Skoči na vsebino

Kakšna je vaša omaka gospodična?


Recommended Posts

x:Dx Ene tri štiri, še napišem, potem pa naj še kdo drug! x8Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Contesa - 365 je kar cifra, torej zazelenih je cimvec omak!

Sploh tvojih, ki so atraktivne in okusne, pa v vecini tudi preproste, pa se tako lepo pregledno podas recepte. :palec: x^x

 

Edina pripomba (poleg omenjenega zame pretiranega masla, moke, smetan in tega) - je barva fontov... :sori: svetlo roza, za recept, nic ne vidis, daj, spremeni, pliz...

Da so pa barve, je pa dbest, samo boljse je, ce se vidi bolje. :palec:

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

MADEIRSKA OMAKA (omako ponudimo h kuhanemu jeziku)

 

 

 

1 srednje velika čebula

50 g mesnate slanine

2 srednje velika paradižnika

1 vrečko zamrznjene jušne zelenjave

25 g masla

25 g moke

3/8 l vode

zdrava sol

limonin sok

sladkor

4 žlice madeire

 

 

Čebulo narežemo na drobne kocke, paradižnike operemo, ju razpolovimo,izrežemo peclje, nato pa ju narežemo na majhne koščke. V ponvi razpustimo kocke slanine in na njej zdušimo narezan paradižnik, čebulo in zmrznjeno zelenjavo. V drugi posodi razpustimo maslo in na njem opražimo moko, da postane skoraj temno rjava. Prilijemo vodo, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Nato damo v omako zdušene sestavine, omako zavremo in pustimo, da vre približno 15 minut, potem pa jo pretlačimo skozi cedilo in začinimo s sladkorjem in limoninim sokom, še malo prevremo, potem pa jo malce ohladimo, dodamo zdravo sol in madeiro.

 

 

 

POLJSKA OMAKA (to omako ponudimo h krapom,lahko pa tudi k drugim ribam)

 

 

 

30g medenjakov

2 srednje debeli čebuli

20 g masla

10 g moke

1/8 l vode

1/4 l piva

2 žlici drobno narezane jušne zelenjave

4 poprova zrna

2 pimentovi zrni

1 nageljnovo žbico

1 majhen lovorov list

zdrava sol

limonin sok

sladkor

3 žlice rdečega vina

 

 

Medenjake razdrobimo,olupimo čebuli in ju narežemo na rezine. V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo moko, da postane skoraj temno rjava, prilijemo vodo in pivo in stepemo z metlico za stepanje. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Primešamo medenjakove drobtine, narezano čebulo,zelenjavo in začimbe. Omako zavremo in pustimo da vre približno 30 minut, nato pa jo pretlačimo skozi cedilo, ohladimo na primerno temperaturo(65 stopinj)in dodamo še sol, limonin sok, sladkor in rdeče vino.

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec:

in :palec: :palec: , da se prilagodis in da ostajas vseeno sebi zvesta x^x x;)x :vragec:

(* ni vec roza, pac pa je magenta ali pac barvno mocnejsi font, a v -barvno- istem stosu x;)x). :palec: :palec: x;)x x^x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

OMAKA IZ SLANINE (ponudimo jo k stročjemu fižolu,krompirjevim cmokom,krompirju v oblicah ali izgubljenim jajcem)

 

 

 

1 srednje debela čebula

50 g mastne slanine

20 g bele moke

3/8 l juhe(telečja,kurja)

1/2 lovorovega lista

2 nageljnovi žbici

2 žlici jabolčnega kisa

zdrava sol

sladkor

 

 

 

Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke in pražimo v ponvi tako dolgo, da porumeni, nato ju vzamemo iz posode. Na razpuščeni maščobi med mešanjem pražimo moko, da porjavi, prilijemo juho, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Dodamo nageljnovi žbici in lovor in prepraženo čebulo in slanino. Omako zavremo in kuhamo približno 5 minut. Nato jo ohladimo dodamo kis, sladkor in sol. Preden jo postrežemo vzamemo iz nje lovor in žbice.

 

 

 

GOBOVA OMAKA IZ JURČKOV IN LISIČK (k testeninam,krompirju,njokom,svaljkom...)

