Skoči na vsebino

Štrajk

Guest sstane

Recommended Posts

Lucifer! Če vlada ne bi umetno gor držala neperspektivnih podjetij bi bil to prevelik šok, ki ga naše gospodarstvo ne bi vdržalo. Tako bi vsa podjetja propadla naenkrat, zdaj pa se vse dogaja postopoma.
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 103
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Guest sstane

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?b...;num=1077792903

En Bardo pravi:

Bolj kot razpon plač, je zanimivo nekaj drugega.

Trije peki so dolga leta skupaj pekli kruh in uspeli narediti uspešno pekarno, ki je bila v skupni lasti.

Potem se je pa eden, ki je malo bolj vešč s papirji, spomnil, da bo pekarna zdaj v njegovi lasti ...

in da lahko druga dva tudi spodi iz pekarne, če jima kaj ni jasno :eek: x^x :V:

Lucifer, ni bivših komunistov (razen mrtvih), ti misliš bivše člane zveze komunistov. Nekdanji komunisti (po srcu) so komunisti še danes. Bivši člani zveze komunistov so se pa danes razlezli po vseh strankah. Tudi vodja SDS je bivši komunist in bivši Titov "omladinac". Ti bivši člani zveze komunistov so obračali plašč po vetru takrat in obračajo plašč po vetru danes. O moralnem liku takšnih bivših članov zveze komunistov pa....."no, to pustmo stat", kot bi rekel Mlakar.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Lucifer! Se ne strinjam s tabo, da bo vse naenkrat propadlo. To obdobje traja od začetka uvajanja tržnega sistema. Mislim, da preveč poenostavljeno razmišljaš. Od kod pa bi država dobila denar za razvoj? Od brezposelnih?

Guest sstane
Najbolj pravilno pa bi bilo, ko bi rast vseh prihodkov prebivalstva ustavili vse dokler dividenda na delnico države ne bi dosegla ciljne vrednosti. Tako bi stroški podjetij sploh ne rasli, država bi pa morala za proračunski prihodek iz davka na dobiček znižati stroške.

Država bi morala delavce naučiti tega, da bi znali poskrbeti sami zase (brez muje se še čevelj ne obuje) in namesto, da se sami sebi smilijo in se imajo za take reveže, naj začnejo razmišljati in se znajti.

Problem je tudi v tem, da tudi naši kapitalisti razmišljajo tako, kot so jih v komunizmu učili, da je ključ do uspeha izkoriščanje delavcev. V splošnem ni tako. Tisti, ki hoče konkurirati na trgu s kakovostjo (kar pomeni dolgoročen uspeh), mora poskrbeti tudi za zadovoljstvo zaposlenih...

Je pa prav ironija vsega tega, da so največji izkoriščevalci bivši komunisti.

Ekola Lucifer........tokrat pa se večinoma kar strinjam s teboj. S tem, da se pa ne sme pozabiti, da Slovenija mora biti tudi socialna država. x^x

Glede tistega s čimer se ne strinjam povsem................pa je že itak bigm pojasnil. :palec:

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Guest sstane

Tiana, vidim, da ne poznaš moje delnice države, zato ti jo posredujem kar sem.

Gre pa za to, da imajo državljani kot lastniki države pravico do upravljanja in pravico do dividende. Torej, dividenda nima nič z zaposlitvijo.

DELNICA DRŽAVE

Delnica države je vrednostni papir, ki zagotavlja lastniku stalno upravljalsko pravico in stalno mesečno dividendo.

Lastnik delnice države je vsak njen državljan.

Delnica države nima nominalne vrednosti.

Delnica države ni prenosljiva.

Vir in mera dividende je davek od dobička vseh podjetij v državi v celoti.

Minimalna ciljna vrednost za vse državljane enake mesečne dividende je deset odstotkov povprečne mesečne neto plače v državi.

Delnico države izda Banka države.

Zakon o Delnici države sprejmejo državljani na referendumu z dvotretjinsko večino.

