Skoči na vsebino

Slovenske posebnosti


Guest sstane

Recommended Posts

  • Komentarji 93
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Kraski prsut.

Ful kvaliteten 'oljcni pas' (*ki sega tudi na hrvasko v Istri).

:V: In se en grozen obicaj (ki so me nanj spomnili vceraj po tv) - polharija ali polhovanje ali polhanje :sori:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pa res, spomnim se Janja, nekje je bilo tole... da si bila, se udelezila, ali kaj je ze bilo...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, jeseni sem imela priložnost z moževim starim očetom iti in videti, kako ta zadeva poteka.

 

Za vse vegetarjance in borce za pravice živali mora biti grozna misel na kaj takega, ampak dejstvo je da ta zadeva že zelo zelo dolgo obstaja in da kakšne hude škode v naravi ne povzroča, če nič drugega je omejeno obdobje ko se sme loviti polhe.

 

Midva sva šla polhom nastaviti skrinjice, pa naslednji dan iskat, tako da sem videla kako ta zadeva teče, ta lepši del polhanja je pa v bistvu polhanje čez noč, ko se dobi družba, si zakuri ogenj, peče krompir in po malem lovi polhe.

Ni porazenec kdor je porazen, porazenec je kdor se po porazu ne pobere.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ej, kaj pa štrukeljčki...

he, he, pa smo res iz marsa padli

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja, sem ze hotla vprasat (pa po navdihu pichila v dnevnik), jaz nevednica - kaj je to? :8): x:Ix

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

He-he....sem si mislil in se bal, da boste me to vprašali........Hja.....spomnim se je iz svojega otroštva.......in obiskov starih staršev v okolici Ljutomerja, kjer je to splošno znana jed........Hm.....ja.....če se prav spomnim......se peče v krušni peči, očitno je pomemben del sestavin tudi kvas......vsekakor pa sir, skuta.......bemu....res se ne spomnim......vem pa, da je bila redno na mizi ob obiskih prlekije......in da je bila takšne oblike in tudi izgleda kot npr. pica.......postregli pa so jo na velikem lesenem pladnju.........ma....grem zdaj fotra poklicat.......

 

Ekola.......kvašeno belo testo.......se razvalja v krog.......posipa z mešanico domače skute in kisle smetane........okrog se pusti 2 cm rob..........da se na okrogli leseni pladenj......tkim. "lopor" in speče v krušni peči.........tipična prleška jed iz okolice Ljutomera.

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Njami, nekaj podobnega smo mi glih zdaj v Kostanjevici jedli (slano, sicer me ne bi zanimalo toliko - oni so krofe natepavali, jaz pa tole. x;)x).

In sem jaz ful 'zaslisevala' - ampak kaj je to potem, nekaksna pogaca?

Oni pa so se 'izmikali'. x:o)x x:px x;)x xDDx (in se skratka ne izjasnili). :vio:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mushi....lahko je oboje........nekateri jo tudi sladkajo........večinoma pa ne..........ker to je potem neka improvizacija........Prava kvasenica je normalno slana.........torej slana kolk se pač soli testo ali pa tudi nadev.....

 

He-he....je fotr prišo na žmah, ko sem ga vprašal za kvasenico..........torej, še mal prleških in slovenskih posebnosti...................postržjača in kropci (krapci) :eek: x;)x x:Dx

 

Postržjača........se enako speče kot kvasenica........s tem da se naredi iz ostankov testa črnega kruha....nanj pa se naložijo kupčki domače zaseke.....speče v krušni peči.

 

Kropci.......razvaljano ajdovo testo....+ sestavine kot v kvasenici..........dodajo pa se jabolka ali pa celo repa........in speče v krušni peči. x:o)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:unsure: :OO!: :switz: ............................................... x:Dx

 

Hm....a za kvasenico? Ja, baje je ni tako enostavno kot se sliši dobre narediti.......pa fino je, če imaš "domače" sestavine.........pa krušno peč........Hm......ok, ni blema......dobiš......samo kakšen drugi dan.......ker moram narediti poizvedbe x;)x x:Dx

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...