Skoči na vsebino

Zahodna ezoterika

aspirant

Recommended Posts

Je razlika med dlakocepstvom in natančnostjo. xrolleyesx

Hotel sem poudariti, da ni delo na sebi izbira med tem, kaj nam je všeč in kaj ne, temveč preseganje tega, in da ta všečnost ali nevšečnost ne more biti merilo za izbiro tehnike, ker si bomo zelo verjetno avtomatsko izbirali, kar se nam bo zdelo lažje in hitrejše, ne bo pa nujno primerno za nas.

Possible—but highly unlikely.
Deli na socialnih omrežjih

Je razlika med dlakocepstvom in natančnostjo. xrolleyesx

...kje v mojem textu sem zapisal da je ni???

...samo ce mislis dlakocepit pa ne bit natancen pri tem, bos izpadel cepec... jaz sem sam to hotu povedat... x:Dx

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Kot prvo nisem cepil dlak, ampak samo na nekaj opozoril. In kar sem napisal, je bilo natančno. Spiritualnega ustroja nisem mešal zraven, ker je ta bolj ali manj enak pri vseh bitjih, kolikor sem do sedaj pogruntal.
Possible—but highly unlikely.

Kot prvo nisem cepil dlak, ampak samo na nekaj opozoril. In kar sem napisal, je bilo natančno. Spiritualnega ustroja nisem mešal zraven, ker je ta bolj ali manj enak pri vseh bitjih, kolikor sem do sedaj pogruntal.

...a mislis ali ves?? x:Dx

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

..prakticiral... integralni excalibur... ....metode slavinskega mi bolj licijo na tlacenje emocij in izsiljevanje samega sebe...

...vseakor so pa bl hard... no odvisno-kakor komu pase...

Integralni excalibur prebrala, nism pa prakticirala, ker mi nekak ni potegnilo. Mi je pa blazno dobr Ključevi psihične magije - prakticirala/m, men je ql in zame deluje. pa še ene dve knjigi, k se zdele glih ne spomnim točnega naslova, iz njih potegnila kar nekaj uporabnih vaj, ki so men ql in zame delujejo.

Trenutno delam na Priročnik-u - po korakih, tko kt piše. Obenem sem začela (v bistvu delam že 1 let) tibetančke in makko - se m9i zdi, da na nek (spiritualni ne sam fizični) način delujejo name; podobno kt deluje joga.

Rada bi prebrala še PEAT (sam sem prelena za angl. verzijo).

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Ne, ni pravilno "vsakmu kokr paše", ker če bomo gledali samo to, kar nam paše, se bo vedno izbiralo najmanj boleče, da nam torej ugaja. Bolj pravilno je "vsakemu, kar je za njegov psihološki in telesni ustroj ustrezno" ali pa "vsakemu tisto, kjer čuti afiniteto".

Ni kotradiktorna izjava. Ker sem poskusil, pregledoval literaturo in mi je bila tuja, sploh izrazi. Nasprotno pa mi je karkoli z Vzhoda bilo takoj zelo blizu. A da se razumemo: to govorim zase in ne na splošno.

Se strinjam. To ne morš (no vsaj jst tega ne morm - zgleda sm prebutasta x:Dx ) ubesedit, ker enostavno ne morš ubesedit filingov/občutkov. Pač neky se ti zdi, zakaj se ti pa glih tko zdi, pa ne morš povedat (no vsaj jst ne morm; pač tko je). Eni rečejo, da čutijo na vodi, drugi majo gut in the stomach...

...izrazi so ti bili tuji???... ko si zacel prebirati vzhodnjasko literaturo ti je blo kar očuba jasno kaj pomeni karma, dharma in podobne zadeve???... x:Dx x:Dx x:Dx

kva je to tok čudnega xrolleyesx sej je men tut kaka litertura tok "čudna" oz "nedomača" da jo sicer lah preberem, sam ne bom iz nje nič vzela, ker je zame neuporabna; mi ni blizu xrolleyesx

Hotel sem poudariti, da ni delo na sebi izbira med tem, kaj nam je všeč in kaj ne, temveč preseganje tega, in da ta všečnost ali nevšečnost ne more biti merilo za izbiro tehnike, ker si bomo zelo verjetno avtomatsko izbirali, kar se nam bo zdelo lažje in hitrejše, ne bo pa nujno primerno za nas.

