Skoči na vsebino
Pozdravljen/a na novem LN Forumu! ×

Kakšna je vaša omaka gospodična?


Recommended Posts

Predvidevam da je tu na Luni okrog 300 žensk. Vsaka pač ima svojo omako, ki jo nekako uspešno ali neuspešno pripravi svojemu partnerju in sebi. xDDx :vragec:
Nekako kot lev se ne znajdem najbolje v kuhinji in iščem kak recept za pripravo omake brez Knorovih kock in/ali Vegete, saj s temi preparati je Stanetova sol slabo pomenska.

Prejle sem eno omako hotel narediti je pa nek džuveč ratal x:Dx x:Dx. Večerjo sem kljub vsemu pojedel, pa še kar dobra je bila, ampak to ni bila omaka kakršno sem hotel narediti.


Po drugi strani tudi mislim, da tule nisem samo jaz nek antitalent za kuhanje, zato bo topic verjamem služil tudi ostalim, verjetno predvsem moškim. Pa še Stane bo lahko tako več soli prodal.

Hvala za vaše omake gospodične. xDDx

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 187
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Ne vem če sem tako hecen kot si misliš. Jem vse, nič nisem izbirčen. Tudi svinjsko, le toliko za boljšo predstave moje fizionomije x:Dx x:Dx.
Vse to pomeni, da sem pripravljen tudi skuhati vse. Samo čas za kuhanje si moram vzeti. Najrajši pa kaj takega naredim, da si lahko še drug dan pogrejem.

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Jaz piško ponavadi bolj mariniram, kot pa polivam z omako.
Če ti to kaj pomaga.....narežem na koščke in dodam zenf (po občutku, jaz ga imam rada veliko) limonin sok, rožmarin, malce paprike -po želji, česen v prahu, poper, sol* -stanetova seveda...pomaranča, curry, kapre....

evo ene simpl....piščanca popečeš, dodaš paradižnike narezane na koščke cca 20dag, soliš, popraš in počakaš da zavre, dodaš 1dcl vinskega kisa in 1 dcl vode, dodaš kapre in cmariš ene 20 min da se omaga zgosti, ter preliješ preko piščanca.

potem imaš veliko varijacij, kjer prepražiš čebulo in česen, ter ostalo dodajaš po svojem okusu, ponavadi paradižnik, cimet, klinčki, muškatni oreh

-na drobno sesekljane olive, gorčica, olivno olje in malo vode...

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
[quote name='cosma' date='30. Jun 2004 ob 23:24']evo ene simpl....piščanca popečeš, dodaš paradižnike narezane na koščke cca 20dag, soliš, popraš in počakaš da zavre, dodaš 1dcl vinskega kisa in 1 dcl vode, dodaš kapre in cmariš ene 20 min da se omaga zgosti, ter preliješ preko piščanca.[/quote]
65°C x!x x!x x!x x!x x!x x!x :onfire: :onfire: :onfire:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cosma!

Ker je moja kura na odtajevanju bom tvoj recept dol izpisal. Niti ne vem, če imam vse to doma. Bom jutri kupil, olive bom itak spustil, ker jih ne jem.
Ker sem še vedno kuhinjski kamen, bom verjetno vse skupaj naprintal. Tole mi vzame za pol študija umskega treninga.
Mimogrede. Stane pravi, da se soli pod 65 stopinj.

Aira!

Sledi topicu pa boš znala kuhati. :)

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Ne samo soli, tudi začinja. Poper, čili, peteržilj, origano itd so začimbe zato, ker glede na ostalo zelenjavo ali sadje vsebujejo mnogo več biokode že v sebi.
Nad 65°C pa se sol in C vitamin spremenita v konzervans, natrijev askorbat, torej v neprebavljivo komponento, saj bi drugače ne bila konzervans.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Andres, tudi jaz nisem neka Kuharica, ampak omake mi pa vedno ratajo x:px .

