contesa 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 Ene tri štiri, še napišem, potem pa naj še kdo drug! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 Contesa - 365 je kar cifra, torej zazelenih je cimvec omak!Sploh tvojih, ki so atraktivne in okusne, pa v vecini tudi preproste, pa se tako lepo pregledno podas recepte. Edina pripomba (poleg omenjenega zame pretiranega masla, moke, smetan in tega) - je barva fontov... svetlo roza, za recept, nic ne vidis, daj, spremeni, pliz...Da so pa barve, je pa dbest, samo boljse je, ce se vidi bolje. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 MADEIRSKA OMAKA (omako ponudimo h kuhanemu jeziku) 1 srednje velika čebula50 g mesnate slanine2 srednje velika paradižnika1 vrečko zamrznjene jušne zelenjave25 g masla25 g moke3/8 l vodezdrava sollimonin soksladkor4 žlice madeire Čebulo narežemo na drobne kocke, paradižnike operemo, ju razpolovimo,izrežemo peclje, nato pa ju narežemo na majhne koščke. V ponvi razpustimo kocke slanine in na njej zdušimo narezan paradižnik, čebulo in zmrznjeno zelenjavo. V drugi posodi razpustimo maslo in na njem opražimo moko, da postane skoraj temno rjava. Prilijemo vodo, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Nato damo v omako zdušene sestavine, omako zavremo in pustimo, da vre približno 15 minut, potem pa jo pretlačimo skozi cedilo in začinimo s sladkorjem in limoninim sokom, še malo prevremo, potem pa jo malce ohladimo, dodamo zdravo sol in madeiro. POLJSKA OMAKA (to omako ponudimo h krapom,lahko pa tudi k drugim ribam) 30g medenjakov2 srednje debeli čebuli20 g masla10 g moke1/8 l vode1/4 l piva2 žlici drobno narezane jušne zelenjave4 poprova zrna2 pimentovi zrni1 nageljnovo žbico1 majhen lovorov listzdrava sollimonin soksladkor3 žlice rdečega vina Medenjake razdrobimo,olupimo čebuli in ju narežemo na rezine. V ponvi razpustimo maslo in na njem med mešanjem prepražimo moko, da postane skoraj temno rjava, prilijemo vodo in pivo in stepemo z metlico za stepanje. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Primešamo medenjakove drobtine, narezano čebulo,zelenjavo in začimbe. Omako zavremo in pustimo da vre približno 30 minut, nato pa jo pretlačimo skozi cedilo, ohladimo na primerno temperaturo(65 stopinj)in dodamo še sol, limonin sok, sladkor in rdeče vino. Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 in , da se prilagodis in da ostajas vseeno sebi zvesta (* ni vec roza, pac pa je magenta ali pac barvno mocnejsi font, a v -barvno- istem stosu ). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 OMAKA IZ SLANINE (ponudimo jo k stročjemu fižolu,krompirjevim cmokom,krompirju v oblicah ali izgubljenim jajcem) 1 srednje debela čebula50 g mastne slanine20 g bele moke3/8 l juhe(telečja,kurja)1/2 lovorovega lista2 nageljnovi žbici2 žlici jabolčnega kisazdrava solsladkor Čebulo in slanino narežemo na drobne kocke in pražimo v ponvi tako dolgo, da porumeni, nato ju vzamemo iz posode. Na razpuščeni maščobi med mešanjem pražimo moko, da porjavi, prilijemo juho, stepamo z metlico in pazimo, da ne nastanejo grudice. Dodamo nageljnovi žbici in lovor in prepraženo čebulo in slanino. Omako zavremo in kuhamo približno 5 minut. Nato jo ohladimo dodamo kis, sladkor in sol. Preden jo postrežemo vzamemo iz nje lovor in žbice. GOBOVA OMAKA IZ JURČKOV IN LISIČK (k testeninam,krompirju,njokom,svaljkom...) 20 dag jurčkov20 dag lisičk1 srednje velika čebula4 žlice masla1 žlica moke1 žlica sesekljanega peteršilja2-3 stroke česnapol žlice sesekljane bazilikepol žlice sesekljanega drobnjaka2-3 žlice kisle smetanezdrava sol Sesekljano čebulo prepražimo na maslu,da zarumeni, zatem dodamo očiščene,oprane in na lističe zrezane gobe, ter jih dušimo približno 15 minut, da voda izpari.Nato potresemo s peteršiljem,drobnjakom,baziliko in strtim česnom, pomokamo, ter vlijemo toliko vode, da so gobe pokrite. Ko zavre kuhamo vse še približno 15 minut.Malce ohladimo, dodamo zdravo sol in kislo smetano!Moja najljubša omaka,če ji dodaš kruhove cmoke ali njoke, imaš dobro in nasitno kosilo! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 7. julij 2004 Avtor Prijavi Deli 7. julij 2004 Me veseli, da si tako aktivna omakarca postala. Še bolj zanimivo, ker si ti ravno iz ta mlade generacije, tistih ta starejših ali pa vsaj takih v mojih letih, ki bi omake kar iz rokava stresale pa očitno ni.Fino Contensa. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mateja 7. julij 2004 Prijavi Deli 7. julij 2004 tole pa recepti moje mame (blazotno dobre omakce dela) GOVEJI ZREZKI V OMAKI: cel kos mesa posoliš (verjetno bi se dalo tudi po Stanetovo - na koncu) daš v pečico, skupaj z vso jušno zelenjavo, česnom, lovorjem, celim poprom, timijanom in koščkom slanine (pokrij s folijo in ves čas zalivaj - 2 uri na 180 st.). Ko je meso pečeno, ga nareži na kose (pribl. 1 cm debele), zelenjavo zalij, ko prevre, jo spasiraj, dodaj kislo smetano, senf in rdeče vino. (Ponudiš s kruhovimi cmoki, pečenimi svaljki ali dušenim rižem). JETRCA V OMAKI: čebulo prepraži, nareži jetrca, dodaj malo moke, sladke paprike, majaron, lovor, poper, zalij z vročo vodo in nakoncu dodaj kislo smetano in sol (njamsi, skupaj s pire krompirjem). Citiraj funchi.si Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 7. julij 2004 Avtor Prijavi Deli 7. julij 2004 Mateja! Hvala za dve omaki. Tista ta prva ni še za mene. (strokovna podkovanost )Ta druga bi pa že bila. Bom enkrat to naredil. Sicer pa, še dobro da so mame nekaj naprej prenesle. Kdo ve, morda vas čez deset let vprašam za recept za kako potico. Z receptrom od mam seveda. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
plesalka 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Tudi jaz obožujem omake. Naj dodam nekaj svojih receptov! Poleti zelo paše drobnjakova omaka, ker se ponudi hladna. Je pa se z govedino iz juhe. DROBNJAKOVA OMAKA2 jajciolje, kisdrobnjakJajca skuhaj, pretlači rumenjake, beljake sesekljaj. Rumenjakom dodaj 2 - 3 žlice olja in dobro premešaj. Temu dodaj beljake, kis, sol in drobno sesekljan drobnjak. Še ena mrzla! Ta pa paše z divjačino, pa tudi z ostalim mesom! SADNA OMAKA2 pomaranči2 limoni20 dkg ribezovega želeja2 žlici gorčice1 dl rdečega vinaPomaranče in limone tanko olupi. Olupke zreži na tanke rezance in jih na slani pari skuhaj do mehkega. Stisnjen sok pomaranč in limon dodaj ribezovemu želeju in vinu. Dodaj še gorčico in mehke olupke. Vse skupaj pretlači. Omako ponudi ohlajeno! Tale pa paše skoraj povsod! H krompirju, testeninam, govedini... KUMARIČNA OMAKA2 kumarioljesladkorčebula2 žlici mokesmetanakisKumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane. Citiraj Ne jemlji stvari pretežko, toda vzemi jih in zmagal boš!(Bob Dylan) Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Kumarice olupi in nareži na tanka kolesca. Posoli, premešaj in pusti malo stati. V posodo daj nekaj olja, malo sladkorja, sesekljano čebulo in moko. Ko bledo zarumeni, dodaj ožete kumare, premešaj, zalij z juho ali vodo. Prevri, dodaj kis, poper in kakšno žlico kisle smetane.Kje je tu napaka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
contesa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Sol je potrebno dodati ob koncu kuhanja, da se ne izniči njena vrednost! Citiraj Morda potrebuje človek čas enega življenja samo zato, da pridobi vrline, ki izničijo njegove napake iz prejšnjega življenja... Vrline, ki jih pridobimo in ki se počasi razvijajo v nas, so nevidne vezi, ki vežejo med seboj posamezne eksistence-eksistence, ki se jih spominja samo duh, saj materija nima spomina za duhovne stvari. HONORE DE BALZAC Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo. Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino... Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Ni napake, sol tule ni za 'kuhanje', pac pa, da odvzame kumaram vodo, to je mdr. tudi predppriprava kumar, da se ti kasneje ne bo spahovalo. Podobno, Andres, ravnas pri melancanih - najprej jih nasolis, da spustijo vodo in z njo grencino... Potem postopas normalno, sol pa potem dodas na koncu. Ce je se potrebna. Zakaj pa odvzemati kumaram Cvitamin, ki ga je največ v tej vodi, saj je vodotopen Kaj za obrazno masko jih tudi odcejaš Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne. ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe. p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 8. julij 2004 Avtor Prijavi Deli 8. julij 2004 Plesalka se je torej vključila s svojim Tangom in Drobnjakasko omako. Me prav veseli. Verjetno je sedaj že kakih 7 gospodičen oddalo vsaj eno svojo omako. Celo eno od mame, torej ta staro še, sm zabeležili. Ampak mene pa zanima kaj je to sploh drobnjak. A je kakšna bolj preprosta beseda za. Menda ja ne gre za drobtine? Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 To je blagega alium okusa (cebulne sorte), navadno se ga nasecka v juho, po krompirju, na solato, za v sendvic... ... tak zelen... hm, kot travica, samo da je okrogel in votel kot cisto stanjsan in zmanjsan zeleni del pora recimo. Mislim, da ponekod temu recejo snitlof (lahko pa da sem se kaj zmotila, jaz uporabljam besedo drobnjak). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Verjamem, a zato pa dodas npr. petersilj, kjer je vec C vitamina kot v kumarah, pa se spahuje ne. ne delam si mask iz kumar, ker nimam mastne kozhe. p.s. tudi fizolova voda je zdrava, a napenja in jaz ga operem in precedim.A veš, da imaš prav. Če jih kuhaš, je bolje predhodno odstraniti C vitamin, da nastane čim manj konzervansa Bravo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 heh, no vidis, ti si kemik, ti najdes odgovore, jaz pa samo ravnam po filingu. A ves Stane, ko sem tamle rekla, da sem latinscino pisala minus dve? Prav je pa tudi, da povem, da sem enkrat kemijo pisala + 5 in sploh sem bila kao 'nadarjena', imela ful tock pri kemiji, hecno v bistvu. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Ti si rojena alkimistka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 8. julij 2004 Avtor Prijavi Deli 8. julij 2004 Vem zdaj Marsa. To je tisto kar kitajci uporabljajo, kot ena prekla. Bom šel pogledat malo ven v štacuno. Andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 x^x Tudi alkimist je nasel doma, na svojem vrtu vse kar je rabil, najvecje in najbolj ucene resnice pa so bile zakodirane v smaragdu!!! Dbest. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Andres, kot ena preklica, ja... Pomembno - to das ko je ze kuhano, natrosis po jedi, tega ne kuhas in ne cmaris. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 8. julij 2004 Prijavi Deli 8. julij 2004 Spomnila sem se dveh tem, pa se mi zdi koristno, da bi tule bilo vse skupaj povezano...Nepogresljivo v kuhinjiKoristni nasveti za gospodinjstvo. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Andres08 8. julij 2004 Avtor Prijavi Deli 8. julij 2004 Tako. Moja omaka je fertik. Kljub temu, da je fantastičnega okusa, za razliko od zadnjič ko je bilo nekako kisla zaradi preveč zenfa, sem danes zadovoljen. Od vsake omakarice v tej temi sem malo pobral, največ pa seveda iz moje denarnice tako da je fertik. Joj, pa še za jutri bo, manjka mi torej 363 dni, da bi imel te omake dovolj za celo leto. Ampak sem po drugi strani razočaran, ker jaz sem vednarle delal neke vrste omako, ampak mi je šele sedaj jasno, da če mečeš v ponev 1 kvadratni centimeter velike kose paprike niti ne more biti tekoča omaka. Genij seveda nisem, a bo mogoče kdaj tudi omaka tekoča, ne le kisla kot zadnjič. In seveda. Zdravo Stanetovo sol sem uporabil pod 65 stopinjami. Ravno tako ostale začimbe. Biokoda se nekako reformira v mojem trbuhu. Kot bi čutil, se mi zdi . andres Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Piko 10. julij 2004 Prijavi Deli 10. julij 2004 MačomakaRecept Sedani iz Margutte je iz ene meni najljubših kuharskih knjig o italijanskih omakah za testenine Sončna kuhinja. Nisem še delal po njem, a enkrat bo gotovo prišel na vrsto 400 g sedanov (tudi maniche, rigatoni, tortiglioni - skratka veliiiki!)400 g pločevinka paradižnikovih koščkov v paradižnikovi omaki100 g masla100 g hamburške slanine1,5 dl sladke smetanenariban sir (parmezan)2 kozarčka vodke (6-10cl) Pristavimo vodo za testenine, hkrati pristavimo veliko ponev z maslom in na tanke rezine narezano slanino. Ko postekleni, dodamo paradižnik iz pločevinke in malo ukuhamo (10-15 min, lahko se malo potlači z ročajem za pire). Prilijemo smetano in prevremo. Testenine odcedimo, stresemo na omako, dodamo nariban sir in nekaj minut mešamo nad ognjem. Nazadnje polijemo z alkoholom in zažgemo (flambiramo - vodko bi upal zamenjati edino s kakim vinskim žganjem tipa konjak). Še malo premešamo in takoj postrežemo. Citiraj Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.