Guest sstane

Z delnico se šalim 20, z zdravo soljo pa 2 leti x;)x

Ne, Tiana, ne šalim se ne z enim ne z drugim. Zakaj te pa to zanima?

Saj ne vem ali se šališ ali res verjameš v svoje trditve xrolleyesx ?

Ti pa verjetno nimaš preveč let za sabo, kar pomeni, da nisi mogla dosti državnih sistemov spoznati, oziroma se o njih učiti.

Da se državo voditi tudi drugače kot se danes vodi slovensko. Žal je to resnica.

In dokler na meji mahaš s slovenskim potnim listom, to obenem pomeni, da si vložek neke države. Torej ti jo tvoriš in ti imaš z njo pravico upravljati.

Se pa mnogi veliko preveč spotikajo ob šolanje in razne diplome.

Nihče ob tem ne pove, da so med diplomiranci, oziroma visoko izobraženimi, lenuhi, saj so sledili trendu, da fax mora imeti, ker bo pristal na traku. Torej Na traku mu ni za delat, ker je lahko tudi lenuh, mu gre pa bolje šolanje. In takšni falirani študenti zavozijo mnoga podjetja, pa še v parlamentu jih imamo.

In takih verjemite ni malo, mi je pa žal da se potem sposobni nekje med narodom porazgubijo. Nekoč sem za trenutek mislil, da bo tako poniknil Mičo Mrkaič. Poznam ga, poseben človek, prijeten in vse to, zato sem vesel da Mičo je to kar je. Vendar Mičo je le eden. Kje so vsi ostali sposobneži, z ali brez faksa? Bržkone jim niso dali možnosti in danes jih srečujemo v raznih velikih svetovnih podjetjih. Torej. Država in njen sistem se igra s svojimi delnica na vsakem koraku. Vidno ali nevidno.

Če bi država dala vsakemu proste roke, naj dela kar zna, bi se v slo. steklo več in toliko kapitala. Oboje, kapitala v denarni obliki in v naložbah. In kje je kapital danes? Tisti del Slovencev, ki ga ima ga pač nosi v Luxemburg, na Ciper, v Švico, Bahame, Lichenstein, tudi na Islandijo, doma pa se davkov ne plača. Vse to pomeni, da če bi delnica države funkcionirala, bi imel kmet ali pač nek X državljan pravico proizvajati identične vijake za avte in jih s kombijem voziti v Novo mesto, v Sarajevo, v Kragujevac, saj tam je trg, ki ga zahod še ni popolnoma dosegel.

Ampak ne. Če bo kmet ali X državljan delal vijake, ga bodo najprej za vrat zagrabili in šele po izgubljeni tožbi mu bodo pustili delati nekaj kar zna, četudi brez faxa in faxa. x:)x

Načinov kako do boljšega jutri je še 1000, vendar vedno se razvoj za zagon ustavi na isti točki. To je točka, ko državni aparat vključno s parlamentom za vrat zagrabi svoje državljane, torej svoje delnice.

Andres

Sstane! Zakaj je čudno, da me to zanima? Me pač tudi take stvari zanimajo. Vprašanje sem ti postavila, ker mi ni vse jasno s tvojo delnico države. Npr. kaj bi upravljali državljani? Kar vsi ali samo nekateri?Trdiš, da naj bi šel del zaslužka državnih podjetij (ali vseh) kot dividenda državljanom? Kdo bi pa potem financiral šolstvo, zdravstvo....?

... Nihče ob tem ne pove, da so med diplomiranci, oziroma visoko izobraženimi, lenuhi, saj so sledili trendu, da fax mora imeti, ker bo pristal na traku. Torej Na traku mu ni za delat, ker je lahko tudi lenuh, mu gre pa bolje šolanje. In takšni falirani študenti zavozijo mnoga podjetja, pa še v parlamentu jih imamo.