Jaz se držim samo tega pravila:
- v nizko posodo dam olje (olivno, ker pri nas na Primorskem se skoraj samo to uporablja)
- na segretem olju popražim narezano čebulo
- potem pa zmečem noter kakršnokoli narezano zelenjavo
- pustim pokrito 5 minut, da se duši
- potem dodam sol in še kako začimbo (zeleno, baziliko, majaron, poper... - odvisno od zelenjave, kaj mi paše zraven)
- malo vode dodam samo takrat, kadar je zelenjava bolj suha (na primer bučke ali paradižniki itak spustijo svojo vodo, ko jih posoliš, tako da ni treba dodajati vode - oziroma vidiš sproti, ko pomešaš)
- potem pa to cmarim (pajcam), dokler ni vsa zelenjava skuhana

Včeraj sem dobila od mame z njive fižolete (stročji fižol po slovensko x:Ix ) in bučke, pa nisem vedela, kako bi šlo to dvoje skupaj. In sem probala po tem receptu xupx in je bilo super!
Včasih mešam bučke in korenček (korenček na drobno narezan, ker se kuha dlje kot bučke), ali pa grah in paradižnik, ali pa kar tisto mešano zmrznjeno zelenjavo za mineštre...

Če pa delam z mesom: na majhne koščke narezano meso najprej popražim skupaj s čebulo, da ni več rdeče (da posvetli), šele potem dodam zelenjavo, začimbe... in pajcam... Vmes vsake toliko premešam, da vidim, če je dovolj vode in če se mi ne prijema na posodo.

Ne vem, če si mislil take omake, ker to so menda bolj zelenjavne prikuhe. Ampak kakih drugih omak jaz sploh ne delam, tako da ti bo najbrž še kaka druga kuharica kaj napisala. Ti pa izberi in uživaj v kuhi in jedači. :palec:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tamara!

Me prav veseli da si druga od cca 300 gospodičen tule, tudi ti prispevala svojo omako. Saj nekaj takega sem mislil tudi sam. Naj bo karkoli užitnega, samo da ni suho. :)

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x^x x^x x^x

Še to: ko si omenil vegete pa to... jaz nikoli ne uporabljam takih in drugačnih že pripravljenih dodatkov, ampak samo začimbe v zelo majhnih količinah. Ne maram, da ima jed okus po začimbah, ampak samo vonj. Okus mora ostati po zelenjavi ali mesu.
Pa tudi nikoli ne dodajam moke za zgostitev. Če je potrebno (kar je redkokdaj - samo če vlijem preveč vode), dodam hruhove drobtinice.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
[quote name='Tamara' date='1. Jul 2004 ob 00:16']- potem pa zmečem noter kakršnokoli narezano zelenjavo
- pustim pokrito 5 minut, da se duši
- potem dodam sol in še kako začimbo (zeleno, baziliko, majaron, poper... - odvisno od zelenjave, kaj mi paše zraven)
- malo vode dodam samo takrat, kadar je zelenjava bolj suha (na primer bučke ali paradižniki itak spustijo svojo vodo, ko jih posoliš, tako da ni treba dodajati vode - oziroma vidiš sproti, ko pomešaš)
- potem pa to cmarim (pajcam), dokler ni vsa zelenjava skuhana[/quote]
A vidiš Andres, nepoboljšljive, vse sol in surove začimbe cmarijo do strupa :C: xcivx xcivx :vragec: :eek: :o|o:
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kaj zdaj. Bom delal omako brez biokode ali z biokodo? Stane kot vse to razumem daje zelenjavo, začimbe notri in potem dolgo dolgo kuha, ker je pod 65 stopinj.

Hmm. Zanimivo tole s 65 stopinjami. Tudi prostozidarstvo ima neko vezo s tem [url="http://www.nenavadno.com/slomason_kranj.html"]kot sem nekoč za kranjski primer izračunal.[/url]

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Tudi tako se da, traja pa kuhanje ustrezno bolj dolgo.
Enostavneje pa je dodati zdravo sol in začimbe, ko je omaka pripravljena in kuhana, kar pa tudi ne sme trajati več kot nekaj minut, ne ure. x;)x
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

No stanči, saj sem se malce poboljšala, zdaj solim ko je že na mizi x:Dx ...ampak avtomatsko pišem, sol, poper...blabla....

Andres oliv ne ješ :sori: ...meni so mega, jaz jih lahko povsod zraven jem. Aha sem se spomnila še ene varijante z piško, ki sem jo oboževala kot otrok, zdaj je pa že ene 100 let nism jedla....Ko je piška pečena (na štedilniku) vzameš meso ven, not pa streseš grah in dodaš malce vode mal potenstaš in je gotovo. Zraven sem pojedla še goro pire krompirja....to pa ja ni težko....upam, da grah pa maraš.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

 

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Obožujem gobovo omako iz jurčkov in lisičk! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
[quote name='contesa' date='1. Jul 2004 ob 09:08']Obožujem gobovo omako iz jurčkov in lisičk! x:px[/quote]
Recept, recept x:px :8):
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Cosma!

