Skoči na vsebino

Ghi-prečiščeno maslo-ayurveda


Recommended Posts

Guest sstane
Ghi ni nobeden problem nardit,sama sem ga že nardila in je čisto dobro uspel. :palec: :palec: :palec:

Tudi svinjska mast se dela enako, le da tam ni problemov s pasterizacijo x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi svinjska mast se dela enako, le da tam ni problemov s pasterizacijo x:)x

Stane...tudi to sem že delala x^x :palec:

LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Fajn zdej pa še men povej kako če lahko? x:)x

 

 

Saj je že Neny napisala kako se nardi... :palec:

LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Joj ženske

 

Moškemu se ne napiše recepturo na tak način

 

moškemu je treba napisat daš v kozico ki se od ponve razlikuje po.....

zagreješ na lahkem ognju to je un najnižji na štedilniku..

pol pa počas korak za korakom..

tisto kar je neny napisala je navadno spreminjanje maslča v olje za peko pomfrija

Če želiš čisto strokovno, segrevaj maslo na 225,5°C x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Joj ženske

 

Moškemu se ne napiše recepturo na tak način

 

moškemu je treba napisat daš v kozico ki se od ponve razlikuje po.....

zagreješ na lahkem ognju to je un najnižji na štedilniku..

pol pa počas korak za korakom..

tisto kar je neny napisala je navadno spreminjanje maslča v olje za peko pomfrija

 

 

Tukaj je en recept kako se naredi..

 

Iz 90 dag masla nastane liter ghija.Položite maslo(sladko in neslano,po možnosti organskega izvora) v težek ,srednje velik lonec,nato ga postavite na srednje močan ogenj za toliko časa,da se maslo stopi,obenem pa pazite ,da se ne sežge.Ogenj zmanjšajte in maslo kuhajte dokler ne zavre,nato nadaljujte s kuho na tej temperaturi.Lonca ne pokrijte ,saj je pomembno,da voda izpari in da ostane gostejša snov.Maslo se bo spenilo in brbotalo,nato se bo umirilo.Občasno ga zmešajte z lopatico iz nerjavnega jekla in ga potem postrgajte z dna lonca.

 

V roku 12 ali 15 minut bo ghi začel dišati kot pokovka in postal bo lepe zlate barve.oblikovali se bodo belkasti strdki,ki se bodo ločili od ghija.Ko ti belkasti strdki postanejo svetlo kožne barve in se vrenje umiri,je ghi gotov.Takoj ga odstavite z ognja,kajti na tej stopnji je zelo verjetno ,da se bo zažgal.Celoten čas kuhanja ne sme presegati 20 min,točen čas pa je odvisen od vrste lonca in vrste grelnika...

 

Ghi pustite stati,dokler ne bo leše topel.Trdni delci se bodo nakopičili na dnu posode.Čisti ghi spravite v kozarec...trdi delci gredo vstran,lahko tudi precedite skozi gazo.Ghija ni potrebno hraniti v hladilniku,njegove zdravilne lastnosti se starostjo povečujejo,paziti je treba edino to ,da ga jemljete iz kozarca vedno s suho žlico,ker ,če pride zraven voda ,se ghi pokvari...

 

 

:palec: :palec: :palec:

 

Iz mešanice ghija,ingverja in rjavega sladkorja lahko napravimo zmes ,ki je odlična za krepitev imunskega sistema.

 

Osebe z visokim holesterolom in tisti ,ki imajo preveliko telesno težo morajo ghi uporabljati previdno

 

LP, xDDx

LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Iz mešanice ghija,ingverja in rjavega sladkorja lahko napravimo zmes ,ki je odlična za krepitev imunskega sistema.

 

Osebe z visokim holesterolom in tisti ,ki imajo preveliko telesno težo morajo ghi uporabljati previdno

 

LP, xDDx

Za take je pa bolje, da namesto cukra uporabljajo ssol x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Joj ženske

Moškemu se ne napiše recepturo na tak način

moškemu je treba napisat daš v kozico ki se od ponve razlikuje po.....

zagreješ na lahkem ognju to je un najnižji na štedilniku..

pol pa počas korak za korakom..

tisto kar je neny napisala je navadno spreminjanje maslča v olje za peko pomfrija

 

xokkx xokkx xokkx

sori, samo nimam glih znanja hišne gospodinje x:Ix x:o)x

če rabiš še kaki recept (samo ne v zvezi s hrano), samo povej

"Edino tveganje v življenju je, da nikoli ne tvegaš."
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

GHI ali prečiščeno maslo, v sankskrtu: ghrita

 

Ghi je sattvična maščoba, narejena iz neslanega surovega masla. S postopkom kuhanja odstranimo iz njega višek vode, vodotopne kemikalije in mlečne proteine. Zato je ghi zelo primeren za ljudi, ki so občutljivi na mlečne proteine.

