpadki. Odbor je vladi naložil, naj prouči možnost, da po 15. juliju podaljša obratovanje odlagališč, kjer so ustrezne tehnične zmogljivosti ter izpolnjujejo okoljske zahteve in imajo soglasje prebivalstva. Sodelujoči so se strinjali, da glede na sedanje ravnanje z odpadki ne kaže, da bodo zastavljeni cilji doseženi, zato so pozvali k pripravi ukrepov za preusmeritev odpadkov z odlagališč v postopke predelave. Vladi so predlagali, naj pripravi dopolnitev nacionalnega programa o varstvu okolja v... naprej >>> ... Sodelujoči na seji so se strinjali, da je največ rezerve pri posameznikovi ozaveščenosti tako glede ustvarjanja odpadkov kot njihovega ločevanja. Erjavec je navedel, da od 900.000 ton letno zbranih odpadkov 700.000 ton samo odložimo in jih ne obdelamo. Zato je odbor ministrstvo pozval, naj v sodelovanju z občinami in nevladnimi organizacijami sproži trajno akcijo osveščanja in vzgojeprebivalstva na tem področju. Na ministrstvu sicer pričakujejo, da bo vseh 15 projektov regijskih centrov zaključenih v okviru tekoče finančne perspektive (do leta 2013). Pomembno je pripraviti dokumentacijo in načrtovati lastno udeležbo, pravi minister, sredstva v okviru finančne perspektive so na voljo. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 11. februar 2009 Prijavi Deli 11. februar 2009 video: Ekološko pridelana hrana kot alternativni trgovinski model ...Zanimivi pa so drugacni sistemi, ki so jih ze uvedli in jih uvajajo v Franciji in Avstriji; pri nas pa se se pogovarjamo...Kmetje sami dostavljajo kupcem biolosko pridelana zivila na dom ali v nek zbirni center. Gajbico s biolosko pridelano hrano. Prez posrednikov torej. Kar pomeni, da je tudi manj pakiranja itn:http://www.urgenci.net/index.php?lang=enhttp://land.lebensministerium.at/article/a.../70291/1/13752/ URGENCI brings citizens, small farmers, consumers, activists and concerned political actors together at global level through an alternative economic approach called Local Solidarity Partnerships between Producers and Consumers (LSPPC): Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 13. februar 2009 Prijavi Deli 13. februar 2009 Super oddaja!! Saj nekaj tega 'od kmeta' se dogaja že neformalno, npr jajca/mleko itd... Bi blo pa fajn, da veš, da recimo se tud merijo vrednosti npr. dioksinov v mleku itd in da so stvari ok... A je to tud na 'navadni televiziji' - kabelska itd? Bi blo fajn, če bi blo - vsi tud niso na netu.. Recimo naš ata se še boji računalnika, TV pa rad gleda in eko stvari ga zanimajo...Pa bi lahk še tržili zraven, male (regionalne itd) TV postaje itak nimajo nič pametnega za predvajat, po moje bi bili še ful veseli, če bi to dobili za predvajat.. (po neki dostopni ceni..)Še na TV3 ipd bi jih mogoče zanimalo..? Glede čevljev tudi - zanimivo.. Res pa sem gledla, da je bolj za 'lažje ponošene' (torej tisto, kar 'orenk ponosiš' odpade..) Tistega o odpadkih pa ne bom zdajle komentirala, ker me preveč jezi. Presneti hinavci!! Že od 1990-ih let se opozarja glede odpadkov in sežigalnic itd, ogromno člankov je bilo v Mladini in drugje, oblasti se pa takole sprenevedajo. Zahteve EU je pograbil (ali morda celo predlagal? kdo ve!) sežigalniški lobby in v večini držav poskusil/še poskuša speljati vodo na svoj mlin!!Na Hrvaškem se ful borijo proti sežigalnici, pri nas pa so glavni akterji prejšnjih 'bojev' proti velikim sežigalnicam obupali, noben se noče orenk ukvarjat s tem... Po moje si veliko ljudi želi reciklirati in bi tudi delali manj odpadkov, če bi se jih orenk izobrazilo in se jim predstavilo nevarnosti sežigalnic in dioksina ter težkih kovin itd. Pa če bi trgovine to omogočile oz. dale popust