Skoči na vsebino

Kakšna je vaša omaka gospodična?


Recommended Posts

No ja. Najrajši bi imel eno omako za 365 dni. Vem vem preobjede bi se, ampak praktična pa taka omaka je. Časovno bi se tudi obnesla.

Ampak ne. Jutri grem v trgovino, kupit verjetno tisto kar že imam. x:Dx Ponavadi je tako no.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Jaz vedno delam tako - pišem listke. Zadnjič nisem našla kemičnega, pa sem pisala z enim debelim flumastrom... in potem sem po Mercatorju hodila z listom A4 format.  x:Ix  :8):

Si te predstavljam x:Dx :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tamara. Doma imam ful enih blokcev. Zapisujem si seveda nič ne, ker vedno sproti sam sebi zatrjujem, da si bom zapomnil, ali pa sem tudi len, da bi si pisal neke pol pomembne stvari.

Ampak nekaj bom moral narediti, ker samo po Majaron ne bom v trgovino hodil.:)

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Tamara, se spomnim iz otroštva, ne vem, ali je bila taka moda ali kaj, da so si gospodinje iz soseščine med sabo sposojale vse sorte. Otroci smo pa bili tisti kurirji, ki smo dirkali, teta ta teta ona, mama vas prosi, če ji posodite liter mleka, pol kile kruha, eno čebulo....je pozabila kupiti, jutri vam vrne. Nekoč pa je bilo zadnjič, ker sem se uprl, da njene pozabljivosti pa ne bom več podpiral, naj gre kar sama, če je toliko butasta, naj si pa na listek napiše, da ne bo pozabila.

Ne vem več, kako se je moj upor zaključil, ni važno, toda bolj ko razmišljam, po sol me pa menda ni nikoli poslala.

Tamara, sol imaš na svojem listku, ali ti je to toliko v krvi, da ti je nikoli ne zmanjka :8): x:Dx x;)x x:px

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nekoč pa je bilo zadnjič, ker sem se uprl, da njene pozabljivosti pa ne bom več podpiral, naj gre kar sama, če je toliko butasta, naj si pa na listek napiše, da ne bo pozabila.

Je bila pa res cudna.

Pomankljivo oblecena bi hodila okoli, bi staknila prehlad...no, nosila bi robec, na njem pa bi vozel naredila-ne bi nikoli nic pozabila...:eek: x:Dx x:Dx x:Dx

 

So vcasih ljudje neiznajdljivi.... x^x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

...ampak praktična pa taka omaka je. Časovno bi se tudi obnesla. ...

x:o)x x:Dx x:Dx x;)x :palec: :palec:

Andres, Andres, kok ti mene nasmejis vcasih... xDDx x:o)x

 

Tistegale pildka pa tudi jaz pol ne stekam. x:)x

 

Bi moral nasga v amdamu videt. x;)x :vragec: x:px

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Vidim, da ste tudi vi eni tistih, ki moje pisave ne znajo prebrati. In celo z velikimi pisanimi sem pisal. Na listku piše: Wetos, Kruh, mleko, čebula.

Hja. Prinesel sem domov še piškote, jogurte, krompir, čestitko za rojstni dan, lepilo ++.

No, potem sem normalna stvar začel omako delat. Otrokoma sem rekel, naj malo stiskata paradajz in tako je tudi bilo. Ampak tega je bilo preveč, zato je bila omaka kisla.

Kaj sem dodal. Vse kar sem v omari našel. Čebulo, česen, paradajz, naribano zelje, zenf. No, za mero nisem ravno vedel, koliko naj ga dam. Sem hotel s ta veliko žlico v kozarec, pa ni šla notri. Potem sem pa dve ta mali, morda tri uporabil. Na koncu ko sem opazil, da je ta omaka resda nekoliko kisla sem daš še kokosovo mleko, tako da je vse skupaj malo ublažilo. Ampak kislo je še vedno.

Časa je sicer zmanjkovalo, da bi krompir pekel, sem pa riž skuhal. In piščanca sem spekel.

Kaj naj dodam. Lačen bi si ob tej hrani prste polizal, ampak meni je šlo pa bolj težko dol. Sploh pa otroka nista jedla omake, ampak sta rajši uporabila tisto kupljeno sojino. Ah, kaj čem. Dan omake je torej za mano, ni pa jo ratalo za 365 dni. xcivx

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če ti ni do tega, da bi kupil tisto kar že imaš, si doma napiši na listek, kaj rabiš.

Jaz tud z listki letam po trgovini vedno. Tud iz tega razloga, pa da ne kupujem kao nepotrebnih stvari, pa da ne pozabim kaj.......no, pa se še vseen kaj neplaniranega obvezno v vozičku znajde, pa ne vem kako? :inocent:

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
no, pa še vseen kaj neplaniranega obvezno v vozičku znajde, pa ne vem kako?  :inocent:

Daj si v žep samo en listek, Jurja x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Andres... če imaš rad zelenjavne omake k mesu (ali pire krompirju, recimo), evo še en receptek...

 

na olivnem olju na hitro prepražiš strt česen, drobno narezan korenček in peteršilj, nato dodaš obarjen, na koščke narezan stročji fižol (ali bučke, malancane, ohrovt - skratka - po izbiri, oz., kar imaš na voljo), dodaš tudi na drobno narezan paradižnik in malo potenstaš... na koncu dodaš žlico kisle smetane, odstaviš, posoliš in povrhu še malo svežega peteršilja (na drobno sesekljanega - of kors)...