Ne povečuje holesterola tako kot surovo maslo in druge živalske maščobe, saj v njem ni več živalskih proteinov. Zaradi tega ghi tudi ni kvarljiv kot surovo maslo. Hranimo ga lahko zunaj hladilnika, neomejeno dolgo. Paziti moramo le na to, da vanj segamo s čisto žlico. Delčki hrane, ki jih vnesemo z žlico, lahko začno plesneti. Kvaliteta in čistoča ghija je odvisna od kvalitete in čistoče mleka, iz katerega je bilo narejeno surovo maslo.

 

Lastnosti:

 

Ghi razplamti prebavni ogenj (agni), obogati okus hrane s čimer spodbudi izločanje prebavnih sokov in s tem olajša prebavo.

Koristi možganom, povečuje moč dojemanja, inteligenco, spomin in zaznavo. Hrani živce in povečuje življenjsko energijo. Izboljšuje probleme slabokrvnosti, motenj v krvi, zdravi kronično mrzlico in omogoča boljše izločanje toksinov iz organizma. Ne povečuje holesterola, umirja vse tri biološke sokove

( po ayurvedi: vato, pitto in kapho), v telesu ustvarja manj sluzi kot surovo maslo in povečuje elastičnost telesa.

Je ena najlažje prebavljivih maščob, zato jo lahko v zmerni količini uživamo tudi pri obolenjih jeter.

Ghi pospešuje tudi zdravljenje poškodb, čirov notranjih organov in kolitisa. Podmaže črevesje in s tem odstranjuje zaprtost. Posebno dober je za oči, nos in kožo.

Pri izgubi glasu (laringitisu) ali vnetju grla lahko pomaga, če ga po kapljicah nanesemo na grlo.

 

Uporaba v kuhinji:

 

Ghi uporabljamo namesto drugih maščob. Lahko ga dodamo kuhanemu rižu, ga namažemo na kruh itd. Po okusu. Vendar tudi z ghijem ne pretiravajmo.

 

 

Priprava:

 

Potrebujemo 3 zavitke surovega neslanega masla ( 3 x 250 g).

Surovo maslo na srednjem ognju segrejemo do vretja, nato zmanjšamo plamen, da skoraj preneha vreti. Počasi mešamo v eno smer.

Med kuhanjem se pojavijo pene, ki sčasoma same izginejo. Maslo postopoma postaja bistrejše in zlate barve. Ko se popolnoma zbistri in dobi olivno zlato barvo, končamo s kuhanjem.

Na dnu lahko vidimo belkasto sluznato usedlino. To so mlečne beljakovine, ki mašijo žile in zvišujejo holesterol v krvi.

Pustimo, da se maslo rahlo ohladi. Nato ga skozi fino tkanino ali gosto bombažno gazo precedimo v drugo posodo. Pri tem pazimo, da vanjo ne pridejo usedline, ki jih zavržemo. Ko ločimo usedline od

surovega masla dobimo čisto maslo ali ghi.

 

 

Če delaš na ta način, je ok.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Postopek priprave, ki ga poznam jaz je malo drugacen:

 

maslo prav tako segrevamo, toda pene, ki se nabitrajo med kuho, rahlim vrenjem odstranjamo z zlico! Torej jih pobiramo dol in jih kasneje zavrzemo.

Ostane samo Ghi maslo oz. svetlo rumena tekocina, ki se strdi v mast.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

mene pa zanima, kakšnega okusa je ta ghi? milsm, a je znosen, al je nagravžen (na ravni svinjske masti)?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

aja, sej si res neki omenjal da si s kruhom in čebulom pomlatil xDDx

 

tnx x:Ix

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kdor kej res ve o ajurvedi... oz saj za silo dojema za kwa se gre... bemumatr... tacga ni, al pa pardon... tak nima kšne hude želje pa potrebe kle gor krkol komentirat

janko presss

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kdor kej res ve o ajurvedi... oz saj za silo dojema za kwa se gre... bemumatr... tacga ni, al pa pardon... tak nima kšne hude želje pa potrebe kle gor krkol komentirat

janko presss

 

 

Tukaj imaš pa si lahko malo prebereš ....