In takih verjemite ni malo, mi je pa žal da se potem sposobni nekje med narodom porazgubijo.  ...

:palec: Natancno tako mislim tudi sama (kar pa je dosti logicno, pravzaprav). :palec:

Tudi jaz se stirnjam z Luciferjem, moti pa me, da spet postavljas tako dokoncno, Lucifer - ne, ti nimas prav, ampak imam prav jaz - taka debata ne more biti konstruktivna.

Se pa z vecino, kar si napisal, v bistvu strinjam, strinjam pa se tudi z BigM-om...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Guest sstane

Tiana, nisem te vprašal, zakaj te to zanima kar tja v en dan, ampak zato, ker si ena redkih na tem forumu, ki jih to zanima podrobno. Pa bi moralo vsakega državljana, ker država JE od državljanov in nikogar drugega.

Upravljamo pa jo že danes preko parlamenta in referendumov, tako, da se v tem smislu z delnico države ne bi nič bistveno menjalo. Menjalo se bo pa to, da bo vsak državljan na enostaven način vsak mesec vedel, ali dela vlada dobro ali slabo, odvisno od rasti za vsakega enake mesečne dividende.

In se bo tudi na volitvah lažje odločal.

Čisto makroekonomsko gledano pa je delnica države avtomatski krmilni element delitve takojšnje in odložene potrošnje, plač in dobička v družbenem produktu.

Nikar pa se ne boj za šolstvo, zdravstvo, socialo in te zadeve, saj je davek na dobiček v tem smislu zanemarljiv proračunski vir in te stvari se pokrivajo s prispevki, taksami, drugimi davki in DDV.

Če te pa zanimajo točne številke, jih lahko najdeš tudi na internetu v statistiki, proračunu in drugih virih.

Hvala za odgovor Sstane, samo še vedno mi ni vse jasno. Delnica predstavlja lastništvo-česa točno v tvojem primeru? Od česa bi bila odvisna njena donosnost oz. izplačilo dividend- od uspešnosti poslovanja državnih podjetij (ki jih sploh ni več toliko in vedno manj jih bo)?

Guest sstane

Ne samo državnih, ampak vseh, saj se tudi davek od dobička pobira vsem.

Ker pa delnica ni prenosljiva, tudi njena nominalna vrednost ni važna.

Se pravi želiš sistem samoupravljanja, takšnega kot smo že imeli?Ta sistem je bil inferioren, ravno zato ga je zamenjal tržni. Zato pa smo danes tako daleč za najbolj razivitimi. Eno vprašanje: Kdaj se boš bolj potrudil, ko boš delal nekaj samo za sebe ali ko boš delal za nekoga, ki ni definiran-v bistvu za vse? Kdaj boš dal več od sebe? Če so vsem zagarantirani neki dobički, ne glede na trud, noben ne bo imel motivacije, da bi se sploh kaj trudil ali pa vsaj ne take, ko bo njegova nagrada neposredno odvisna od njegovega truda-mislim da temu ne moreš oporekat.

Guest sstane

Tiana, tvoj sklep je zelo površen, pa tudi napačen. Ne gre za samoupravljanje v podjetjih, ampak za upravljanje z krovnim podjetjem vseh podjetij, državo. Vsako podjetje pa upravljajo, tudi in predvsem v tržnem gospodarstvu, samo in edino lastniki.

Gre torej za ugotovitev, kdo je lastnik države, ostalo je jasno samo po sebi.

Nima pa konkretna zaposlitev posameznika nič z lastništvom.

Delavec dobiva plačo, lastnik pa dobiček.

Zelo enostavno, se ti ne zdi?

Lucifer, 6 mesečna vlada je naredila največ škode s svojo kadrovsko politiko. Najbolj je izstopala postavitev Marjana Podobnika na čelo Telekoma, predčasno so menjali več pomembnih vodilnih mest (natančno se sedaj res ne spominjam), na vseh ministrstvih so imenovali državne sekretarje, preden so odšli pa so vse te prevedli v državne podsekretarje, da jih ni bilo pod novo vlado mogoče menjat.

