Skoči na vsebino

Akvamarin

Crepo

Recommended Posts

A mi lahko kdo pove karkol o Akvamarinu

. BERIL

Heksagonalni Al2Be3(Si6O18)

Pogoste primesi: Al, K, Li, Na, Fe, Cr, Cu, Mn, Ni

Trdota: 7,5–8

Gostota: 2,6–2,9 g/cm3

Beril je prozoren do prosojen mineral steklenega sijaja, včasih jasne razkolnosti in školjkastega, pogosto nekoliko mastnega loma. Pojavlja se v prizmatskih kristalih enostavnih oblik, ki lahko dosežejo izredne velikosti in težo do 200 ton. Najdemo ga v pegmatitnih žilah in granitnih razpokah, včasih pa tudi ob sljudah in gnajsih. V kislinah beril ni topen. Izpostavljen atmosferskim vplivom počasi prehaja v muskovit in kaolin, v hidrotermalnih procesih pa v fenakit in bertrandit.

Glede na barvo in prozornost ločimo navadni beril, ki je moten in dragi beril, ki je prozoren in lepo obarvan. Dragi različki berila so zeleni smaragd, modrikasti akvamarin, rožnati morganit, rumeni heliodor, rdeči biksbit in brezbarvni gošenit, ki ga uporabljajo predvsem kot imitacijo diamanta ali smaragda. Tradicionalno sta najbolj znana smaragd in akvamarin, v zadnjih letih pa je popularen predvsem morganit.

Izvor imena: Ime izhaja iz grščine, saj grška beseda beryllos označuje zelene drage kamne.

AKVAMARIN

Element: voda

Specifično modro zeleno ga obarvajo različne koncentracije raznih oblik železa in ne kroma, kot je marsikje napačno navedeno. Brusijo ga fasetno in kabošonsko, najbolj priljubljen pa je bil v 19. stoletju.

Izvor imena: Ime je latinsko-italijanskega izvora, saj poimenuje izraz aqua marina, morsko vodo in izhaja iz obdobja renesanse.

Nahajališča: Najkvalitetnejše akvamarine najdemo v Braziliji, pogost pa je tudi v Afganistanu, Indiji, Nigeriji, Pakistanu ter na Madagaskarju in Uralu (Rusija).

Možnosti zamenjave: Od modrega cirkona ga ločimo po visoki dvolomnosti cirkona, pogoste so zamenjave z modrim topazom. Podoben mu je lahko tudi apatit, ki pa je mehkejši.

Ponaredki: Sintetični akvamarini so na trgu zelo pogosti. Naravni akvamarin ločimo od umetnega po njegovi fluorescenci. Pod imenom akvamarin včasih prodajajo tudi sintetični modri spinel. Da bi bila njegova barva intenzivnejša, ga pogosto toplotno obdelajo; pri tem je potrebna previdnost, saj lahko barvo tudi povsem izgubi.

Tradicionalna uporaba: Tradicionalno prinaša blagostanje, jasnovidnost in dober spomin. Kot zaščitni amulet so ga veliko uporabljali mornarji in ribiči, veljalo pa je tudi prepričanje, da se tisti, ki nosi akvamarin, ga pogosto drži v roki in gleda, zlepa z nikomer ne sporeče.

Uporaba danes: Velja za kamen sreče, zlasti v medsebojnih odnosih. Z masažo v smeri proti trupu, lahko z akvamarinom učinkovito odpravimo celulit. S polaganjem neposredno na oko si lahko z njim pomagamo tako pri kratkovidnosti, kot tudi dolgovidnosti.

Nošen okoli vratu nas dela bolj intuitivne in čustveno odprte. Spodbuja duhovno rast, krepi intuicijo in je primeren kamen za ozaveščanje stika s kolektivnim nezavednim. Kadar imamo težave z aritmijo srca nosimo obeske iz akvamarina v višini timusa, krepi pa tudi imunski sistem, umirja alergije in ima hladilni učinek pri vročinskih stanjih. Zaradi izrazite prevlade elementa vode pospešuje tudi rast rastlin.