 

 

20 dag jurčkov

20 dag lisičk

1 srednje velika čebula

4 žlice masla

1 žlica moke

1 žlica sesekljanega peteršilja

2-3 stroke česna

pol žlice sesekljane bazilike

pol žlice sesekljanega drobnjaka

2-3 žlice kisle smetane

zdrava sol

 

 

Sesekljano čebulo prepražimo na maslu,da zarumeni, zatem dodamo očiščene,oprane in na lističe zrezane gobe, ter jih dušimo približno 15 minut, da voda izpari.Nato potresemo s peteršiljem,drobnjakom,baziliko in strtim česnom, pomokamo, ter vlijemo toliko vode, da so gobe pokrite. Ko zavre kuhamo vse še približno 15 minut.Malce ohladimo, dodamo zdravo sol in kislo smetano!

Moja najljubša omaka,če ji dodaš kruhove cmoke ali njoke, imaš dobro in nasitno kosilo! x:px

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Me veseli, da si tako aktivna omakarca postala.

Še bolj zanimivo, ker si ti ravno iz ta mlade generacije, tistih ta starejših ali pa vsaj takih v mojih letih, ki bi omake kar iz rokava stresale pa očitno ni.

Fino Contensa.

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

tole pa recepti moje mame (blazotno dobre omakce dela) x:px

 

GOVEJI ZREZKI V OMAKI:

 

cel kos mesa posoliš (verjetno bi se dalo tudi po Stanetovo - na koncu) daš v pečico, skupaj z vso jušno zelenjavo, česnom, lovorjem, celim poprom, timijanom in koščkom slanine (pokrij s folijo in ves čas zalivaj - 2 uri na 180 st.). Ko je meso pečeno, ga nareži na kose (pribl. 1 cm debele), zelenjavo zalij, ko prevre, jo spasiraj, dodaj kislo smetano, senf in rdeče vino. (Ponudiš s kruhovimi cmoki, pečenimi svaljki ali dušenim rižem).

 

 

JETRCA V OMAKI:

 

čebulo prepraži, nareži jetrca, dodaj malo moke, sladke paprike, majaron, lovor, poper, zalij z vročo vodo in nakoncu dodaj kislo smetano in sol (njamsi, skupaj s pire krompirjem).

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mateja!

 

Hvala za dve omaki. Tista ta prva ni še za mene. (strokovna podkovanost x:Ix )

Ta druga bi pa že bila. Bom enkrat to naredil. Sicer pa, še dobro da so mame nekaj naprej prenesle.

Kdo ve, morda vas čez deset let vprašam za recept za kako potico. Z receptrom od mam seveda.

 

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tudi jaz obožujem omake. Naj dodam nekaj svojih receptov!

 

 

Poleti zelo paše drobnjakova omaka, ker se ponudi hladna. Je pa se z govedino iz juhe.

 

DROBNJAKOVA OMAKA

2 jajci

olje, kis

drobnjak

Jajca skuhaj, pretlači rumenjake, beljake sesekljaj. Rumenjakom dodaj 2 - 3 žlice olja in dobro premešaj. Temu dodaj beljake, kis, sol in drobno sesekljan drobnjak.

 

 

Še ena mrzla! Ta pa paše z divjačino, pa tudi z ostalim mesom!

 

SADNA OMAKA

2 pomaranči

2 limoni

20 dkg ribezovega želeja

2 žlici gorčice

1 dl rdečega vina

Pomaranče in limone tanko olupi. Olupke zreži na tanke rezance in jih na slani pari skuhaj do mehkega. Stisnjen sok pomaranč in limon dodaj ribezovemu želeju in vinu. Dodaj še gorčico in mehke olupke. Vse skupaj pretlači. Omako ponudi ohlajeno!

 

 

Tale pa paše skoraj povsod! H krompirju, testeninam, govedini...

 

KUMARIČNA OMAKA

2 kumari

olje

sladkor

čebula

2 žlici moke

smetana

kis

Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.

Ne jemlji stvari pretežko, toda vzemi jih in zmagal boš!

(Bob Dylan)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.

Kje je tu napaka :eek:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sol je potrebno dodati ob koncu kuhanja, da se ne izniči njena vrednost! x^x x:Dx

Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari.

 

HONORE DE BALZAC

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo.

 

Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...

 

Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. ;)

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo.

 

Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino...

