nols 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 tkole k razmišlam o bogu.. sm iz krščanske druzine, sam ne no se nimam za pripadnika te cerkve, zakaj ne? zakaj pa, sej cerkev(občestvo vernikov) to je bl del cloveske kulture, bol malo se tistega pristnega izrocila(predpostavlam,da je res enkrat bil). zame je krscanski bog, alah, filozofski bog(prvi gibalec) pravzaprav je to eno in isto. pac nekaj kar povezuje vse skupaj(pravzaprav kar je vse kar obstaja), lahko bi rekel cista ljubezen, razlika je samo v tem v kolikor si je vsaka kultura "podredila" svojega boga, opazamo pa lahko da razlike niso tako majhne, torej smo si ljudje kar dodobra prikrojili (svojo) resnico. veliko verstev ima pekel. jaz ne verjamem v pekel(to ne pomeni, da ne verjamem v hudica, demona, zlo..). kako naj bi verjel ce pa je bog ena sama ljubezen. in kaj da bo potem ta ljubezen poslala gresnike v VECNO trpljenje? NO WAY (sej jih se js ne bi (niti enga) in kaj sm js, js sm le) sploh pa tudi ce bo tem gresnikom sojeno, ej js verjamem ce bi se rodil v taksnih okoliscinah kakor si se ti(v isti druzini, na isti dan, imel ista prejsna zivljenja, al kakrsnekoli ze te okoliscine so, pac predpostavlam da vse te obstajajo, ce kaksna pac ne je pac ni, pa sej so se druge) ne mi govort da ne bi bil potem js cist isti kot ti in obratno-->in kako nej bo pol komu sojeno sej smo vsi isti v svojem bistvu, zacetku. usoda je napisana-ce tko razmislam. kje je pa pol svobodna volja? ce bi se ti rodil na mojem mestu(z vsemi istimi okoliscinami), pa bi te mami poslala v trgovino(banalen primer) ne sam, da ce bi js sov bi tud ti sov ampak bi sov v cisto istem trenutku kot jaz. mislm ne verjamem cist da je tko(upam vsaj) sam ne najdem nobenga pametnga argumenta, da bi mi podrl to tezo Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 o Bogu sm bral tole: ne moremo reči kaj je, ampak samo kaj ni...... xsmx Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nols 22. junij 2005 Avtor Prijavi Deli 22. junij 2005 ja to je bl ena taka sofisticna(pa se to bl slabo)bog je neki nam ljudem nedoumljivga (razen mogoce jezusu pa siddharti) sam u bistvu je tisto o bogu bl uvod.. bl me usoda matra, (resnicna) svobodna volja (ki po moje lahko obstaja le brez usode; ne mi govort da usoda je sam jo lohk spreminjamo-->pol je ni) zdele se mi je pa utrnila se ena-->o groza a ni kao dalajlama reinkarnacija siddharte. sam a ni takrt ko je siddharta dozivel razodetje, spoznal bistvo.. postal buda. a ni nekak to da postanes buda konec reinkarniranja tvoje duse. [res je da ne vem lih ful velik o tem,neki malga(rd pa pametujem)] potem se zlijes v celoto, postanes eno z "bogom" in to je nekako zakljucek zivljenja na zemlji, saj se ta zlije v eno s prvim gibalcem(ki pa po svojem dejanju (da je zagibal kozmos) le se "zdalec" opazuje vse dogajanje. in to je pac en tak happy endal kva?a ce sm mal zmesan? ja sm Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
matjazz 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 Kot prvo ta prvo. Ti si se rodil pri tej družini zato, ker si si takšno družino izbral. To družino, ki je v takšnem položaju. Kaj se tiče pekla. Večni pekel ne obstaja. Če je kakšna duša grašila in si nabrala slabe karme, jo bo morala odplačat v naslednjem življenju al pa v onostranstvu. Tako da ima vsak popolnoma svobodno voljo. Ja to kaj je doživel Buda je razodetje. Samo za razodetje se moreš trudit. Je tudi vnebovzetje, kar sem že opisal. Tko na kratko Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nols 22. junij 2005 Avtor Prijavi Deli 22. junij 2005 kaj pa ce si je se en izbral to druzino? po kasnem principu gre pa pol? kdo ma prednost? pa povsod se govori o peklu kot o vecnem.. men je blizje verzija naslednih zivljenj.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>kaj pa ce si je se en izbral to druzino? po kasnem principu gre pa pol? kdo ma prednost? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
