Skoči na vsebino

Hrana in ukrepi, ki zdravijo prebavni zastoj


xmann

Recommended Posts

Nekje sem zasledil članek ki govori o dotični temi.......zdaj me pa zanima kje dobiti vse te sestavine za katere prvič slišim...... :eek:

 

 

Pojasnila in navodila za pripravljanje:

 

bančaj - zvarek iz praženih eno-, dve- in več letnih listov, vejic ali stebelc čajevca; po angleško bancha; trgovski naziv za bančaj iz listov čajevca je hojicha, iz vejic pa kukicha

 

gomašijo - zmes praženega sezama in soli v razmerju 10 : 1 do 18 : 1 je posipna začimba, kot zdravilo pa se pripravlja v razmerju 6 : 1 do 8 : 1; pripravlja se iz praženega sezama in morske soli, ki se, vroče segreta, streta v terilniku oziroma možnarju, da se sol spoji z maščobo iz sezama

 

kuhana kuzova krema - kuzo je škrob, pridobljen iz korenine divje gorske trte; skuhan v kremo je izjemno hranljiv, obenem pa krči črevesje

 

sezamov zvarek - v skodelico vrele vode se vsujeta 2 jušni žlici delno zdrobljenega sezamovega semena in naj se kuha 15 minut; poje se vse

 

umeboša - vrsta marelice (latinsko prunus mume); le sušena in kvašena s soljo je zdravilna

 

ume-šo-bančaj, napitek - 1/2 umeboše ali celo se da v čajno skodelico in doda 1/2 ali celo čajno žličko šoja (sojine omake oz. tamarija); vlije se vroč bančaj in dobro premeša; tekočina se popije še vroča, marelica pa poje

 

ume-šo-kuzov napitek - zvrhana žlička kuza se zmeša v skodelici vode, postavi na majhen ogenj in stalno meša, dokler ne postekleni in se zgosti; doda se 1-2 umeboši ali 1/2-1 žličko šoja oz. tamarija; na koncu se lahko doda tudi malo naribanega ingverja; premešati in popiti vroče (proti koncu kuhanja se lahko doda še 1/8 čajne žličke sveže naribanega ingverja in rahlo premeša; pol minute kuhati na zmernem ognju in popiti vroče; to je ume-šo-kuzov napitek z ingverjem, ki že bolj spodbuja prebavo in greje telo)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nekje sem zasledil članek ki govori o dotični temi.......zdaj me pa zanima kje dobiti vse te sestavine za katere prvič slišim...... :eek:

Pojasnila in navodila za pripravljanje:

 

bančaj - zvarek iz praženih eno-, dve- in več letnih listov, vejic ali stebelc čajevca; po angleško bancha; trgovski naziv za bančaj iz listov čajevca je hojicha, iz vejic pa kukicha

 

gomašijo - zmes praženega sezama in soli v razmerju 10 : 1 do 18 : 1 je posipna začimba, kot zdravilo pa se pripravlja v razmerju 6 : 1 do 8 : 1; pripravlja se iz praženega sezama in morske soli, ki se, vroče segreta, streta v terilniku oziroma možnarju, da se sol spoji z maščobo iz sezama

 

kuhana kuzova krema - kuzo je škrob, pridobljen iz korenine divje gorske trte; skuhan v kremo je izjemno hranljiv, obenem pa krči črevesje

 

sezamov zvarek - v skodelico vrele vode se vsujeta 2 jušni žlici delno zdrobljenega sezamovega semena in naj se kuha 15 minut; poje se vse

 

umeboša - vrsta marelice (latinsko prunus mume); le sušena in kvašena s soljo je zdravilna

 

ume-šo-bančaj, napitek - 1/2 umeboše ali celo se da v čajno skodelico in doda 1/2 ali celo čajno žličko šoja (sojine omake oz. tamarija); vlije se vroč bančaj in dobro premeša; tekočina se popije še vroča, marelica pa poje

 

ume-šo-kuzov napitek - zvrhana žlička kuza se zmeša v skodelici vode, postavi na majhen ogenj in stalno meša, dokler ne postekleni in se zgosti; doda se 1-2 umeboši ali 1/2-1 žličko šoja oz. tamarija; na koncu se lahko doda tudi malo naribanega ingverja; premešati in popiti vroče (proti koncu kuhanja se lahko doda še 1/8 čajne žličke sveže naribanega ingverja in rahlo premeša; pol minute kuhati na zmernem ognju in popiti vroče; to je ume-šo-kuzov napitek z ingverjem, ki že bolj spodbuja prebavo in greje telo)

hojla in dobrodosel xmann :palec:

 

odvisno od kod prihajas... v Ljubljani vse to dobis v Kalcku, v mariboru v Ajdi, v Murski Soboti v Soncnici... za druge kraje tio bo moral pomagati kdo drug...

 

ps: umebosi je vrsta slive x;)x

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zivjo

 

Moje mnenje:

 

Skoraj vsak zeleni caj, primerno pripravljen pomaga pri prebavi.

Predvsem pa je pomembno vedeti vzrok zaprtju!

Le ta je lahko tudi posledica lenega cerevesja, stresa, alergij, kandide, slabe crevesne flore, pomanjkanja moci v misicah za izlocanje blata, dehidriranost, zapackanost crevesja, paraziti, etc.