ljudem, ki bi nakupovali s svojo embalažo itd. Saj npr v Tušu in drugje ne moreš kupit sadja, ne da bi ti ga zalimali v vrečko s selotejpom - čim odpreš, pa je vrečka uničena!! To bi moralo biti ZAKONSKO prepovedano!! oz. z davčno ureditvijo zelo neprijetno za trgovce!! (in/oz. proizvajalce!!) Papirji in raziskave pa so po moje le 'pesek v oči'... Saj se točno ve, kaj bi se moralo delat, pa se ne!! ŠE če HOČEŠ delat NIČ SMETI imaš probleme!!!! Vsaj če kupuješ v navadnih trgovinah!!!!! Tisti regijski centri predvidevajo v večini primerov sežigalnice ipd, kolikor vem. (Tako kot v Celju kjer je že itak ful raka in mentalnih bolezni in genetskih defektov itd.) 'Juhu.' In temu pravijo 'urediti problem z odpadki'. Grr!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. februar 2009 Prijavi Deli 14. februar 2009 Ma, full dobro pises. Se spoznas Koncno nekdo tukaj. Ja, se strinjam, taksne oddaje bi bil odobro predvajat na regionalnih televizijah. Predvidevam da bi imele oddaje vec gledanosti kot na vecjih televizijah. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 16. februar 2009 Prijavi Deli 16. februar 2009 Hvala. Ja, veš, mene je ful šokiralo, ko sem zvedela, da hočejo graditi sežigalnico v Celju. ŽAl sem za to izvedela prepozno, da bi se lahko organizirala kaka orenk akcija, oz. sem imela vmes enmal probleme z zdravjem itd. Iz izkušenj vem, da je bila mestna oblast na Dunaju tam okoli leta 2000 ful razočarana, ko so pozivali ljudi k zmanjševanju odpakov, pa je bil odziv manjši, kot so si želeli.. Zakaj? Saj so imeli sežigalnico že od nekaj desetletij nazaj, pa še ful lepo in vso popleskano! (Hundertwasser je najprej ni hotel olepšati, potem pa so mu zagotovili, da 'je vrhunec tehnologije' in je pol pa vseeno sprejel nalogo.. Vemo, kaj je 'vrhunec tehnologije' in kako tehnologija zastareva itd...) Seveda so jih tudi vse prepričevali, kako je taka stvar super in neškodljiva...Kdo bo potem šel zmanjševat odpadke? Po moje bi bla ful fajn ena orenk kampanja po vseh lokalnih in nacionalnih postajah in časopisih, na temo odpadki itd. V Londonu so jo že začeli. http://suitablydespairing.blogspot.com/ - če scrollaš dol, je čisto na dnu strani filmček pod 'Please?'daljša verzija tule: http://therubbishdiet.blogspot.com/ Starve your bin - filmček - ampak mi je krajša verzija ful bolj všeč!! (pri daljši verziji se žal govorjeni del osredotoča le na recikliranje, js bi dodala še kej o minimiziranju vsega skupaj - pa mogoče je kantica mal preveč kjut lol..)/Tudi na Dunaju je bla tista kantica kot simbol boja proti odpadkom mal preveč srčkana, se mi zdi... pa kolkr vem, so povštrčke/igračke iz nje delali itd, varianta kao pliš..OMG!!/ V glavnem, bi blo treba na lokalnih IN nacionalnih TV postajah, pa intervjuje, posebne oddaje 'KAKO?' itd!! Glede gledanosti - ne vem, bi blo treba nardit kampanjo za gledanost, po časopisih, RA postajah itd! Pol bi pa sigurno blo bolj gledano!! Mislim, js sploh nism vedla, da tale Studio obstaja, dokler nisem na tem forumu zvedela!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. februar 2009 Prijavi Deli 16. februar 2009 na strani ki jo podajas je tudi fajn filmcek o hitrem vlaku Ja studio 12 obstaja Sam neki pa je... ne vem kolk bi neka kampanija pomagala pri tem da ljudje ne bi vec kupovali PREvec.!?Bi mogal bi rez zelo velika kampanija!Se mi zdi, da treba zadeve bolj siroko in dolgorocno zastavt. Predvsem v povezavi z ekonomijo in gospodarskimi interesi.Dopovedat parlamentu EU in Slovenije, da je verjetno EDINI nacin prehoda iz gospodarske krize ta, da se ljudi pricne pospeseno zaposlovati v smeri recimo temu ekoloskih poklicev ipd. Torej da se odpira nova delovna mesta v tehnologijah ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri energije. Zdej se vecina gospodarstva in politike ukvarja z recesijo... hkrati pa dolgorocno morda ne vidijo, da je ravno to priloznost!Vremenske katarstrofe se v svetu pospeseno povecujo in to ZELO! Obenem se je pojavila se gospdarska kriza! - Kar lahko pomeni le eno: POTREBNO JE ... 