Komunizem, veš Lucifer, je neke vrste religija. Religije obljubljajo nebesa na onem svetu, komunizem pa sicer na tem svetu, vendar nekje v dalnji prihodnosti. Mi teh komunističnih nebes ne bomo dočakali, ampak moramo delat za naše praprapra...vnuke. Religije in komunizem imajo svoje preroke in svoje dogme. Jezus, Mohamed, KOnfucij, Buda itd. so enako kot komunistični svečeniki propagirali same dobre in lepe ideje, izvrševalci teh idej pa so jih v večji ali manjši meri v vsej zgodovini zlorabljali za svoje osebne interese, ali pa za interese nekih ožjih skupin.

Jaz sem vstopil v ZK v srednji šoli kot komunist-vernik. Še na fakulteti sem v to tudi iskreno veroval. Kolega smo npr. kritizirali in brisali iz ZK, ker ni v rednih rokih opravil vseh izpitov, čeprav je sicer dobival ocene med 9 in 10. Ko pa sem šel v službo, sem opazil, da so člani ZK (ne komunisti!) na partijskih sestankih govorili eno, delali pa so drugo. Zaradi tega nekaj let nisem plačeval partijske članarine in nisem hodil na sestanke, formalno pa nisem izstopil. Kasneje sem moral zaradi službe ponovno plačevat članarino in hodit na sestane. Nisem bil več komunist, ampak član ZK. Po osamosvojitvi Slovenije nisem član nobene stranke. Ko pa gledam, kaj se v samostojni in demokratični Sloveniji dogaja, postajam spet čedalje bolj komunist. Komunist-idealist pa je taka zvrst, ki ne sodi v današnji čas, še manj pa v katerokoli stranko, ki dandanes v Sloveniji deluje. Na nek način sem torej tudi sam nekakšen izbrisanec.

Naj vam bo vsak dan najlepši dan!

bigm

Po mojem mnenju so bili LDS& pametnejši in so desnici dobesedno pustili, da pride na oblast za tega pol leta v katerem se tako nič pametnega ne da narediti.......kar je LDS& vedela, desni pa v svoji veliki želji priti na oblast očitno ne x;)x ........in tako niso storili nič razen kadrovskih sprememb, ki pa so jih potem LDS& spretno izkoristili v volilnem boju v svoj prid..........Skratka, neumna poteza desnice x;)x ..........Če pa se motim.......pa me zanima........kaj so pa dobrega storili v teh pol leta? Ker o tem sam ne vem nič........

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Sstane! Absolutno se ne strinjam niti z enim samim stavkom! Lastniki v večini primerov ne vodijo podjetij, zato so profesionalni managerji, ki so tudi bajno plačani. Kaj praviš, da bi naj podjetja vodili neizobraženi ljudje, ki pojma nimajo kako gospodarstvo sploh funkcionira?Kako misliš, upravljanje s krovnim podjetjem državo? Saj državljani volijo svoje predstavnike, ki potem vodijo državo, kak bi po tvojem lahko državljani vodili državo, če ne bi izvolili predstavnikov?

Sstane! Absolutno se ne strinjam niti z enim samim stavkom! Lastniki v večini primerov ne vodijo podjetij, zato so profesionalni managerji, ki so tudi bajno plačani. Kaj praviš, da bi naj podjetja vodili neizobraženi ljudje, ki pojma nimajo kako gospodarstvo sploh funkcionira?Kako misliš, upravljanje s krovnim podjetjem državo? Saj državljani volijo svoje predstavnike, ki potem vodijo državo, kak bi po tvojem lahko državljani vodili državo, če ne bi izvolili predstavnikov?

