Guest Lotus' 11. december 2007 Prijavi Deli 11. december 2007 Gojenje Živali zaradi mesa ima svoje posledice. Pelje do uničevanja deževnega gozda, segrevanje planeta, onesnaženja voda, pomanjkanja vode, širjenja puščav, zlorabe energetskih virov in svetovne lakote. Izrabljanje zemlje, vode, energije in človeški trud za proizvodnjo mesa niso učinkoviti načini izrabe zemeljskih virov. Od leta 1960 so že okrog 25% deževnega gozda v Srednji Ameriki požgali in očistili za pašnike goveji živini. Ugotovili so, da se za vsakih 100g hamburgerja, ki je narejen iz govedi deževnega gozda, uniči 5 m2 tropskega deževnega gozda. Poleg tega vzreja živine v veliki meri prispeva k proizvajanju treh plinov, ki povzročajo segrevanje zemlje. Je glavni vzrok za onesnaževanje voda in zahteva 9326 litrov vode, ki je ni ravno za pretek, za proizvodnjo vsakih 450g govedine. Za proizvodnjo 450 g paradižnikov je potrebno samo 110 litrov vode in 526 litrov vode za 450g polnozrnatega kruha. Skoraj polovico vode, ki jo porabijo v ZDA, gre za gojitev živine. Veliko več ljudi bi se lahko prehranilo, če bi vire, ki jih uporabljamo za vzrejo živine, porabili za pridelavo žita, da bi prehranili svetovno prebivalstvo. Zemlja, na kateri raste oves, da 8-krat več beljakovin in 25 krat več kalorij, če je oves namenjen za ljudi in ne za živino. Zemlja, ki jo uporabimo za brokoli, da 10-krat več beljakovin, kalorij in niacina, kot če zemljo uporabimo za proizvodnjo govedine. Takih statistik je veliko. Svetovne vire bi učinkoviteje izrabili, če bi zemljo, ki jo uporabljajo za proizvodnjo živine, spremenili v zemljo za gojenje pridelkov namenjenih prehranjevanju ljudi. Uživanje vegetarijanske hrane ti dopušča, da lahkotneje stopač po Zemlji. Poleg tega, da vzameš samo to, kar potrebuješ in zmanjšaš preobilnost, se tudi bolje počutiš, ko veš, da ni potrebna smrt živega bitja vsakič, ko sedeš za mizo. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 12. december 2007 Prijavi Deli 12. december 2007 Strinjam. EKOLOGIJA Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Lotus' 12. december 2007 Prijavi Deli 12. december 2007 Počuj me dragi Lotus Z izjemnim spoštovanjem, sprejemam tvoje teze, oziroma teze, ki jih postneš in se z njimi povsem strinjam.. vendar mislim, da ni potrebno odpirati tisoč in ene teme, če beseda o vegetarijanstvu in ekologiji že teče v obstoječih 50ihNekak če se zadeva razparcelira se izgubi v skritih meandrih forumovja in ga niti Bog ne bo najdel več, s tem tvoje neizpodbitno plemenite pobude padejo v vodo..Boljš da je vse na kupu a ne? hmm,al pa tudi ne,tko da usak pogleda to temo,ne pa da jo takoj zavrne,že ko v naslovu vidi besedo vegetarijanstvo. božanski večer še naprej! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
skokica 18. december 2007 Prijavi Deli 18. december 2007 No seveda se govori o vegetarianstvu ze od 50ih, sej prej pa prenajedanje z mesom ni bil problem. Samo, ce se spomnim, da mi je babica govorila, da v njihovih casih so jedli meso enkrat na tedn ali pa se to ne, sedaj pa kr na enkrat vsi jemo meso, kot da je to nekaj kar pase v vsak obrok... Posebej americani, zajtrk: bacon and eggs, kosilo: 2 tacos (z mesom seveda), vecerja: steakes and mashed potato... Cel dan jejo meso in sploh ne stekajo, da so zato debeli... Meso ma ful mascobe, prevec, velik prevec kokr jo telo potrebuje... In o vegetarianstvu se sploh ne govori: vsi zagovarjajo sebe z besedami, pa kaj ce sm debeu, valda k jih je pa tolk debelih... Men se zdi meso ok... Enkrat na tedn... In ce bi usi jedl meso enkrat na tedn bi blo kul, nam in Zemlji... Sam dokler se americani hocjo se naprej pocutt, k kralji z svinjo na mizi in kraljevsko pojedino za vecerjo, se ne bo nc spremenil. :xmas: Citiraj Kjer smreka se vijuga nad spenjeno vodo, gugalnico vrag guga s porasceno roko.Hahlja se in jo niha naprej, nazaj, nazaj, naprej, se deska zvija, skripa, napeto vrv pomika in drgne ob grce vej.Zateglo deska stoce opisujoc svoj lok, vrag hrope, se krohoce in grabi se za bok.Drzim se, mucim, zibam naprej, nazaj, nazaj, naprej, vrv grabim, se upogibam in svoj pogled umikam od vraga slej ko prej.Z neba nad temno smreko halja se nad menoj: >Se gugas, sin clovekov? Zdaj leti, vrag s teboj!<In v senci goste smreke cel roj vresci mi svoj >Rad gugas se, clovecek? Zdaj leti, vrag s teboj!<Vem deske vrag ne ustavi hitece sem in tja, dokler zamah po glavi ne zbije me na tla,dokler se ne predrgne konoplja cez in cez, dokler se ne povrne k meni moj svet cudes.Nad smreko, visje sinem in s celom padem v prah.Poganjaj, vrag, v visine, vse visje, visje...ah! Fjodor Sologub Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.