2 muhi na en mah! Drugace mislim, da ne gre.Radikalni posegi so pomoje neizbezni, saj so (iz cloveske perspektive) klofute narave prav tako radikalne!Koliksni bodo te klofute in kaksni radikalni posebi, pa je odvisno od nas samih! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 17. februar 2009 Prijavi Deli 17. februar 2009 (popravljeno) Ja, obstaja ful fajnih eko blogov - je že skor težko obdržat pregled nad njimi, vsaj približno! Se totalno strinjam, da je treba stvari zastaviti širše - saj delno se že dogaja... (obvezen 'takeback' starih računalnikov/televizorjev pri nakupu novega itd.) Če REKLAMA pomaga, da ljudje KUPUJEJO PREVEČ in the 1st place, a misliš, da REKLAMA (na vseh frontah) ne bi čist nč mogla vplivat na navade ljudi (in mnenja politikov in velikih firm) itd? Jaz sem tudi bila 'kompulzivni shopper' pri razprodajah še ne toliko let nazaj Potem pa vse sorte bereš pa izveš, pa te malo mine...Veliko ljudi teh stvari sploh ne ve... (!)Še na Umanoterine novice moraš bit naročen (in jih plačat), da jih lahko prebereš.. Veliko stvari je v tujih jezikih, v slovenščini pa (še) ne...Saj so prvi koraki k informiranju ljudi (vsenaokrog), ampak recimo, ko sem hotela iti 'na nič odpadkov' - nisem našla neke internet strani ali časopisa ali kogar sploh, ki bi mi povedal 'kako'... Bistveno pa je, narediti stvari čimbolj easy & simpl (& po možnosti da je za ljudi ceneje) kot pa okoljsko slabše možnosti.. Tudi jaz sem včasih mislila, 'Če je v trgovini, pa že mora biti ok'... (Ha!) Mislim, kdo bo pa 'prisilil' EU parlament in Slovenski parlament, če ne široke ljudske množice?/firme, ki se jim gre za lastni čimcenejši obstoj, kr sigurno ne bodo ) Kdo je že zdaj naredil zeleno 'in'? - Al Gore in hollywoodski lobisti itd.! Žal pa so se malo preveč osredotočali le na CO2, namesto da bi se tudi na druge aspekte - kemikalije v zraku, smeti itd. Se strinjam, da bi bilo fajn več eko poklicev.. Saj v svetu se to že razvija, deloma, ker tržišče samo to zahteva, ljudje (in firme) so čedalje bolj osveščeni..V Nemčiji so že pred več kot 10 leti imeli eko 'javna dela': spoznala sem recimo punce, ki so po šolah učile šolarje, kako reciklirati, delati čimmanj smeti.. Saj ne, da so javna dela neki wow, sam bolš pa, kot nič.. pa sigurno so tudi šolarji kaj od tega odnesli.. Saj že veliko ljudi ve, da je 'kriza' lahko tudi fajn priložnost - da se opustijo stari nekoristni in slabši vzorci delovanja, in se najde boljše rešitve... Upam, da mogoče pa bo šlo na bolje tudi pri nas...?/če ne drugega, bodo ljudje kupovali manj in bolj ozaveščeno iz finančnih razlogov :)/ Popravljeno 17. februar 2009 -> Dancerka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 17. februar 2009 Prijavi Deli 17. februar 2009 Kolk podobno razmisljava, da je ze kr grozn Zelo JASNO bi ravno reklama in "siroki" mediji morali biti tisti, ki bi najprej premikali mnozice v pravo smer! Politika pa bi morala stopiti na prste "okoljsko spornim in zdravju spornim" lobistom! Drzava in EU bi morali podpeti TV program, kjer bi se odvijale v vecini ali samo bolj ozavescujoce oddaje, prispevki, omizja, dokumentraci itn.V sole morda uvesti vec drugih predmetov kot so:custvena inteligenca, telo in eter, clovek - celostno bitje, ekologija