Skoči na vsebino

Hematit

atlanta

Recommended Posts

Opazila sem da na forumu kar precej piše o hematitu, pa še vedno nima svoje teme. Jaz ga nosim kot nakit. Pred 10 leti mi ga je sodeda prinesla iz Avstralije kot darilo v obliki zapestnice ki ima nekaj 3 mm velikih kamenčkov v obliki srčkov. Nosila sem zapestnico vedno, do pred 4 leti ko mi je kar naenkrat začela padati z roke. Da je ne bi izgubila sem jo nosila samo ob pomembnejših priložnostih in zelo pazila nanjo-na kamne se nisem spoznala, zapestnica mi je bila dragoceno darilo dolgoletne (sedaj že pokojne) prijetaljice. Nikoli ga nisem čistila. Povedala mi je samo da je iz poldragih kamnov in to je bilo to. Pred 4 leti sem jo nekam založila. Iskala sem jo vsake toliko časa vsa 4 leta. Potem sem obupala in se sprijaznila s tem da je ni več. To poletje sem doživljala osebno krizo, ki se je še stopnjevala v jesen. atlantidski prstan mi je cel :( počrnel. Pa sem pospravljala omaro in našla zapestnico. Mislim da se je sama odločila kdaj jo potrebujem in kdaj ne več.

Sedaj bi rada vedela. Ali se je v tem času ko ga nisem nosila (4 leta) kamen sam sčistil, potrebuje kakšno posebnočiščenje, glede na to da še nikoli ni bil čiščen?

Deli na socialnih omrežjih

Verjetno je opis že kje, ampak k je glih tema ...

Čiščenje: v sol ga lahko kar zakoplješ

45. HEMATIT

Trigonalni Fe2O3

Pogoste primesi: Mg, Ti, Al, Cr, Mn, Si, Th

Trdota: 6–6,5

Gostota: 5,2–5,3 g/cm3

Element: zemlja

Hematit (železov sijajnik) je mineral srebrno črne do rdečkasto rjave barve, kovinskega sijaja. Razen v kristalni obliki (romboedri, piramide) se pojavlja tudi v drobnozrnati in luskasti formi. Luskastega imenujemo spekularit ali železova sljuda. Največkrat tvori zaobljene gmote ledvične oblike. Pogost je v magmatskih in metamorfnih kamninah, kjer niso redki rozetni skupki, ki jim pravimo železne rože. V kontaktno metamorfnih procesih nastaja iz siderita, limonita ali magnetita. Pogosto prihaja do psevdomorfoze hematita po piritu. Zaradi polkovinskega sijaja mu pravimo tudi železov sijajnik. Ima školjkast lom, razkolnosti nima, se pa pogosto nekoliko razlista po kristalnih ploskvah. Vsebuje do 70 % železa in je slabo magneten, vendar pa po žarjenju magneten postane. V HCl se topi počasi. Večkrat nastopa skupaj z magnetitom, lahko pa vsebuje tudi do 9 % titanovega oksida.

Nakita iz tega minerala je na trgu zelo veliko, predvsem izdelkov iz hematita kristalne strukture. Brusijo ga kabošonsko.

Izvor imena: Ime hematit izhaja iz grške besede haima, ki pomeni »takšen kot kri«. Pri rezanju in brušenju hematita se namreč voda, ki jo uporabljamo za hlajenje, obarva rdeče. Ljudsko ime za hematit je krvavec.

Nahajališča: Največja nahajališča hematita so v Kanadi, Braziliji, Venezueli in Angliji. Slovenija: Žužemberk, Hrastno pri Šentrupertu, Litija, Lipoglav pri Sostrem ...

Možnosti zamenjave: Podobne rudnine so kuprit, cinober in realgar, ki so mehkejše. Od magnetita ga ločimo po barvi črte; hematit ima rdečo, magnetit pa črno.