 

paradižnikovo omako za testenine naredim takole: na olivnem olju prepražim strt česen, dodam pelate, malo sladke paprike (in nekaj sesekljanih oliv, ki jih ti ne maraš)... odstavim, posolim, potresem malo origana in dodam še svežo baziliko...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mateja!

 

Se bom držal tvojega recepta. Kot tudi recepta vseh ostalih. Me pa veseli, da ste take omakarice tu. To vse daje tudi kak drug kazalec xDDx ga še razčlenjujem. :palec:

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

CACIKI

 

 

1 kumara

1 žlička zdrave soli

3 žlice drobno sesekljane poprove mete

1 strt strok česna

1 žlička sladkorne sipe

200 ml nemastnega gostega jogurta

 

Kumaro olupimo, podolgem prerežemo in z žličko odstranimo semena. Kumaričino meso tanko narežemo in posolimo. Počakamo 15-20 minut. Sol bo kumaro zmehčala in izvlekla iz nje morebitne grenke sokove. V skledi zmešamo meto, česen, sladkor in jogurt. Kumaro oplaknemo pod tekočo vodo. Dobro odcedimo in zmešamo z jogurtom. Ponudimo mrzlo. Krasna priloga k perutnini iz žara, kot solata ali kot omaka za pomakanje.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

GVAKAMOLA S SUROVO ZELENJAVO IN SADJEM

 

Omaka pripravljena z grahom namesto avokadom. Ta različica prihrani maščobo in kalorije, ne da bi prizadela okus.

 

Za 4-6 oseb

 

350 g odtajanega zmrznjenega graha

1 strt strok česna

2 sesekljani spomladanski čebuli

1 žlička drobno naribane lupine in sok 1 limete

1/2 žličke zmletega laškega kumina

brizg tabasca

1 žlička nizkokalorične majoneze

2 žlici sesekljanih koriandrovih ali peteršiljevih listkov

zdrava sol in črni poper

ščepec paprike in rezine limete za okras

 

 

Zelenjava in sadje

 

6 mladih korenčkov

2 stebli stebelne zelene

1 rdeče namizno jabolko

1 hruška

1 žlica limoninega ali limetinega soka

6 storžkov male koruze

 

 

Grah,česen, spomladansko čebulo, limetino lupinico in sok, laški kumin, tabasco, majonezo, sol in črni poper, damo za nekaj minut v mešalnik in gladko obdelamo.

Dodamo sesekljan koriander ali peteršilj in obdelujemo še nekaj sekund. Preložimo v servirno skledo, pokrijemo s folijo in damo za 30 minut v hladilnik, da se bo okus popolnoma razvil. Pripravimo zelenjavo in sadje. Korenčke obrežemo in ostrgamo. Zelenini stebli po dolgem razpolovimo in narežemo na koščke, dolge kot korenčki. Jabolko in hruško razrežemo na četrtine, razpečkamo in narežemo na tanjše krhlje. Pomakamo jih v limonin ali limetin sok. Skupaj s koruznimi storžki razporedimo na pladenj. Gvakamolo potresemo s papriko in okrasimo s spiralasto zvitimi rezinami limete.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Contesa.

 

Predvidevam da se prebijaš med prvih 300 LF omakaric. Cool.

Tista prva omaka mi nekako ne gre, ker kumar ne jem. Se mi čoravo spahuje, (beri riga) po njih. Ta druga in tretja sta veliko boljši. Bom enkrat poskusil.

 

Kaj pa je to Limeta? Verjetno o limoni govoriš.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Andres, kumare imajo veliko C-vitamina in riganje in spahovanje je samo signal, da v kombinaciji primanjkuje soli.

Tudi kolcanje je tak znak in če se ti zgodi, le ščepec zdrave soli na jezik in konec x;)x

Je pa nerodno, če ravno takrat katera misli nate, te bo takoj pozabila x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tista prva omaka mi nekako ne gre, ker kumar ne jem. Se mi čoravo spahuje, (beri riga) po njih.    Ta druga in tretja sta veliko boljši. Bom enkrat poskusil.

 

Kaj pa je to Limeta? Verjetno o limoni govoriš.

 

Andres

Andres!

Verjetno si kumare vedno užival v kombinaciji s semeni(ker mnogi naredijo to napako in jih ne odstranijo-ravno te pa so razlog spahovanja, ker so težko prebavljive), če jih odstraniš, tudi težava izgine. Verjemi je preizkušeno! x:)x

 

 

Limeta je sorodnica limone,veliko manjša, bolj okrogla,zelene barve in izrazitega okusa. Odlična tudi za razne osvežilne pijače in sploh jedi, kjer želiš močnejši okus! :palec:

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Contesa, glej, na to pa nisem niti pomisli, toda to o semenih drži. Največ vitamina je ravno v semenu, pa tudi začimba poper je pravzaprav seme, kot še nekatere :palec:

Ampak, mene tudi kumaričina semena ne motijo več, včasih pa kumaric še pogledati nisem smel x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Contesa

 

Kumare sem vedno jedel v solati. Mislim, da se me ta odpor drži še od otroštvotva, ko sem bil pri stari mami en mesec in smo šli na polje delat, potem so mi pa dali kumare za jesti in sol.

Sem jih pa vedno jedel, če sem že moral, s semeni, ampak če se le da, bolj čebulo ven poberem iz solate kot pa kumare.

 

Stane.

 

Zanimiva povezava o pomanjkanju soli in kumarami. Na to niti pomislil nisem.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...