Grah jem in vse povrsti tudi, ravno pri olivah se pa nekako zatakne.
Bom naredil kako omako za h kuri. Verjetno jutri, ko prideta otroka sem čez vikend. In še ime bo dobro če jima rečem, da je to Cosma kura in Cosma omaka x:Dx x:Dx

Naslednjič bo seveda Tamara lamb in Tamara omaka. Sedaj pa je na vrsti Contensa ali katera druga od morebitnih 300 članic s svojo omako. Stanetova sol je seveda obvezno zraven.

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Andres, kul tema! x8Dx :palec:

Ob tolikih kuharicah pa se vzdrzim... nimam nekih tezkih receptov namrec, ker vedno kuham in vse delam po obcutku; torej ne uporabljam meric, namesto okusam voham... ipd.

Furam tako, da uporabim tisto, kar je doma - tako doma nikoli ne sme manjkati cebula in cesen - s tem lahko naredis svasta... pa se malo pogledas po hladilniku, pa je.
Veget in tega ze desetletje ne uporabljam.
ne smes zazgat, trso zelenjavo in sestavine dajem postopoma - npr. korenje najprej, petersilj na koncu. Solim na koncu in malo v zacetku - v zacetku za gusht, da se prepoji okus, na koncu pa za zdravje.
Prav tako postopam s cesnom. :palec:
Moke ne uporabljam, ce pa, pa zadnje cajte kostanjevo (po tem, ko me je navdusila Astra), sicer pa ze nekaj let gorcicno.
Moja omaka je preprosta, uporabim malo sestavin, a je nad... slisi se ne atraktivno, zato se ne stulim v teme, ampak je pa njami.
Uporabljam OGROMNO zelisc, najraje imam majaron, setraj, baziliko, lovor, ... ... rozmarin... ...

Vcasih za testenine naredim paradajzovo omako - imam ful razlicnih paradajzov - mezgo, domaco mezgo s Hvara (nekaj najboljsega), suh paradajz in ko je, svezega.
Vsec mi je spinacna omaka za testenine...
Pa tudi vsec so mi recimo samo z maslom in sirom, lahko dodas jajc in speh.

saj pravim, uporabim, kar je doma.
Manj je vec, oz. manj je doma, boljse je - ali pa zato, ker imam venero v biku in ker sem zaradi sco pri teh stvareh pravzaprav minimalist. :palec:

Upostevas se: paradajzaste stvari dajes na koncu, solis na koncu, mesa ne solis, solis na koncu, paradajz das, ko je meso ze zmehcano, sicer se pocasneje zmehca.
Itd...

[color="grey"]saj imamo kaksne podobne gospodinjske teme z nasbveti ze, samo tega foruma nisem nic popravljala niti osvezevala - bom itak drugace uredila, s podforumi in vsem...[/color]

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prav fino mi je to slišat, "manj je doma boljše je". Pri meni je precej nekih podvojenih stvari, v trgovini grem pa mimo. Danes sem šel recimo mimo čebule, doma pa ne vem, če je še kakšna.

Andres
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Lahko pa pac pogledas malo po hladilniku, aha, naredis testenine s parimi siri - das sir, parmezan pa se kaksen feta sir ali kaj takega... pa je...
Ti zapasejo 'rdeci' - ok, vzames mezgo, to imas ziher doma (sicer pa si raje kupi pasteriziane pelate in jih zmixaj, ce se niso)...
Ze ko das olje gor, das lohk par cesnov (celih, da ti jih ni treba seckati in jih bos kasneje pobral ven, ne bo zazgan cesen, ampak jed bo imela prijeten okus in vonj)... pa je to skoraj ze to... :palec:

Lahko pa kupis in si v omaki pripravis brokoli in podobno zelenjavo, ki pa meni bolj sede z rizem...
Zdaj poleti so aktualne tudi bucke, ki so zelo hvalezne za omako - nimajo pretiranega specificnega okusa, imajo voljnost, prepojijo se z drugimi okusi, ker so precej nevtralne, vsebujejo pa dosti vode in so specialne zdrave, se posebej za tipe zaradi prostate. x^x

Riz lahko skuhas posebej in naredis omako, ki ti bo tukaj svetovana, recimo, lahko pa naredis rizibizi ali rizoto...
Sploh ne rabis graha, rabis samo cebulo, cesen, kroenje in paradajz in gate trga lohk tak rizi-bizi. x^x x:px

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...