Je kamen očiščenja na vseh ravneh, zato je priporočljivo kopanje v akvamarinovi vodi. Eliksir iz akvamarina krepi delovanje ledvic, jeter, limfe, vranice, ugodno deluje na presnovo, harmonizira pa tudi delovanje ščitnice in hipofize. Krepi tudi sposobnost zaznavanja različnih energij, zlasti če smo akvamarin predhodno izpostavili sevanju polne Lune. Energijsko ga aktiviramo tako, da ga za nekaj minut izpostavimo vplivu sončnih žarkov.

Astrološke povezave: Nežna vibracija, značilna za akvamarin, prevladuje pri astrološki kombinaciji ribi – rak.

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Deli na socialnih omrežjih

NAjlepša hvala. Torej tudi ni mogoče da bi bil Akvamarin bele barve.

Bel ne more biti. Včasih pa res na sejmih prodajajo kakšne kose nekvalitetnih akvamarinov,pri katerih lahko opaziš po dolžini telesa kristala več belkastih linij. A te so pač posledica nekompaktne rasti. En takšen kos, težak kak kilogram in pol imam doma in ko ga z boka opazuješ, imaš vtis, kot da je raslo veliko kristalov v isti smeri eden ob drugem (kot bi z boka pogledal butaro). A takšnemu kamnu pravzaprav komajda še lahko rečemo akvamarin - ima sicer nekaj kvalitete akvamarina, a tudi precej elementov navadnega berila.

lalala

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Kje je pa najbolje nabavit akvamarin in tudi ostale kristale, da res dobiš "the real thing"?

Težko ti je svetovati, ker ne vem niti, ali si iz Bovca, Bakovcev, morda iz Metlike ali iz kod drugod.

x:Dx x:Dx x:Dx

Mal nam povej iz kje si, pa ti povemo, kje najbližje se da dobit kakšne akvamarine.

lalala

Na eni internetni strani sem prebrala, da prodajajo kreme, ne samo iz akvamarina ampak tudi z kakšnim drugim kamenčkom.

kako naredijo take kreme? kar notri "potunkajo kamen" ali uporabijo prah x:Ix , al kako?

Imam akvamarin...rekli so mi da je brazilski...ampak moj je tak zelo nežno zelenkast...

Nosim ga skupaj s turkizom. je to dobra kombinacija?

xsrcx

Na eni internetni strani sem prebrala, da prodajajo kreme, ne samo iz akvamarina ampak tudi z kakšnim drugim kamenčkom.

kako naredijo take kreme? kar notri "potunkajo kamen" ali uporabijo prah x:Ix , al kako?

Ne vem. Včasih so prodajali nekakšna olja, v katerih so bili kamenčki notri, kako je pri kremah, ne vem.

Imam akvamarin...rekli so mi da je brazilski...ampak moj je tak zelo nežno zelenkast...

Nosim ga skupaj s turkizom. je to dobra kombinacija?

xsrcx

Včasih je bolj modrikast, včasih že rahlo zelenkast, včasih je pravzaprav kar težko razmejiti, ali gre za akvamarin ali smaragd.

Kaj se pa tebi zdi; je kombinacija dobra?

Včasih je bolj modrikast, včasih že rahlo zelenkast, včasih je pravzaprav kar težko razmejiti, ali gre za akvamarin ali smaragd.

Nosorog, dobro jutro!!!

e, tu bi jaz še nekaj dodala. akvamarin je drugače eden izmed najlepših kamnov, ki sem jih kdaj vidla. ful mi je lep in barvni oddtenek in to, da je kamen prosojen. najrajši imam namreč prosojne kamne.

drugače pa ravno tega ne razumem - ta variabilne prosojnosto med istimi kamni.

imaš recimo rubin (ki je neprosojen) in imaš potem v prstanih tako DRUGAČEN rubin (po strukturi (ni drugih primesi. o.k. to še razumem)) in po prosojnosti (da bi se, če ne bi bil vgraviran v prstan, skoz njega skoraj vidlo).

ista fora pri safirju. imam en obesek iz safirja (nikoli še ga v bistvu nisem niti imela. sem ga dobila za darilo.). ampak ta safir je seveda v onem dragen nakitu tako drugačen (neopisljiva razlika spet v prosojnosti).