In kje bi bilo naše gospodarstvo in vodstvo države če bi imeli toliko profeionalcev v podjetjih? Teh ni. So neke sestrične in bratranci, tudi znanci, kot takšni ki ti v šestih mesecih zasuje podjetje s šestimi inšpekcijami. In tudi to so visoko izobraženi, ki bi naj vedeli kako gospodarstvo funkcionira.

Dam ti en primer neke X osebe v neki X državi. Oče je ustanovil malo trgovino s poceni prehrambenimi artikli ko je imel sin do polovice narejeno srednjo šolo, nakar se ni več šolal naprej.

Po 15 letih ta majhna trgovina s spretnimi vložki v gospodarstvo obvlada večkratni proračun države. In kaj češ zdaj. Fant je najbogatejši v X državi, brez faksa s faxom, njegov rek pa je znan.

"Ko je oče odprl trgovino sem se v enem tednu naučil več kot prej 2 leti v šoli." Kdo koga za nos vleče? Šola vključno s faksem ni le neka pred osnova znanja. Je tudi razslojevanje ljudi.

Andres

Andres08! Ja, v našem gospodarstvu še je dosti državnih podjetij, kjer so na vrhu ljudje, ki so tja prišli zaradi političnih ali sorodstvenih vezi. Vendar bo tega vedno manj, sčasoma se bo skoraj vse privatiziralo. Nič nimam proti temu, da nekdo, ki nima izobrazbe uspešno vodi svoje podjetje. Vsaka mu čast, to je res pohvalno. Govorila sem o vodenju države (fiskalna, monetarna politika, zunajtrgovinska). Sstane namreč trdi, da naj bi le te bile v domeni neizobraženih državljanov.

Andres08! Ja, v našem gospodarstvu še je dosti državnih podjetij, kjer so na vrhu ljudje, ki so tja prišli zaradi političnih ali sorodstvenih vezi. Vendar bo tega vedno manj, sčasoma se bo skoraj vse privatiziralo. Nič nimam proti temu, da nekdo, ki nima izobrazbe uspešno vodi svoje podjetje. Vsaka mu čast, to je res pohvalno. Govorila sem o vodenju države (fiskalna, monetarna politika, zunajtrgovinska). Sstane namreč trdi, da naj bi le te bile v domeni neizobraženih državljanov.

V tako mali državi kjer je skoraj vsak vsakemu sorodnik, kjer se precej daje na zaposlitev sorodnikov oz znancev, prijateljev, mi ne bomo dočakali privilegija zgoraj napisanih kadrov.

Nekdo ki nima izobrazbe v Sloveniji ne more voditi svoje podjetje, saj mu vsi birokratski mlini to onemogočajo. O tem sem napisal sinoči. Skratka, če nekdo neko specifično stvar zna, ne glede na kvalifikacijo, tega ne more ustvarjati.

Stanetova definicija je pravzaprav pravilna, saj nekdo ki opravlja navadno delo, tvori dobiček podjetja. Lastniki podjetij so navadno tisti, ki imajo denar, ki nalagajo v delnice tu in tam, za vse to pa se se obračajo na finančno svetovalna podjetja.

In mimogrede. Rad bi ti prišepnil koliko je še v Sloveniji nesposobnih vodilnih ljudi. Imamo še več in toliko podjetij, ki nimajo tujega trga, ker ga nočejo imeti, saj ne znajo upravljati že privatiziranega podjetja. Jim je pa ostal še od prej Jugo trg, Češka, Slovaška in Rusija. In temu se reče podjetje, ki je na poti v EU? Takšna podjetja bi bila zelo dobro vodena z neizobraženimi delavci v istem podjetju. tam delajo po 25 let, imajo prakso, vedo kaj je treba storiti, tudi bržkone poznajo zunaj meje. Sicer pa. Neizobražen delavec v nekem takem podjetju, ima lahko doma malo obrt in že sedaj nekako oblikovan mednarodni marketing. Takih seveda ni malo. So, ampak ostajajo zapostavljani, ker ne nosijo kravate, ker ne mahajo z diplomo.

Andres

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...