matjazz 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 Kaj se tiče izbiranja družin. Po moje si ne moreš izbrat katerokoli družino. Odvisno. Eni se odločje za določeno družino tako, ker bi ji radi pomagali. Ni enostavno za razložit. Ampak, če si v prejšnjem življenju naredil res veliko slabega se ne boš rodil v družini brez problemov. Nekaj je pogojeno z čovekovo karmo in nekaj z njegovo svobodno voljo. Kaj se tiče večnega pekla to ne obstaja. To je laž, ki so jo človeštvu posredovali padli, zato da bi človek imel večji strah do Boga. Obstaja pa ognjeno jezero ali tako imenovana druga smrt. Če je nekatera duša uporabljala svojo svobodno voljo samo za častitev ega in ni pokazala nič truda za kaj boljšega potem gre pred starešine. In tam se odloči, če kakšno usodo čako dušo. Tudi če je bila duša zlobna in ji je takrat zelo žal in se pokesa svojih grehov, takrat se ji mogoče prizenese. In ko duša ki ima negativno karmo in energijo pride do jezera to jezero dušo očisti. Posledia tega, da duša izgubi spomin na vse kar je prej doživela. In tako je duša očiščena. Mogoče se sliš zelo strogo ampak to je kazen za res najhujša dejanja, ki si jih lahko človek zamisli. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Michelle 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>kaj pa ce si je se en izbral to druzino? po kasnem principu gre pa pol? kdo ma prednost? .. Dobra Jaz sem tudi ze razmisljala v tej smeri, samo ponavadi se v verske debate ne spuscam, ker dobim od raznih verskih blaznezev pridige, kako jaz tega ne razumem in kako bog dela v cudeznih poteh, ki nam niso vedno jasne V bistvu gledas na to logicno, kar se pa v veri naj ne bi delalo. Samo poglej stare svetopisemske zgodbe. Ne moras ( smes v bistvu) na to gledati tako.Ne vem no... Sama tudi prihajam po eni strani iz katoliske druzine, tudi krstili so me, ampak nikoli se nisem nasla v tem. Ko sem bila malo mlajsa, ravno zaradi podobnega razmisljanja, kot imas ti, mogoce. Ze sam pojav pekla in nebes se mi je zdel absurden. Do krscanske vere imam sicer spostovanje ( kot do ostalih ver, ceprav se dolocenih predsodkov ne morem znebiti), do cerkve same in njenih dejanj skozi zgodovino pa se danes, pa priznam, da imam odpor... Sam ok, sem sla malce v drugo temo ***matjazz, ceprav se mi zdi tvoja pojasnitev super napisana in te obcudujem, da to verjames. lepo. Citiraj Knowledge of what is possible is the beginning of happiness. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
matjazz 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>Da je Bog samo ljubezen, se ne morem povsem strinjati, ze ce pogledas porocila, ne mores temu pritrdit. V knjigi Lorberja Bozje gospodarjenje lahko vidis, da je celo Bog 'v zacetku' poznal jezo in mascevanje, ceprav je bil Ljubezen in Milost. In Milost je potocila solzo in s tem so se ustvarila morja...Pa pustimo to. Videli nismo. Tukaj se pa ne morem strinjat z teboj. Bog je čista ljubezen. Samo ljudje si potem neki po svoje razlagajo, da Boga ni če doživijo nesrečo ali se znajdejo v kakšni nesreči. Če doživijo nesrečo, je zato lahko kriva njihova karma ali pa je za to kriva neka druga oseba. Lahko so pa včasih tudi na preizkušnji. Ne vem razlogov je veliko. Zdaj že jaz dvomom v tega Lorberja, če takšne piše. Sej ima vsak lahko svoje mišljenje ampak ... Kaj se tiče poročil. Nikoli ne pokažejo nobenih pozitivnih stvari. Tako, da poročila ne moreš jemat kot nekakšno sredstvo za preverjanje al kaj podobnega. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
matjazz 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 Niso vsa bitja, ki so imela svobodno volja padla na raven materialnega. Drugače se pa da tudi popravit karmo z dobrimi deli in še z čem. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sebastjan 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 Nols, s takim razmišljanjem ne boš pomojem daleč prišel. Raje se ukvarjaj sam s sabo. Sam zaenkrat živim še pri starših v krščanski družini in se je težko upirat njihovim nazorom. Saj cerkvena tradicija je lepa, imam lepe spomine na vse. Včasih je lepo obiskat cerkev ko res sam hočeš, ne pa da te silijo, pa še sami menda ne vejo zakaj. Ko smo bili mali smo pa šli s starši, ker smo pač morali. Otroku se že v otroštvu hitro upre, če ga k nečem siliš. Po moje malo vernikov razmišlja kaj sploh dela v cerkvi, vse skupaj ima za staro in "obvezno" navado. Nočejo razmišljat o tem...V glavnem, tudi hudo primanjkuje duhovnikov, ki so ŽIVLJENJSKI in znajo ljudem na pravi način približati vero. Na tak način, da bi ljudje začeli razmišljat o sebi in življenju. Človek dobi občutek, da ima Cerkev vernike in vse ostale za ovce. Namesto, da bi bila za zgled, je ponavadi vse še kaj drugega. Zato se požvižgam, kaj pravi Cerkev in vsi ostali. Noben nima pravice nobenemu karkoli vsiljevat. Mislit je treba predvsem s svojo glavo. Prejle je nekdo omenjal, da Bog ni samo ljubezen, saj je na svetu toliko hudega. Mogoče bo pomagala tale zgodba, ki sem jo snel s Kononenkove strani: BOG Moški je odšel k brivcu, da mu uredi lase in brado. Ves čas striženja sta imela zelo prijeten pomenek. Govorila sta o mnogih stvareh in, ko sta se dotaknila tematike o Bogu je brivec dejal: "Ne verjamem, da Bog sploh obstaja." "Zakaj tako mislite?" ga je vpašal moški. "Pojdite ven na cesto in boste takoj opazili zakaj ni Boga. Če bi Bog obstajal, na tem svetu ne bi bilo toliko bolanih ljudi, niti toliko zapuščenih otrok? Če bi Bog obstajal, tudi ne bi bilo ne trpljenja, ne bolečine. Ne morem si predstavljati ljubečega Boga, ki bi dopuščal vse te stvari." Moški se je malo zamislil, a ni nič odgovoril, saj si ni želel prepira. Ko je brivec svoje delo končal je moški že hotel zapustiti lokal. Tisti hip pa je na cesti zagledal človeka z dolgimi umazanimi lasmi in neostriženo brado, ki je bil videti umazan in zapuščen. Obrnil se je in dejal:" Veste kaj, brivci ne obstajajo." "Le kako lahko kaj takega rečete?" ga vpraša presenečen brivec." Jaz sem tukaj in jaz sem brivec. Ravnokar sem vas ostrigel." "Ne," pravi moški."Brivci ne obstajajo, kajti če bi obstajali, ne bi bilo ljudi z dolgimi umazanimi lasmi in neostriženimi bradami, kot je tale zunaj." "Pa vendar brivci obstajajo. Vse kar se dogaja je le to, da ljudje ne prihajajo k meni." "Natančno to," mu pritrdi moški. "To je bistvo. Bog ravno tako obstaja. A vse kar se dogaja je le to, da ljudje ne prihajajo k njemu in ga tudi ne iščejo. Zato je toliko bolečine in trpljenja na tem svetu." Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 lepa zgodba Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nols 22. junij 2005 Avtor Prijavi Deli 22. junij 2005 (popravljeno) matjazz: tole z ognjenim jezerom se mi res ne zdi strogo. edino pravilno, ce dusa ne najde sama poti k dobremu. Michelle: vem da na te stvari gledam logicno, sej a ni tak cloveski um?! sej so pa tud stvari k mislm, da se me res ne ticejo(in da jih nisem sposoben doumet) in o njih pac ne razmisljam. o stvareh k pa mislm, da se jim lahko vsaj mal priblizam, zakaj ne bi mal tuhtov.. skodvat ne more mantis: js pa mislim,da je samo ljubezen(ze od zacetka, mislim da boga kakrsen je, je ze od vecnosti!bog da se spreminja? bog je popolnost, zakaj spreminjanje?). ampak lahko bi rekli tud tko ene visje vrste ljubezen, ki jo mi nismo sposobni razumet(in ta ljubezen vsebuje tudi bozjo pravicnost-ki pa se zamenjuje z mascevalnostjo(in tukaj se moje razmislanje o tem konca-->glej prejsnji odstavek)). ja tud(poleg lorberja) v stari zavezi pise, da je mascevalen(pa verjamem, da si slisala tud za starogrske bajke ) no mal sm ze grd to je vse pac bolj ali manj le subjektivno clovesko mnenje, razmislanje o bogu (prav tako kot moje)ce bi bil(je bil) bog mascevalen iz tega sledi da je(bil) tudi sebicen, kajti ce nas je ustvaril navkljub svoji mascevalnosti(posledicno proti nam-saj smo le ljudje ki delamo napake zaradi katerih smo delezni mascevalnosti) potem je od njega zelo sebicno da obstajamo. in res se mi zdi zelo cudno, da bi bil bog sebice.. sebicnost pa popolnost.. ne vem no, nekak mi ne gre skupaj. sebastjan narobe me razumes. js mam tud prov lepe spomine na moje druzinsko versko zivljenje. nikoli(skoraj) nisem hodil pod prisilo k maši(so mi znali starši kar lepo priblizat vse to) in dejansko sem obcutil nekaksen notranji mir(ne vedno). ampak sedaj ne cutim vec nobene potrebe po tem