Se strinjam; žal se učimo (večinoma) skozi težave, ki nam pridejo v življenju naproti (moje mnenje pač) in valda, če boš mel možnost, se boš "težavi/lekciji" izognil, no vsaj jst bi se je, če bi vedla v naprej xcivx Čeprav, generalno/univerzalno gledano, je "najtežja" pot najbolj enostavna (zdej pa verjem, če morš kva sm hotla napisat - sploh k je tok netočno/nenajboljustrezno/zmeden napisano)

...a mislis ali ves?? x:Dx

xrolleyesx obešat se bo besedah...ful :palec: :xx!:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

ko si zacel prebirati vzhodnjasko literaturo ti je blo kar očuba jasno kaj pomeni karma, dharma in podobne zadeve???... x:Dx x:Dx x:Dx

Lahko hecno izpade, ampak meni se je to dejansko zgodilo. :inocent:

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Evo, meni pa niti ena niti druga ne sedeta....

Obe mi delujeta okorno, nekakšni približni opisi neopisljivih a preprostih zadev.

Ki v končni fazi, če se že slučajno malo bolj zaveš tega trenutka, kar je itak

edino kar v resnici obstaja, bolj škodujejo kot koristijo.....

Ezoterika, pa kabala pa vsa ta jajca......izvrsten material za reciklažo.... xg:Dx

Norost je vcasih najvecja modrost…

Vidim, da ste se razpisali glede Slavinskega. Imam nekaj izkušenj z njegovimi napotki. Mogoče je najuporabnejša knjiga Ključi psihične magije. Žal tudi ta knjiga ni ravno perla, vsaj kar se tiče kabalističnih osnov. A glede prakse, vsaj v uvodu, je moč najti kar nekaj uporabnega. Pogojno so uporabne še Talismanska magija in Tečaj gnostičnega okultizma. Slavinski sledi šoli D. Fortune (simbolno ozadje) in delno A. Crowleyu. Nedvomno so glede zahodnega okultizma in hermetizma zanimiva dela F. Bardona, A. Crowleya (vsi njegovi Libri - vendar pri njih silno previdno) in še mnogih drugih. A v vseh teh delih pričakuj samo osnovne napotke. Resnih navodil pa se naj nihče ne nadeja. Zahodni okultizem pač ni otroška igra, kjer bi se samo malo šel maga. Napake pri delu, nestrpnost, hlepenje po močeh ipd. lte pri jogi ne poškoduje tako zlahka, kot pri okultizmu.

Ljubitelji vzhoda pa imate lažje delo, ki zahteva več vloženega časa. Zakaj?

1. Vzhodni moralni in simbolni sistem je drugačen od našega

2. Vzhodne metode so manj direktne in ne uporabljajo katalitične vloge simbolnega sistema.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Dion Fortune je že sama po sebi bistveno bolj natančna od Crowlejya (verjetn se je mal preveč navleku), poleg tega pa je njena besedila s ključi, navodili in pojasnili naknadno opremil njen naslednik Gareth Knight...tko da, tančica tega skrivnega znanja, torej hermetičnega okultizma, se odstira :palec:
Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.

Bral sem nekaj od omenjene gospe, a je v njenem opisu simbolov zahoda preveč lukenj. Pravzaprav je predstavnik linije tradicije, ki se napaja iz latinskega prevoda Zoharja. Omenjeno delo imam doma in je bilo znotraj kabalistične okultne mistike že preseženo.
BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Hja takole, ko prebiram takšnele komentarje, me vedno zgrabi, da bi prebral in se lotil branja knjig na podobno ali tudi drugačno temo. Vseeno ali ni nesmiselno zabijat časa s prebiranjem, ko pa nimaš nekoga bolj izkušenega, da te vodi, poučuje in preverja?