Ponaredki: Ponarejajo ga že zelo dolgo, običajno s stiskanjem in sintranjem različnih železovih oksidov, ki jim včasih kot vezivo dodajo tudi umetne smole. Takšne izdelke prodajajo pod trgovskim imenom hematin. Na trgu zelo pogosto pod imenom hematit prodajajo magnetit. Takšne primerke spoznamo po tem, da so magnetni.

Tradicionalna uporaba: Iz hematita so izdelovali eno najstarejših naravnih barvil. Uporaba hematita pomešanega z rdečo glino v prahu, ima bogato tradicijo v kitajski medicini. Simbolizira aktivnost, spolni nagon in uspeh v govorništvu.

V preteklosti je ponekod veljal za zaščitnika »črnih znanosti«. Magi so ga uporabljali kot zaščitni kamen pri priklicu duhov. Z njim so risali magične kroge in ostala magijska znamenja. Ljudi, ki se niso zanimali za črne znanosti, ni varoval, ni pa jih niti ogrožal. S hematitom so zdravili gnojne čire, spolne bolezni in vse težave povezane z organi izločanja.

Uporaba danes: Nošen na goli koži ima, podobno kot baker oziroma malahit, razstrupljajoč učinek, zato je nujno redno čiščenje hematitovega nakita. S pomočjo hematita pa uspešno čistimo tudi nekatere minerale, ki so občutljivi na sol. Kadar je pomanjkanje železa vzrok težavam, kot so npr. slabokrvnost, utrujenost, nagnjenost k okužbam, menstruacijske motnje, glavoboli, vrtoglavica, kožne razpoke, izpadanje las ali lomljivost nohtov, je zelo koristno pitje hematitovega eliksirja. Eliksir tudi pospešuje formiranje rdečih krvnih telesc in s tem oskrbo telesa s kisikom, kar pozitivno vpliva na vitalnost. Hematitova vibracija krepi voljo do življenja, nas dela dinamične in zavestne neizpolnjenih želja. Za programiranje hematit ni najbolj primeren. Moderni šamani ga pogosto uporabljajo za ozaveščanje stika z akašo. Postopek poteka takole:

V temni sobi prižgeš rdečo svečo in primeš v roke večji kos hematita, ki ima vsaj eno ploskev spolirano. Držiš ga tako, da se svetloba sveče odbija od te ploskve. Zamaknjeno strmiš v odsev, postaviš vprašanje in čakaš na odgovor.

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

• 1 month later...

Ja, zakoplješ ga v sol. Daš sol v posodo(skledico, skodelico..) pa ga zakoplješ. Lahko pa tudi narediš raztopino sode bikarbone (jedilna soda) in ga potunkaš v to raztopino. Koliko časa...to pa ne znam povedat, sama jih ponavadi pustim čez noč. Sicer pa hematit, čistim tako, da ga zakopljem v zemljo (v lončnico x:)x ) ponavadi tudi kar čez noč. Odvisno, kakšen občutek imam, da je zamazan :inocent:

pozdravček xsrcx

• 2 weeks later...

Jaz imam že nekaj časa prstan iz hematita, zanima me, a ga moram dat dol, ko kaj perem (posoda, cunje...)?

Do sedaj sem ga največkrat dala dol, kako je s tem? Praški pa to?

In sej ni nič narobe, če imam srebrn prstan zraven?

Lep pozdravček! xflowx

Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo. (Walt Disney)

T design

Jaz imam že nekaj časa prstan iz hematita, zanima me, a ga moram dat dol, ko kaj perem (posoda, cunje...)?

Do sedaj sem ga največkrat dala dol, kako je s tem? Praški pa to?

In sej ni nič narobe, če imam srebrn prstan zraven?

Lep pozdravček! xflowx

Hematit je v bistvu železova ruda, zato je nagnjen k površinski oksidaciji. Torej je prav, da ga - zlasti ko imaš opravka s praški - daješ dol.