in sem prenehal z nedelskimi obiski zakaj sem prenehal..ce ne cutim vec potrebe zakaj bi se vztrajal. ker je lepo, ker je treba pocastit boga, se pogovort z njim pravjo. ja no za 80 letnice k ceblajo pa ne vejo kaj to se vela. js pac z bogom ksno recem na svoj nacin. mislim da mora vsak najdit svoj nacin(do notranjega miru). sej za osnovo se lahko zahvalim, sam ce bi pa vztrajal se mi pa zdi da bi biv kt v leru. da se nej ukvarjam sam s sabo ej, u bistvu mam se prevec dela sam s sabo. tale zgodba pa Popravljeno 22. junij 2005 -> nols Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sebastjan 22. junij 2005 Prijavi Deli 22. junij 2005 Naj bo tako ali drugače, ni zmeraj dobr logično razmišljat, včasih je boljš poslušat notranji glas Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nols 22. junij 2005 Avtor Prijavi Deli 22. junij 2005 ne js pa res ne cutim nobenga strahu pred bogom, ker sem cist preprican da bo na koncu za vse happy end. to je zame kt ena dogma, pac vem <--(samozavesten ampak zelen ) js sm ze do tele skepticen-jezus bozji sin=bog sam (mati bi me fentala ce bi me slisala ) res dvomim da se bog kej dost vmesava v nasa zivlenja, neki ze sam no..bl posredno, al kva js vem. dobr biv je njegov poslanec, lohk bi tud reku da je biv buda, verjamem da je po smrti tud res postal "bog" se pac zlil z v eno z njim, kot ze nekateri. sam glede ljubezni pa pomoje nimas prov. pomoje mi pac sploh ne poznamo prave, nesebicne ljubezni, zato je ne razumemo=mislimo da ni tak.sam glej dav nam je svobodno voljo, hvalabogu rd sm edinstven ceprov z napakami(SVOBODEN)(kaj pol(ce smo svobodni) nej nas pa upravla in vodi po takih poteh da bomo srecni?! trplenje smo si ustvarili sami(+zli duh(zapeljevanje)) pomagajmo si sami(izziv) zato pa mamo svobodno voljo. drugace sploh ne bi bili vredni ziveti, vsaj js ne vidm smisla Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nymphya 26. junij 2005 Prijavi Deli 26. junij 2005 Beseda Bog je dobila prevelik pomen na temu, da je to menda neka oseba, ki je človekov gospodar in podobno..Če mi kdo omeni pekel, se mi avtomatično poveže na človeštvo in ta svet v katerem živimo. Seveda obstajajo prijetne in nam zadovoljive stvari, a vendar obstaja hudič nekje; v samih ljudeh.Mogoče sem panteist, ker nadvse mi ugaja narava in menim, da je beseda Bog ključni del vsega kar je in tako tudi nas. Tega bi se morali zavedati in ne slepo zaupati drugim ljudem. Saj vemo da je človeštvo še kako neumno, kadar gledamo kot celoto. Citiraj Never lived or wanted immortality Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 26. junij 2005 Prijavi Deli 26. junij 2005 oba sta v človeku, bog in hudič......tko kot v vsem ostalem - nikjer ni popolnoma samo boga in nikjer samo hudiča..........isto kot kaplji jina in janga - vsaka ima v sebi že seme nasprotne strani... xsmx pozdravljena, nymphya Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Sebastjan 26. junij 2005 Prijavi Deli 26. junij 2005 Ljudje so si enostavno morali ustvariti neko podobo Boga kot osebe, da so imeli kaj častiti, v bistvu pa se je tako častilo predmet. To je pa navadno malikovanje, če moliš k nekemu predmetu. Glede Boga kot osebe - zakaj potem piše v Bibliji, da je Bog ustvaril človeka po svoji podobi? To so vprašanja, ki v bistvu sploh niso tako pomembna, saj ne moremo dobiti dokončnega odgovora nanje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kamikaze 26. junij 2005 Prijavi Deli 26. junij 2005 velja pa prej obratno - da je človek ustvaril Boga po svoji podobi - pol so pa to prov spretno zasukali..... Citiraj cosmic dancer Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
principesa 28. junij 2005 Prijavi Deli 28. junij 2005 Citiraj http://www.riversongs.com/Flash/lotsofhugs.html Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Mick 28. junij 2005 Prijavi Deli 28. junij 2005 <{POST_SNAPBACK}>velja pa prej obratno - da je človek ustvaril Boga po svoji podobi - pol so pa to prov spretno zasukali..... Citiraj Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim. K. Čapek Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.