A je nujno imet takega človeka v svojem življenju, če bi se želel resno ukvarjat z zahodnjaško duhovnostjo? Ne zanimajo me toliko vaše izkušnje kot pa, vaše mnenje...

Brez podpisa

Joj Kabalist, kako predvidljiv si :o|o: si ne moreš kaj x;)x

Zakaj je material (T.magija, Priročnik, Ključevi) ZATE pogojno uporaben? Si kaj preizkusil, mogoče celo prakticiral (nekaj časa xrolleyesx )?

Kar se gnostikov tiče (nekak se štejem zraven x:o)x ), nimam kake posebne afinitete do rožnih križarjev (ja, sm "slišala"/brala zanje, "poznam" jih pa ne).

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Beži stran od duhovnežev, ki med sefirami prodajajo čakre.

xrolleyesx drevo življenja je ključ po katerem lahko razvrstiš, sistematiziraš vso resnico, vključno s čakrami

to te je zgleda en mal napumpal x:Dx

duhovna scena je polna arogantnih kvazimagov, ki besno branijo svoj prav.

škoda k ni enega smajlija, ki drži ogledalo x:px :vragec: x;)x

Pa se mimogrede. Opazam tudi (morda pa se motim?)... da vecinoma ljudje o duhovnosti vedo tu in tam kaksno zrnce, bolj malo pa ve za "big picture". Kaj vem, kaksen clovek lucidno sanja, pa ze misli da je b.. za j... prijel. :) Ali pa mu uspe meditirati in ima kaksno vizijo.. ali pa mu uspe izvesti kak ljubezenski urok... whatever.. Sej to je vse fino in verjetno tudi marsikomu zabavno, ampak sumim, da se marsikdo ne zaveda kaj stoji zadaj za vsemi temi "zanimivimi pojavi". No, saj do celotne slike se da priti itak na dva nacina. "Grassroots", kot bi rekli Anglezi, kjer spoznavas posamezne fenomene in zacnes scasoma povezovati pike v vecjo sliko (seveda, ce imas sreco da spoznas dovolj pik in da so dovolj pameten, da jih znas povezati.. ampak vecina ne verjamem da je tega sposobna, pomoje moras biti ze napol genij ali prerok, da si sposoben zamisliti tako "shemo"). Drugi nacin je "top-down", kjer se s pomocjo literature, uciteljev, in ostalih virov poucis o neki celotni shemi (ta se, seveda, malce razlikuje od izrocila do izrocila) in potem skozi lastno izkusnjo prehodis pot, ki si si jo zacrtal. Razlika med tema dvema nacinoma je pac v tem, da v drugem primeru vsaj ves, kam gres, in ves kaj delas, medtem ko v prvem nacinu malo tavas tu-in-tam, preizkusas razne zanimive prakse in morda, ce imas sreco, na koncu dojames celotno sliko. Zdi pa se , da ta nacin ni dovolj usmerjen in lahko se ti zgodi da nikoli ne prides do cilja, saj ne ves, kaj naj bi cilj sploh bil (ce odmislimo floskule a la nirvana)...

x8Dx :palec:

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.

to te je zgleda en mal napumpal x:Dx

škoda k ni enega smajlija, ki drži ogledalo x:px :vragec: x;)x

x8Dx :palec:

x:Dx x:Dx x:Dx

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Joj Kabalist, kako predvidljiv si :o|o: si ne moreš kaj x;)x

Zakaj je material (T.magija, Priročnik, Ključevi) ZATE pogojno uporaben? Si kaj preizkusil, mogoče celo prakticiral (nekaj časa xrolleyesx )?