 

Osebno mislim, da je v tem primeru ali skoraj v vsakem primeru pri tezavah prebave primerno uzivati dovolj tekocine, se redno gibati, uzivati cimvec surove hrane in manj kuhane, dovolj balastnih snovi in beljakovin. Red v prehranjevanju pri tem vekrat lahko tudi pomaga.

 

Kar se tice umeboshi sliv, bi prej rekel da so namenjene predvsem kaksnim boleznim, ko je v organizu poruseno ravnovseje med jin in jang energijo oz, zensko in mosko energijo in ima oseba prevec jin energije ter premalo moske soncne energije. Slive so susene na mocnem soncu in v primeru prevelike kolicine zauzitja lahko pride do dehidracije organizma. So tudi zelo slane. in ce je vzrok za zaprtje ravno pomanjkanje jang energije, ti morda celo pomagajo.

Tudi pražen sezam potresen po solati ali juhi lahko hrano jangizira. Prav tako naj bi bilo vecina cajev, ki si jih nastel bolj jang caji napram drugim zelenim cajem; se vedno pa caji niso ravno iz ognja kakor prazen sezam. V cajih so druge sestavine, ki pomagajo pri prebavi.

 

Dobis v trgovinah z bolj zdravo prehrano; verjetno najdes tudi na spletu ponudnike.

 

Vcasih je tudi umska usmerjenost primerna, da se crevesje sprosti. Pomeni, da usmeris misli; ali umiris misli, um, ter pustis da se filas z energijo oz, da postanes energetsko pretocen.

 

lp

 

 

Nekje sem zasledil članek ki govori o dotični temi.......zdaj me pa zanima kje dobiti vse te sestavine za katere prvič slišim...... :eek: ...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Saj poznam vzrok dotični težav.......prek kakšnim mesecem sem bil na pregledu in ugotovili so da imam močno razraščeno kandido..... :sori: ..........zdaj se 1 mesec držim diete,pijem tudi zeleni čaj (sencha).......vendar mi to pri moji prebavi ne pomaga.......vsaj ne da bi opazil.....zato sem sklenil da še malo pobrskam po internetu in naletim na ta članek.....

 

če ima še kdo kakšen nasvet kar na plan z njim...... x:)x

Popravljeno -> xmann
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Saj poznam vzrok dotični težav.......prek kakšnim mesecem sem bil na pregledu in ugotovili so da imam močno razraščeno kandido..... :sori: ..........zdaj se 1 mesec držim diete,pijem tudi zeleni čaj (sencha).......vendar mi to pri moji prebavi ne pomaga.......vsaj ne da bi opazil.....zato sem sklenil da še malo pobrskam po internetu in naletim na ta članek.....

 

če ima še kdo kakšen nasvet kar na plan z njim...... x:)x

 

xmann, a si prebral knjigo Resnice in zmote o kandidi? tam imas precej vsega napisanega in razlozenega... ti pa seveda svetujejo tudi v kalcku, kako lahko stvari uporabis, vendar je vprasanje, ce si bos vse to zapomnil, kar ti bo kdo razlozil...

 

mislim pa, da bi recepte nasel tudi na internetnih straneh...

 

bom pa pobrskala doma, imam tudi jaz nekaj knjig oz. kopij, kjer bi se naslo kaj uporabnega... ti napisem zvecer, ko bom fraj ( otrok :2src: )...

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

poglej moj blog?, ce hoces

 

Saj poznam vzrok dotični težav.......prek kakšnim mesecem sem bil na pregledu in ugotovili so da imam močno razraščeno kandido..... :sori: ..........zdaj se 1 mesec držim diete,pijem tudi zeleni čaj (sencha).......vendar mi to pri moji prebavi ne pomaga.......vsaj ne da bi opazil.....zato sem sklenil da še malo pobrskam po internetu in naletim na ta članek.....

 

če ima še kdo kakšen nasvet kar na plan z njim...... x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Imam še eno vprašanje.......ki ni povezano s temo (ampak druge primerne teme nisem našel)....

Koliko je pomembno da preparate na katerih piše po odprtju hranite na hladnem ,res hranimo v hladilniku......ker sem danes opazil,da imam kar nekaj takih stvari......vendar tega nisem upošteval.A se te preparati pokvarijo če se tega ne držimo ali to samo pomeni da jih ni dobro izpostavljati vročini, soncu itd.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Imam še eno vprašanje.......ki ni povezano s temo (ampak druge primerne teme nisem našel)....

Koliko je pomembno da preparate na katerih piše po odprtju hranite na hladnem ,res hranimo v hladilniku......ker sem danes opazil,da imam kar nekaj takih stvari......vendar tega nisem upošteval.A se te preparati pokvarijo če se tega ne držimo ali to samo pomeni da jih ni dobro izpostavljati vročini, soncu itd.

 

Hojla xmann, ce imas v mislih hrano, se ti pac pokvari oz se nabere plesen... sploh, ce je eko oz. brez aditivov...

ce pa si imel v mislih kaksna zdravila ali kaj podobnega, se pac zmanjsa njihovo delovanje...

 

ce te zanima, napisi bolj konkretno ...

 

 

bodi v soncku xDDx

 

Mojca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

gibanje!

poleg vlaknin seveda. x;)x

mia

TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ.

 

Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal

 

 

 

http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
ma daj, dve uri hoje v breg, al pa z biciklom, pa 2 litra tekočine, na vrh pa glaž donata, pa boš srau ko vidra.

Ta dva litra tekočine sta kaj, pir ali špricer :eek: x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...