 

http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...amp;hl=ayurveda

 

 

lp, D x^x

LEPOTA ŽIVLJENJA JE SKRITA V LJUBEZNI DO ŽIVLJENJA.BREZ NJE JE VSAKO ŽIVLJENJE DOLGOČASEN SPREHOD.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

kje bi se kej dal kak surov maslo dobit, zej že na vsakem maslu piše surovo maslo :vragec:

porny kje ti praviš da si dobu maslo?

maslo? beljakovine?nživalske?

matr,... kakšn pa je maslo, če ni surou...

mogoč če svojga posesaš?

al pa kšno podobno sranje kupiš x:Dx x:Dx x:Dx

pa itak sm resen :palec:

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

eh, lah ga tut sam nardiš (surovo maslo namreč); maš polnomastno mleko, pobereš dol smetano, jo stepaš tolk časa, da se izloči voda in maš; sm ga enkat tko po pomoti naredila, ker sem stepala smetano predolg časa (gledala zravn TV, pa je šla smetana v maloro, ups, maslo)

 

zakaj pa un iz štacune ni dovolj dober :irs:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
zakaj pa un iz štacune ni dovolj dober :irs:

Prav za prav imaš prav, un puter iz štacune sploh ni surov, ker je narejen iz pasteriziranega mleka, za tako cmarjenje pa mogoče je x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ej Sstanči, dons se bl blont počutim :vio: a bi men lah pls razložu kaj si s tem stavkom mislu? A da je putr "surovo maslo katerekoli znamke" iz štacune narjen iz pasteriziranega mleka in je zarad pasterizacije neprimeren (zakaj, sej poteka na 75st? in še to čist mal časa, kaj bi se lahka uničilo pri pasterizaciji razen patogenih mikoorganizmov?)

al kaj točno si mislu?

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
ej Sstanči, dons se bl blont počutim :vio: a bi men lah pls razložu kaj si s tem stavkom mislu? A da je putr "surovo maslo katerekoli znamke" iz štacune narjen iz pasteriziranega mleka in je zarad pasterizacije neprimeren (zakaj, sej poteka na 75st? in še to čist mal časa, kaj bi se lahka uničilo pri pasterizaciji razen patogenih mikoorganizmov?)

al kaj točno si mislu?

Pastrizacija nad 65°C spremeni biokodo v konzervans (natrijev askorbat) in nobeno tako živilo ni več surovo, zato ga niti bakterije brez kodiranja ne morejo presnavljati, kaj šele človek x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ok, sam sej ta maslo itak cmariš tako dolgo, da se zihr v njem spremeni še kej druzga ne sam biokoda :inocent:

pol je verjetno BZ kupovat SUROVO , surovo maslo, ker ga itak pajsaš na šporhetu, pol je verjeno dobro katerikoli maslo, sam da ma deklaracijo surovo, pa da ni soljeno :8):

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
ok, sam sej ta maslo itak cmariš tako dolgo, da se zihr v njem spremeni še kej druzga ne sam biokoda :inocent:

pol je verjetno BZ kupovat SUROVO , surovo maslo, ker ga itak pajsaš na šporhetu, pol je verjeno dobro katerikoli maslo, sam da ma deklaracijo surovo, pa da ni soljeno :8):

Nisem čisto gotov, ker ne vem, kakšni dodatki so še tam. Vsak dodatek lahko spremeni temperaturo vrelišča in če je ta pod 225°C, konzervans ne razpade :o|o:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 5 years later...

naj bo tu (tam pa naj tudi kar ostane)

 


Evo...še ena vrsta masla, ki ima menda najboljšo vrednost za naš organizem...
Ghi-prečiščeno maslo

http://www.ringaraja.net/clanek/poznate-ghee-kuhano-maslo_4126.html

http://www.radostbivanja.org/ghee-gi-precisceno-maslo/

Ghi - očiščeno maslo

http://1.bp.blogspot.com/_m5jx_QPhSKM/RiH5IeoMcAI/AAAAAAAAAA4/weCfP_9PUQw/s320/ghee_pot.pngGhi (ali ghee) je očiščeno, nesoljeno, rahlo praženo maslo, iz katerega so odstranjeni mlečni delci. Izvira iz Indije, kjer ima še danes pomembno vlogo v ayurvedi (tradicionalni indijski medicini). Ayurvedska besedila opisujejo številne telesne koristi uporabe ghija. Povečuje jatharagni (prebavni ogenj) in izboljšuje absorpcijo in asimilacijo. Vzdržuje ojas (subtilno esenco vseh telesnih tkiv), krepi možgane in živčni sistem ter izboljšuje spomin, "podmazuje" vezno tkivo ter ohranja telo gibčno. Ghi prenaša zdravilne lastnosti vsem sedmim dhatusam (dathu je osnovno tkivo v telesu. Ayurveda pozna sedem dhatus: rasa [krvna plazma], rakta [krvno tkivo], mamsa [mišično tkivo]; asthi [kostni mozeg]; majja [kosti in živci]; shukra in artava [moško in žensko reproduktivno tkivo]). Hkrati pomirja tri doshe (dinamične sile telesa): pito (ogenj in voda) in vato (zrak in eter), ter je v zmernih količinah kapho (voda in zemlja).