:palec: Ni vse za vsakega. In prav tako, kot po mnogih poteh lahko prideš na Triglav, je tudi mnogo različnih dobrih duhovnih poti - izbereš si pač tisto, ki tvoji osebnosti najbolj ustreza.

xrolleyesx drevo življenja je ključ po katerem lahko razvrstiš, sistematiziraš vso resnico, vključno s čakrami

Jaz bi to obrnil malo drugače. Tako čakre, kot sefiroti govorijo isto zgodbo - zgodbo o moči, njenem vplivu in prevzemanju nadzora nad močjo. In tu ima morda Kabalist prav, namreč da je mešanje tega, najmanj nepotrebno.

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

zanimiv laufa tale tema x:)x pa še janko piskerček zravn x^x

jes pa mislm, da ni nč narobe, če se kej ve o vseh sort izročil od usepovsod, sam mal bi se pa usen distancirou. tko kot use, se je tud duhovnost razvijala kraju in času primerno. pa še kšn posameznik na oblasti je lahko mal preveč posegou tud na ta področje, da je stvar sploh zabluzila. mal teško štekam, ke je fora, da se npr. žena, ko ji umre mož, živa zažge...al pa kozličke pa ovčke daruje... al pa ceu kup vina za s sabo u posmrtn žiulene,...

jebi ga, z nekim razlogom smo zdej pa kle, pa taki k smo x^x in če se mislmo najdet, se nej bi pomoje tapru spoznal, pa se pol sprejel, pa se pol radi mel... da pa to dosežeš, je pa pomoje treba mal tut svet pa žiulene okol sebe spoznat, ne sam neki študirat pa pametvat.

in če hočeš mal pogledat okol sebe, maš reeesss marskej za videt. veselja, trplenja, ljubezni, dvoma, strahu... pa da skrajšam... treba je tut na pir al pa štir. pa če se le da, ne zmer za ist šank pa z istmu kriglm iste joške zijat x;)x

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Jaz bi se pa mal dotaknu tistih sefi in caker. Za cakre vsi vemo kaj so - predvidevam. Mislim pa, da vsi ne vemo, kaj so to sefire.

A so to svetovi, a so to dimenzije ali kaj drugega. Mogoce kdo ve kako lepo uteceno razlago - nebi jaz sedaj z mojo osebno prispodobo :)

Brez podpisa

Ezoterika, pa kabala pa vsa ta jajca......izvrsten material za reciklažo....

Hja, a vsa ta jajca so del tvojega nezavednega. Hočeš ali nočeš. Vsi, ki smo gor rastli v zahodnem, krščanskem svetu, smo zelo tesno povezani s kabalističnim simbolnim sistemom. Ravno zato so smeri duhovnega razvoja, ki temeljijo na tej simboliki, za nas primernejše. Je pa res, da se velik del ljudi raje gre duhovnost, kot pa da zares naredijo na sebi kaj korenitega. Iluzijonizem je pač bistveno manj zahteven od resnične magije, a prinaša samo zunanjo spremembo, pravzaprav kozmetiko.

Mystical Qabalah je pravi biser

Prebral sem neko njeno Kabalo (v Hrvaščini), pa metode psihične obrambe in še neko drobno knjižico. A njen simbolni sistem temelji na Zoharju. Od nastanka Zoharja pa je preteklo že precej vode. A to ni pomembno. Komur njen sistem odgovarja, naj ga pač izvaja. Vendar večina žal ostaja samo pri branju. Od tega pa se ni še nihče razsvetlil.

A je nujno imet takega človeka v svojem življenju, če bi se želel resno ukvarjat z zahodnjaško duhovnostjo?

Knjige imajo samo omejen domet. V določeni fazi nujno potrebuješ izkušenega mojstra. No, resnični mojstri resnične zahodne okultne tradicije pa se ne ponujajo in ne prodajajo svoje prakse na duhovni tržnici, kjer vsakdo dviguje kundalini ali se igra čiščenje čaker. V zahodni praksi velja načelo KO JE UČENEC PRIPRAVLJEN, PRIDE MOJSTER. In ravno mojster te v kritičnem trenutku popelje na naslednji nivo. Brez mojstra enostavno ne gre.