Nič ni narobe, če je zraven srebrn prstan, saj sta si v osnovi energijsko nekoliko podobna. Oba na nek način čistita in razstrupljata telo (tako kot baker). O srebru in njegovi moči razstrupljanja pa še tale zanimiva štorija oziroma rek, ki je bil še pred slabimi stotimi leti v Evropi zelo znan: »Če si žejen in si naletel na vodo, za katero sumiš, da je nekoliko oporečna, vrzi najprej vanjo srebrnik, počakaj pol ure in šele nato pij.«

lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Hematit je v bistvu železova ruda, zato je nagnjen k površinski oksidaciji. Torej je prav, da ga - zlasti ko imaš opravka s praški - daješ dol.

Nič ni narobe, če je zraven srebrn prstan, saj sta si v osnovi energijsko nekoliko podobna. Oba na nek način čistita in razstrupljata telo (tako kot baker). O srebru in njegovi moči razstrupljanja pa še tale zanimiva štorija oziroma rek, ki je bil še pred slabimi stotimi leti v Evropi zelo znan: »Če si žejen in si naletel na vodo, za katero sumiš, da je nekoliko oporečna, vrzi najprej vanjo srebrnik, počakaj pol ure in šele nato pij.«

lalala

Najlepša hvala za odgovor! x:Dx

Lep pozdravček! xflowx

Vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo. (Walt Disney)

T design

• 1 year later...
Ja, zakoplješ ga v sol. Daš sol v posodo(skledico, skodelico..) pa ga zakoplješ. Lahko pa tudi narediš raztopino sode bikarbone (jedilna soda) in ga potunkaš v to raztopino. Koliko časa...to pa ne znam povedat, sama jih ponavadi pustim čez noč. Sicer pa hematit, čistim tako, da ga zakopljem v zemljo (v lončnico x:)x ) ponavadi tudi kar čez noč. Odvisno, kakšen občutek imam, da je zamazan :inocent:

pozdravček xsrcx

kaj pa potem s to soljo narediš? vržeš stran al jo lahko ponovno uporabiš?

pa glede čiščenja: a lahko vse kamenčke, ki jih ne smeš čistit v vodi (malahit ...) zakoplješ v sol v isti posodi al moreš vsakega posebej? :inocent:

hvala :)

sem že marsikaj prebrala o teh kamenčkih pa vsem, povezanim z njimi, in sm zdej 'rahlo' zmedena. ne vem čist točno, kje bi začela :D tako da bom danes ali pa jutri poslikala še ostale kamenčke, da vidim, pr čem sem, pol jih pa očistim ... glede lune pa sonca pa še nism čist zihr (morem sše mal prebrat :D).

Na "luno " naj bi se dajaji kamni, katerih bazična energija je negativno polarizirana , na sonce pa tiste, kadar je polarizacija pozitivna. Npr- citrin je povsem mim izpostavljati luni , glede na njegovo pozitivno polarnost- element ogenj....Verjetno ima vpliv na njegovo kasnejše delovanje- energijo .

Sam jih ne dajem ne na eno , ne na drugo, ne vidim potrebe.

xegox xvrtcx

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

• 7 months later...
(popravljeno)

Tut jaz mam zapestnico iz hematita in morm rect da sem zlo zadovoljen sej mi je res prnesu v življenje veselje, vedrino, več volje do življenja itd.

Kar se pa tega tice da je zapestnica zginila se je men zgodilo nekaj zelo podobnega in sicer s kamnom aventurin, ki sem ga uporabljal pri zravljenju trtice in ko se je moja trtica pozdravla je kamen zginu na ga blo nikjer več sem pregledal celo bajto ene trikrat ampak kamna nism najdu bil mi je pa zelo ljub. Po tistem sem se bolj začel ukvarjat s kristali. Možno pa je da ko kamen " opravi " svojo nalogo oziroma namen s katerim je bil pridobljen izgine ker ga ne potrebujemo več ... no to se je men samo enkrat zgodil tko da nevem čisto točno ...

LP xrolleyesx

Popravljeno -> Papiruss

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...