v čem je zdaj to fora? ti kao ful prosojni-dragi kamni so v drugih nahajališčih, ali kaj?? ali je pač odvisno kje se kak spet naredi-zraste??

by the way, Nosko, na drugem forumu te tudi že pogrešamo. imaš že ful vprašanj odprtih (kristalčki+radiestezija).

in jaz sem bilo fuuuuuuuuuuuuul pridna in sem dobila novo slikico (lalala). moraš videti!!!

oj, sorči, sicer pa zdaj vidim, da si zgoraj še to odgovarjal. ma, nisem niti prebrala.

e končno ena prednost tega foruma--> ne rabiš nič prebrati in lahko samo uletiš z vprašanjem..

hmm??? kam to vodi???

še nekaj--> kok velik akvamarin pa se tak drugače dobi?

(ono verzijo ko jo v trgovinah prodajajo pod tem imenon)

mislim konkreten kamen, seveda..

http://waltm.net/mermaid.gif

Nosorog, dobro jutro!!!

e, tu bi jaz še nekaj dodala. akvamarin je drugače eden izmed najlepših kamnov, ki sem jih kdaj vidla. ful mi je lep in barvni oddtenek in to, da je kamen prosojen. najrajši imam namreč prosojne kamne.

drugače pa ravno tega ne razumem - ta variabilne prosojnosto med istimi kamni.

imaš recimo rubin (ki je neprosojen) in imaš potem v prstanih tako DRUGAČEN rubin (po strukturi (ni drugih primesi. o.k. to še razumem)) in po prosojnosti (da bi se, če ne bi bil vgraviran v prstan, skoz njega skoraj vidlo).

ista fora pri safirju. imam en obesek iz safirja (nikoli še ga v bistvu nisem niti imela. sem ga dobila za darilo.). ampak ta safir je seveda v onem dragen nakitu tako drugačen (neopisljiva razlika spet v prosojnosti).

v čem je zdaj to fora? ti kao ful prosojni-dragi kamni so v drugih nahajališčih, ali kaj?? ali je pač odvisno kje se kak spet naredi-zraste??

Akvamarin, smartagd, morganit, heliodor, giksbit in gošenit npr. uvrščamo k berilom in vsi imajo enako osnovno formulo (Al2Be3(Si6O18). Od primesi pa je odvisno, kako bomo potem kamen imenovali - ali mu bomo rekli navaden beril, ali smaragd, akvamarin ... Primesi so zelo različne; najpogosteje Al, K, Liu, Na, Fe, Cr, Cu, Mn in Ni. In od količine ter vrste primesi je potem odvisna barva in prosojnost.

Podobno je z rubini in safirji. Ene in druge uvrščamo h korundom (Al2O3), od primesi, ki so ponavadi Cr, Ca, Fe, Mg, Si, Ti, Zn, Mn pa je odvisno, ali bo šlo za navadni korund ali za kakšno plemenitejšo različico.

by the way, Nosko, na drugem forumu te tudi že pogrešamo. imaš že ful vprašanj odprtih (kristalčki+radiestezija).

in jaz sem bilo fuuuuuuuuuuuuul pridna in sem dobila novo slikico (lalala). moraš videti!!!

Hvala. Grem pogledat. Je tako malokdaj tam kakšno vprašanje zame, da tja skorajda več ne hodim.

oj, sorči, sicer pa zdaj vidim, da si zgoraj še to odgovarjal. ma, nisem niti prebrala.

e končno ena prednost tega foruma--> ne rabiš nič prebrati in lahko samo uletiš z vprašanjem..

hmm??? kam to vodi???

še nekaj--> kok velik akvamarin pa se tak drugače dobi?

(ono verzijo ko jo v trgovinah prodajajo pod tem imenon)

mislim konkreten kamen, seveda..

Jaz sem pred leti na enem sejmu kupil enega kar kvalitetnega, težkega dober kilogram. Blo je mal sreče in poznanstva, tako, da sem ga dobil za ceno, kakršno je trgovec plačal zanj v Indiji.

lalala

Kaj se pa tebi zdi; je kombinacija dobra?