in okoljevarstvo, kako (pre)ziveti v tem svet, zivljenje v praksi, nova znanost, kje zivimo in kam gremo, duhovnost - izbira ali potreba, odnosi, itn... del medijev bi moral posatti neodvisen in priceti uvajati, izobrazevati in izvajati raziskovalno novinarstvo. Gospodarstvo, sploh pa trgovine in proizvodnja prehrane bi morale skozi ogromne reforme. Prav tako kmetijstvo. V celoti bi morali biti prekonstruirano in podvrzeno cimbolj ekoloskemu kmetijstvu. S tem tudi proizvodnji, obdelavi in predelavi prehrane, do koncnega izdelka, transporta, embalaze, odkupa, predelave, in kocne odpadne surovine, do odlagalisc, ki bi jih bilo s primerno obdelavo odpadkov in vedno manjso proizvodnjo embalaze vedno manj.Trgovine bi odkupovale embalazo nazaj, oziroma bi poskrbele za vse mozne embalaze v sodelovanju s podjetji za predelavo. Tako zabojnikov in odvoza smeti ne bi vec potrebovali, razen za tisto kar je bilo ze proizvedeno prej. Vsako gospodinsjtvo bi dobilo aparat za obdelavo bioloskih odpadkov in ga koristilo za dodatno energijo v gospodinjstvu. No, pravijo da pri nas najvec CO2 proizvedeta promet in gradbenistvo! Torej so potrebne tukaj RADIKALNE spremembe CIMPREJ! Zdravstvo je bolj problematicno kot se zdi in bi se zadeve spreminjale na bolje morda zelo pocasi. tolk za zacetek. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 18. februar 2009 Prijavi Deli 18. februar 2009 Nič ni grozn, to je ful fajn! Več ko nas bo tako mislilo, boljš bo!! Se močno strinjam v večini zadev. Tisto za obdelavo bioloških odpadkov pa že obstaja - imenuje se kompost Oz. kompostnik ali bokashi - v tujini jih imajo tudi že po stanovanjih in pisarnah! so razne variante... Pa oddaje bi naj ble tud po 'mainstream' televizijah, ki jih večina ljudi gleda itd. Omizja, otroške oddaje, telenovele - vse na to temo Promet je ful problematičen tudi glede drugih emisij in hrupa, ja... Gradbeniki pa so baje že znani po slabih okoljskih praksah (tako vsaj kolegica iz ZDA, ko sem jamrala nad tem, kaj se je ponekod dogajalo..) Po moje so tud premalo izobraženi delavci sami (glede kemikalij itd) in veliko je 'mačizma' tako kot npr drugje v fabrikah (kao, zaščitne maske so za 'reve' itd. ali pa 'Meni se to že ne more zgoditi' sindrom. Bi blo fajn kake intervjuje s fejst bolanimi delavci/sorodniki preminulih itd zarad ne v redu praks naredit.. Tako kot se že dela na RTV programe glede žrtev prometnih nesreč in drunk driving-a..) Saj po moje raziskovalno novinarstvo že obstaja, sam je včasih bolj na obrobju oz. včasih tudi ne gre v pravo smer.. Pa dejansko so včasih stvari (po nepotrebnem ali namensko) tolk zakomplicirane, da ni glih easy raziskovat... Zdravstvo? Problem je, ker se pogovarjajo o NAPAČNIH stvareh. Baje je cca. 80% operacij čist nepotrebnih - važnejša je PREVENTIVA: zdrava hrana in čisto okolje. Ha! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 18. februar 2009 Prijavi Deli 18. februar 2009 HA sej pravm, skor kokr da se sebe poslusam! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest VilaSonca 2. april 2009 Prijavi Deli 2. april 2009 LECIKLARNA je spet aktualna. vem, da imamo eno temo "Kam z odpadnimi zdravili" ali nekaj podobnega, pa je nisem našla, zato dajem link sem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Dancerka 3. april 2009 Prijavi Deli 3. april 2009 U, fajn, da imamo informacije na kupu! Lepo, da si to poiskala & prilepila! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 2. junij 2010 Prijavi Deli 2. junij 2010 Pravilno ločevanje odpadkov - Varovanje okolja in regijsko odlagališče komunalnih odpadkov Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.