Kako narediti ghi?

Iz 90 dag masla nastane liter ghija. Položite neslano surovo maslo v težek, srednje velik lonec, nato pa ga postavite na srednje močen ogenj, dokler se maslo ne stopi. Pazite, da ga ne zažgete. Sedaj zmanjšajte ogenj in maslo kuhajte dokler ne zavre, nato nadaljujte s kuho pri tej temperaturi. Lonca ne pokrivajte, ker je pomembno, da voda izpari in da ostane gostejša snov. Maslo se bo spenilo in brbotalo, nato pa umirilo. Občasno ga zmešajte s kuhovnico in ga nato postrgajte z dna lonca.

V 12 ali 15 minutah bo ghi začel dišati kot pokovka in postal zlatorumene barve. Oblikovali se bodo belkasti strdki, ki se bodo ločili od ghija. Ko ti belkasti strdki postanejo svetlo kožne barve in se vrenje umiri, je ghi gotov. Takoj ga odstavite z ognja, drugače se utegne zažgati. Celoten čas kuhanja ne sme presegati 20 minut, točen čas priprave pa je odvisen od vrste lonca in grelnika.

Zmanjšamo temperaturo na minimum, kuhamo pa ga toliko časa, da postane maščoba prozorna in rahlo bakrene barve ter vidimo na dnu usedlino temne barve. Nekateri recepti priporočajo, da sproti pobiramo pene, ki nastajajo, kar pa ni potrebno. Masla ne mešamo. Preverimo tudi tako, da kanemo vanj kapljico mrzle vode, če zaslišimo pokanje, je ghi gotov.
Odstavimo ga z ognja,ghi ohladite tako da bo topel... (malce počakamo)... in ga precedimo v steklen, z vodo oplaknjen kozarec, skozi nekaj plasti čiste gaze. Kozarec zapremo in počakamo, da se ghi ohladi in zgosti. Hranimo ga lahko na sobni temperaturi ali v hladilniku, rok uporabe je neomejen.
Čisti ghi spravite v kozarec in očistite delce z dna posode.

Shranjevanje ghija

Ghi imate lahko na kuhinjski polici. Ni ga treba hraniti v hladilniku. Njegove zdravilne lastnosti se s starostjo večajo. Ne jemljite ga iz kozarca z mokro žlico, enako se izogibajte tudi vlagi, ker bi to ustvarilo pogoje za rast bakterij in pokvarilo ghi.

Zdravilni Ghi

Ghi je zelo učinkovit posrednik za prenos zelišč v globlja telesna tkiva. Zato je veliko zdravilnih zelišč kuhanih v ghiju. Znan je, na primer, shatavari ghi, brahmi ghi, tikta ghrita (grenki ghi), triphala ghi in številni drugi. Postopek je precej dolgotrajen, zato boste zdravilne ghije (kot tudi zdravilna olja) najbrž raje kupili. Če jih želite delati sami, je postopek sledeč:

  • Najprej naredite ghi po zgoraj opisanem postopku.
  • Nato ustrezna zelišča kuhajte v vodi v razmerju 1 proti 16 (1 del suhih zelišč in 16 delov vode).
  • Zelišča vrite počasi na šibkem ognju, dokler ne ostane v posodi samo četrt prvotne količine vode. Na primer, od štirih skodelic vode naj ostane ena ali od ene skodelice 1/4. Potem zelišča precedite. To bo trajalo nekaj ur.
    Tekočino lahko uporabljate kot zdravilni zvarek, v našem primeru pa jo uporabimo kot zdravilni ghi.
  • Nazadnje zmešajte skupaj enaki količini ghija in zeliščnega zvarka ter ju kuhajte na šibkem ognju, dokler vsa voda ne izhlapi.
  • Zdravilni zeliščni ghi je pripravljen

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Evo, tole imam v planu ze ful dolgo... Danes nabavila v hoferju 2 paketka bio masla in se lotila..

Mah, nisem zihr a sem pustila premalo ali predolgo casa, ni mi čist všeč ... Bomo porabili pa bom še poskušala...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

 

loesje

 

 

Spet nazaj -

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...