Kaj se meni zdi? Zdi se mi da meni ta kombinacija paše.

Turkiz nosim že dolgo časa, lahko rečem moj prvi kamen, ki sem ga sploh kupila oz. sem sploh slišala za zdravljenje s kristali. meni paše. Ker sem že po naravi taka kot "goba" na sebe vlečem vse kar je dobro pa tudi kar je slabo me ta kamen mal zaščiti. Pa tudi mi je všeč. Zdele bom pa mal poetična me spominja na zemljo pa na nebo...kamen uravnoteža. To pa tudi rabim.

Glede akvamarina pa je tako dolgo nisem vedla nič o tem Kristalu, le da spada med zelo cenjene kristale pa kadar sem ga pogledala me je spomnil na kristalno čisto vodo....torej čisti, postaneš kristalno čist :8):

Kako pa deluje na meni....imam težave s hormoni, pa v meni zelo zastaja voda. to sem tudi na svet prinesla...od kar pa nosim ta kamen ....se dejansko telo res bolje čisti....lahko rečem da mi skoraj bolj paše kot pa mesečni kamen, za katerega pravijo, da je sploh "majster" da oddvaja vodo iz telesa.

No s časom pa sem tudi na tem forumu izvedela zelo koristne zadeve....in pač sklepam turkiz je zemlja, akvamarin pa voda....obadva nosita tisto kar mi manjka..pa sem ju pač skupaj na verižico dala.

Tako pač razmišljam.

xsrcx

Kaj se meni zdi? Zdi se mi da meni ta kombinacija paše.

Turkiz nosim že dolgo časa, lahko rečem moj prvi kamen, ki sem ga sploh kupila oz. sem sploh slišala za zdravljenje s kristali. meni paše. Ker sem že po naravi taka kot "goba" na sebe vlečem vse kar je dobro pa tudi kar je slabo me ta kamen mal zaščiti. Pa tudi mi je všeč. Zdele bom pa mal poetična me spominja na zemljo pa na nebo...kamen uravnoteža. To pa tudi rabim.

Glede akvamarina pa je tako dolgo nisem vedla nič o tem Kristalu, le da spada med zelo cenjene kristale pa kadar sem ga pogledala me je spomnil na kristalno čisto vodo....torej čisti, postaneš kristalno čist :8):

Kako pa deluje na meni....imam težave s hormoni, pa v meni zelo zastaja voda. to sem tudi na svet prinesla...od kar pa nosim ta kamen ....se dejansko telo res bolje čisti....lahko rečem da mi skoraj bolj paše kot pa mesečni kamen, za katerega pravijo, da je sploh "majster" da oddvaja vodo iz telesa.

No s časom pa sem tudi na tem forumu izvedela zelo koristne zadeve....in pač sklepam turkiz je zemlja, akvamarin pa voda....obadva nosita tisto kar mi manjka..pa sem ju pač skupaj na verižico dala.

Tako pač razmišljam.

xsrcx

Turkiz ni zemlja, veš. Na to ne kaže triklinska singonija niti sestava (CuAl6(OH)2IPO4)4 . 4H20. Je voda-zrak, v bistvu prevladuje voda, zato delujeta z akvamarinom skupaj tudi pri odvajanju vode. So mu pa res pripisovali zaščitne funkcije in res tudi je, da pri mentalnih zaščitnih kreacijah pogosto uporabljamo moderikasto barvo.Če želiš, mi lahko na OS pošlješ kaj bolj podrobnega o hormonskih težavah, pa bova probala še kaj pogruntat.

lalala

• 1 year later...
post-8650-1179653274_thumb.jpg

zdravo

Danes sem našel tale forum pa me nekaj zanima.Tale na sliki naj bi bil akvamarin.A mi lahko kdo kaj pove kako je z njim.Kar je pač vidno na sliki, hvala

Ne razumem vprašanja. Na slikci je pravi akvamarin, kaj več o njem pa si preberi v mojem postu, ki je na tejle strani nekje bolj na vrhu.

la

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...