 

Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. ;)

Zakaj pa odvzemati kumaram Cvitamin, ki ga je največ v tej vodi, saj je vodotopen :eek:

Kaj za obrazno masko jih tudi odcejaš :eek:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne. x^x

ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.

 

p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Plesalka se je torej vključila s svojim Tangom in Drobnjakasko omako. Me prav veseli. Verjetno je sedaj že kakih 7 gospodičen oddalo vsaj eno svojo omako. Celo eno od mame, torej ta staro še, sm zabeležili.

Ampak mene pa zanima kaj je to sploh drobnjak. A je kakšna bolj preprosta beseda za. Menda ja ne gre za drobtine? xDDx

 

Andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

To je blagega alium okusa (cebulne sorte), navadno se ga nasecka v juho, po krompirju, na solato, za v sendvic...

... tak zelen... hm, kot travica, samo da je okrogel in votel kot cisto stanjsan in zmanjsan zeleni del pora recimo. xDDx

Mislim, da ponekod temu recejo snitlof (lahko pa da sem se kaj zmotila, jaz uporabljam besedo drobnjak).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne.  x^x

ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe.

 

p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.

A veš, da imaš prav. Če jih kuhaš, je bolje predhodno odstraniti C vitamin, da nastane čim manj konzervansa :eek:

Bravo :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

heh, no vidis, ti si kemik, ti najdes odgovore, jaz pa samo ravnam po filingu. x^x x8Dx :palec:

A ves Stane, ko sem tamle rekla, da sem latinscino pisala minus dve?

Prav je pa tudi, da povem, da sem enkrat kemijo pisala + 5 in sploh sem bila kao 'nadarjena', imela ful tock pri kemiji, hecno v bistvu.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

x^x x^x

 

Tudi alkimist je nasel doma, na svojem vrtu vse kar je rabil, najvecje in najbolj ucene resnice pa so bile zakodirane v smaragdu!!! x^x x^x x^x :palec:

Dbest.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Andres, kot ena preklica, ja... ;)

 

Pomembno - to das ko je ze kuhano, natrosis po jedi, tega ne kuhas in ne cmaris.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tako. Moja omaka je fertik. Kljub temu, da je fantastičnega okusa, za razliko od zadnjič ko je bilo nekako kisla zaradi preveč zenfa, sem danes zadovoljen. Od vsake omakarice v tej temi sem malo pobral, največ pa seveda iz moje denarnice xDDx tako da je fertik. Joj, pa še za jutri bo, manjka mi torej 363 dni, da bi imel te omake dovolj za celo leto.

Ampak sem po drugi strani razočaran, ker jaz sem vednarle delal neke vrste omako, ampak mi je šele sedaj jasno, da če mečeš v ponev 1 kvadratni centimeter velike kose paprike niti ne more biti tekoča omaka. Genij seveda nisem, a bo mogoče kdaj tudi omaka tekoča, ne le kisla kot zadnjič.

In seveda. Zdravo Stanetovo sol sem uporabil pod 65 stopinjami. Ravno tako ostale začimbe. Biokoda se nekako reformira v mojem trbuhu. Kot bi čutil, se mi zdi xDDx .

 

andres

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Mačomaka

Recept Sedani iz Margutte je iz ene meni najljubših kuharskih knjig o italijanskih omakah za testenine Sončna kuhinja. Nisem še delal po njem, a enkrat bo gotovo prišel na vrsto

 

400 g sedanov (tudi maniche, rigatoni, tortiglioni - skratka veliiiki!)

400 g pločevinka paradižnikovih koščkov v paradižnikovi omaki

100 g masla

100 g hamburške slanine

1,5 dl sladke smetane

nariban sir (parmezan)

2 kozarčka vodke (6-10cl)

 

Pristavimo vodo za testenine, hkrati pristavimo veliko ponev z maslom in na tanke rezine narezano slanino. Ko postekleni, dodamo paradižnik iz pločevinke in malo ukuhamo (10-15 min, lahko se malo potlači z ročajem za pire). Prilijemo smetano in prevremo. Testenine odcedimo, stresemo na omako, dodamo nariban sir in nekaj minut mešamo nad ognjem. Nazadnje polijemo z alkoholom in zažgemo (flambiramo - vodko bi upal zamenjati edino s kakim vinskim žganjem tipa konjak). Še malo premešamo in takoj postrežemo.

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...