Si kaj preizkusil, mogoče celo prakticiral

Praktično sem šel čez Ključe. Velik del tehnik je precej trivialen, a lepo ilustrurajo mehanizem magije. Je pa osnovna praksa primeren začetek (napr. dihanje). Nekatere stvari tudi danes, po mnogih letih, še kar izvajam. Pogojno so uporabne predvsem osnove kabale. Pač znova vpliv Zoharja (le tega imam doma in ga poznam).

sistematiziraš vso resnico, vključno s čakrami

Že Nosorog je omenil, da ne kaže tega mešati. Sefire in čakre sta sestavini dveh različnih simbolnih sistemov. Lahko je potegniti nekatere podobnosti, nikakor pa ne enačajev. tehnike, ki se ukvarjajo s čakrami, so bistveno drugačne od tehnik, ki se ukvarjajo se sefirami. Drevo življenje je simbolni sistem, katerega namen je opisati celotno razodevanje objektivnega univerzuma, a čakre nimajo te funkcije. S čakrami ne moreš opisati vožnje avtomobila, s sefirami pa lahko. Vendar moram takoj poudariti, da niso sefire zaradi svoje univerzalne vloge kaj boljše. Za jogija imajo takšen pomen, kot za kabalista čakre - skoraj nobenega.

Vsi, ki smo gor rastli v zahodnem, krščanskem svetu, smo zelo tesno povezani s kabalističnim simbolnim sistemom. Ravno zato so smeri duhovnega razvoja, ki temeljijo na tej simboliki, za nas primernejše.

Mešanje kabale in krščanskih sistemov se mi zdi približno tako primerno, kot mešanje kabale in čaker. Osnovna sporočila in moči, ki jih nosijo čakre, namreč nosijo v kabeli sefiroti, v krščanstvu pa te stvari najdeš v razumevanju zakramentov.

Glede na to koliko je kabala za nas primerna - men se zdi totalno neprimerna. Morda zato, ker jo uporablja tako malo ljudi in mi je tuja. Lahko folk o nečemu bere, a prava stvar je, ko to poštekaš. Da sem poštekal pravo funkcijo čaker, sem rabil 15 let ukvarjanja s tem in moje razumevanje tega je sedaj bistveno rauzlično tistemu, kar najdeš po večini knjig. Nedvomno je enako s kabalo - en kup časa in študiranja rabiš, da poštekaš neko logiko, vmes pa je veliko faz, ko misliš da štekaš, v resnici pa ne.

tehnike, ki se ukvarjajo s čakrami, so bistveno drugačne od tehnik, ki se ukvarjajo se sefirami. Drevo življenje je simbolni sistem, katerega namen je opisati celotno razodevanje objektivnega univerzuma, a čakre nimajo te funkcije. S čakrami ne moreš opisati vožnje avtomobila, s sefirami pa lahko. Vendar moram takoj poudariti, da niso sefire zaradi svoje univerzalne vloge kaj boljše. Za jogija imajo takšen pomen, kot za kabalista čakre - skoraj nobenega.

Vidiš, o temle sem govoril zgoraj. Kakor jaz nimam pravega razumevanja kabale, ti očitno nimaš pravega razumevanja lekcij čaker. Tudi v čakrah maš namreč celo zgodbo univerzuma - na prvi ravni se recimo učimo ravnanja skozi skupno identiteto in moč, ki prihaja iz družine, na višjih ravneh se individualiziramo in se postopoma naučimo ravnati s svojim umom, mislimi in energijo, na najvišji ravni sledi zavestna predaja Bogu. Vsaka izbira, ne glede na to, ali je motivirana s strahom ali vero, usmerja našo energijo. Če smo motivirani s strahom, se strah vrača v naše energijsko polje in telo, če smo motivirani z vero, se vrača milost. Da bi lahko »hodili pokončno« moramo svojo energijo priklicati nazaj iz negativnih smeri.

Kot vidiš gre torej za povsem enake pointe, kot jim lahko slediš skozi sefirote, le da je npr. meni tale čakra sistem bistveno bolj logičen.

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...